KROFLIN U GOSTIMA

Večer za pamćenje: visoka kuhinja i nagrađena vina u restoranu Dvorca Bračak

Chef Hrvoje Kroflin u četvrtak je, u povodu 57. sajma zagorskih vina, zajedno s učenicima Centra za ugostiteljstvo i turizam Zabok, kuhao za brojnu publiku koja nije skrivala oduševljenje

Uoči 57. Sajma i izložbe zagorskih vina, održanih u petak, 23. svibnja, na Bedekovčanskim jezerima, u restoranu dvorca Bračak kraj Zaboka večer prije upriličena je posebna večera na kojoj je chef Hrvoje Kroflin, uz pomoć učenika Srednje škole Zabok i njihova Centra za ugostiteljstvo i turizam (CUT Zabok), još jednom pokazao kako mu je, i zašto, mjesto u samom vrhu hrvatske gastronomije. Ideja večere bila je na tanjure, uz ostalo, donijeti i terroir Hvatskog zagorja, a jela spariti s nagrađenim vinima lokalnih vinara.

image

Dvorac Bračak

Foto: Martin Horvat

Gostima je, za početak, kao aperitiv poslužen Vuglec Extra Brut, koji je i našem vinskom stručnjaku i publicistu Saši Špirancu u uvodnoj riječi poslužio kao primjer zagorskih potencijala u proizvodnji pjenušavih vina, posebno na to upozorivši prisutne lokalne političke djelatnike apelom da zagorskim vinarima u tom smislu pruže najveću moguću potporu.

Večera je otpočela hladnim predjelom - salatom od bonela graha (koji naši kajkavci ponegdje zovu i žohar). Grah je, naravno, bio iz biodinamičkog uzgoja, a Kroflin ga je začinio domaćim bučinim uljem i odležanim vinskim octom (iz 1996., od pelješkog vinara Frana Miloša), dodavši joj i ukiseljene lisičice, samoniklu kiselicu, usoljenu guščju jetru i svoj domaći miso od graha. Poznavatelji Kroflinove visoke kuhinje prepoznat će njegov klasik iz zagrebačkog restorana ManO2, gdje je on višegodišnji glavni chef, no tek smo sad zapravo uočili koliko se, već u tom predjelu, inspirira tradicijom. Kroflin, koji je osobno predstavio svaki slijed ove večere, dok je Špiranec predstavljao vina, to je i sam potvrdio, istaknuvši kako i sam djelomično vuče korijene iz zagorskoga kraja. Uz to vrlo uspješno predjelo poslužen je Rajnski rizling 2023 OPG-a Herceg, najbolje ocijenjeno vino u grupi bijelih mirnih vina redovite berbe s ostatkom šećera, koji je Špiranec također naveo kao sortu koja je dobrodošla u ovom dijelu Bregovite Hrvatske.

image

Hrvoje Kroflin i nagrađeni vinari: Herceg, Drenški, Vuglec i Posavec

Foto: Martin Horvat

Za toplo predjelo chef je odabrao još jedan tanjur koji je kreirao za svoj restoran: jadranski škamp sa žumanjkom kuhanim u masti, mladim graškom, artičokama i pjenom od carbonare. Ozbiljna pratnja na tanjuru nije pregazila škampa, nego je štoviše istaknula njegovu svježu slatkoću. Odvažno, izvrsno balansirano jelo puno svježe hrskavosti i umamija. Vinska pratnja bila je više nego primjerena i za mnoge vrlo ugodno iznenađenje: Posavec Graševina 2023, bogato, ekstraktno vino, netipično za Zagorje.

Glavno jelo bila je još jedna senzacija iz portfelja velikog majstora: odležana pačja prsa s kremom od mlinaca i misa od kruha, pačji jus, mille feuille od mladog celera pečenog u soli i maslac od crnih trubača. Iako nema smisla dekonstruirati ovaj skladni tanjur, što se nas tiče, sočnim, vrlo ukusnim tankim fetama pačjih prsa na tanjuru je glavnu ulogu preuzeo slasni mille feuille od celera, izvrstan zalogaj koji ćemo još dugo pamtiti. Kako i priliči patki, čaše za stolom napunjene su crnim vinom - ne, doduše, uobičajenim crnim pinotom, nego izvrsnom, vrlo svježom i živahnom kupažom cabernet sauvignona i merlota Vuglec Passion 2022.

image

Jadranski škamp

Foto: Martin Horvat
image

Odležana pačja prsa

Foto: Martin Horvat

Za desert, nešto opet posebno i nesvakidašnje, ali s prepoznatljivim potpisom velikog chefa: sladoled od tradicionalne makovnjače s fermentiranim grožđicama, hrskavom tempurom i prahom od pčelinjeg garuma. Uz ovaj desert posluženo je šampionsko slatko vino legendarnog zagorskog vinara Borisa Drenškog - Bodren Chardonnay 2018.

Hrvoje Kroflin, vidjelo se to dobro za cijele večere, ovdje nije bio samo u ulozi chefa, nego i edukatora, vješto koordinirajući ekipu mladih ljudi, učenika iz Centra za ugostiteljstvo i turizam Zabok, koji su bez greške brinuli o gostima i asistirali u kuhinji.

image

Chef Hrvoje Kroflin i učenici Centra za ugostiteljstvo i turizam Zabok

Foto: Martin Horvat

“Učenici su me oduševili – toliko angažmana, tehničke vještine i strasti za kuhanjem je baš ispunilo moje srce i potaknulo me da i češće sudjelujem u ovakvim prilikama. Ovo je za njih bila prava škola izvrsnosti, ali i za nas odrasle – podsjetnik koliko možemo kad se spoje znanje i energija”, izjavio je chef Kroflin, koji je, nakon predstavljanja četvorice nagrađenih vinara čija su se vina pila uz njegova jela, na kraju pred publiku izveo i učenike, a publika ih je sve zajedno nagradila dugim, iskrenim aplauzom. Grad Zabok kao i cijela Krapinsko-zagorska županija, pokazali su to ovi učenici, ne trebaju brinuti za budućnost ugostiteljstva i turizma svoga kraja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 01:27