ZANIMLJIV KONCEPT

VEČERA S POTPISOM MATE JANKOVIĆA I MARKA PALFIJA: Hrana je samo 50% doživljaja u restoranu, a ovaj dvojac je promišljao šire!

 Mario Kučera
 

Kad upitate chefove što ih puni srećom u kuhinji i kad se osjećaju najbolje, većina će vam odgovoriti kako se taj osjećaj javlja u sitnim noćnim satima dok su prepušteni svojim mislima stvarajući neka nova čuda uz omiljenu glazbenu kulisu. Nekad je odgovor nabrijana situacija u kuhinji kad istovremeno treba izbaciti desetke jela istovremeno i istovjetno savršene. Ali baš uvijek je tu - glazba; što zapravo nije čudno jer sva tijela u prirodi titraju i samim time se i ljudski organizam može definirati kao melodija.

Mario Kučera

Upravo o tom spoju glazbe i hrane promišljali su i chefovi Marko Palfi i Mate Janković koji su ove srijede u zagrebačkom Kitchen & Garden Baru pružili pet jako zanimljivih jela u stopu praćena pivom, ali i glazbenim brojevima Nicka Colgana. Naime, riječ je o konceptu pod nazivom “Signature Wednesday” gdje novi chef Kitchen & Garden Bara, Marko Palfi, s gostujućim chefom kreira autorski meni po pristupačnoj cijeni (ovog puta je to bilo pet sljedova s pivskom pratnjom za 280 kuna) uz glazbenu pozadinu Adriatic Coastinga.

Mario Kučera

Hladno predjelo zamislili su kao kombinaciju dimljenog svinjskog jezika, panna cotte od hrena, cikle, ukiseljene tikve i čipsom od čvaraka uz najlakšu od pet piva, Gardenovu varijantu njemačkog Pilsnera s laganom aromom karamele. Jedno od najkreativnijih jela svakako je ćevap od mljevene svinjetine i kozica s kremastim relishem od koromača i jabuke koji je lijepo osvježio cijelu priču koji su poslužili s tamno zlatnim Pale Aleom.

Mario Kučera

Kako smo se primicali prvom glavnom jelu, i to arancinu od bunceka s nježnim varivom, glazba se lagano pojačavala. Mnogi restorani još ne promišljaju dovoljno o spomenutom neraskidivom spoju hrane i glazbe, ali riječ je o bitnom vanjskom faktoru koji čini razliku uz primjerice servis i uređenje samog restorana. Neka istraživanja pokazuju kako upravo ritam utječe na brzinu kojom žvačemo pa uz dobro pogođenu glazbenu kulisu gosti će dokazano naručiti više i produljiti svoj boravak u lokalu.

Mario Kučera

Mario Kučera

Hrana se percipira kroz svih pet osjetila, samim time i zvukom, što je svojedobno ispitao i slavni Heston Blumenthal. Jedan od eksperimenata bio je ispitati korelaciju zvuka i dominantnog okusa te su poslužili sladoled od slanine i jaja uz zvukove prženja slanine na tavici, dok je druga varijanta uključivala potpuno isti sladoled uz zvukove životinja koje možemo zateći na farmi. Sukladno glazbenoj pozadini za vrijeme konzumiranja sladoleda taj okus je dominirao.

Glazba bi trebala pratiti hranu i u žanru, tako da ako imate neki moderniji izričaj na tanjuru, i glazba mora biti urbana, dok će se glasnoća pojačavati kako se večer primiče vrhuncu. Vrlo lijepo je to odrađeno u ovom slučaju kad su se svjetla lagano prigušila, a glazba malo pojačala dolaskom sporo pečene svinjske potrbušine na stol sljubljene s novitetom Cherry Sourom.

Mario Kučera

Do deserta prostor je bio ispunjen smijehom, glasnijim razgovorom, kucanjem čaša i pjevušenjem u pauzi od oblizivanja usnica.

Mario Kučera

Mousse od kestena s čokoladnim biskvitom, kompotom od krušaka s anisom te čipsom od kestena dobro je pratio najkonkretniji od posluženih - tamni Gardenov Stout sa snažnim okusom kave, čokolade i karamele. Neka istraživanja upućuju na to da će vam mjesto gdje ste slušali dobru glazbu i dobro jeli nedostajati jer tijelo stvara emocionalnu povezanost s mjestom koje vam je pružilo užitak gdje su plesala sva osjetila.

Mario Kučera

Znanstveno dokazano ili ne, u srijedu je vladala neka dobra energija u Preradovićevoj. Neobično topla listopadska večer pamtit će se po dobrom, da li zbog guštanja u Palfijevim i Jankovićevim jelima, pivu ili glazbi koja vas je možda podsjetila na neke druge trenutke koje ste putem skupili. Nije važno. Bitan je dobar osjećaj, a ovdje ga nije nedostajalo.

Mario Kučera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:03