PRVI DIO: FULIRANJE

VELIKI VODIČ DOBRE HRANE: Evo što probati, a što zaobići na poznatom zagrebačkom Fuliranju!

 Boris Kovacev / CROPIX
Zagreb se već tradicionalno obukao u svoje blagdansko izdanje jureći prema trećem naslovu najboljeg europskog Adventa. Paljenjem prve svijeće na Manduševcu i lampica na Zrinjevcu službeno je počelo po mnogima najljepše doba godine. Ugostitelji trljaju ruke za obećavajućom zaradom, a mi smo odlučili obići dobar dio kućica i pronalazirati ponudu koja se nudi.

Gastronomska ponuda nikad nije bila bogatija pa će tako i vodič biti koncipiran u nekoliko dijelova, a započinjemo Fuliranjem. Na početku vodiča napominjemo kako se radi o osobnom ukusu redakcije i suradnika Dobre hrane što je vidljivo iz opisa i kako se ovdje ne donosi generalni sud.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

50 A Burger & Champagne Bar

Ovoj kućici definitivno moramo priznati dojmljivu prezentaciju jela. Uzeli smo Philly Cheesesteak, što je tanko narezan sirloin (srednji dio leđa prema goveđem butu), velikodušno nadjeven cheddar sirom i jako sočan zbog philly umaka kojeg stavljaju. Sve skupa jako dobro funkcionira, ali blago gorak okus u ustima ostavila nam je cijena od 72 kune koja nam se ipak čini malo pretjerana. Osim Phillyja uzeli smo i kuhano vino koje prezentiraju kao craft (dakle, trebalo bi biti napravljeno od strane malog, nezavisnog proizvođača koji vino pravi na tradicionalan način). Cijena jednog kuhanog vina je 22 kune i nakon nekoliko rečenica ponovno vrlo dojmljive prezentacije odlučili smo uzeti vino koje je bilo solidno, ali u prosjeku za 8 kuna višu cijenu od ostalih kućica, očekivali smo više. Zaključak: odličan okus samog jela, ali paprene cijene.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

El Toro

Ovdje smo kušali jako finu Beef Salchichu. Inače, salchicha (talijanski salsiccia), u prijevodu označava kobasicu što nas je malo zbunilo budući da smo očekivali klasičnu formu (kobasice), a oni nude nešto najbliže po obliku - šiš ćevapu, ali ako zanemarimo nazive, ovdje se dobro jede! Za 40 kuna dobili smo pošteno veliko, a mekano pecivo, meso je jako ukusno i dobro začinjeno i dobro se osjete anis, muškatni oraščić i papar. Od priloga smo uzeli mladu salaticu (baby špinat uglavnom, coleslaw i amarillo majonezu) i sve zajedno je bilo stvarno ukusno. Ovdje bismo se ponovno vratili. Kuhano vino košta 14 kuna, empanada 20 kuna, a churrosi 25 kuna.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

T&T

O ovom kućici pričaju baš svi pa smo bili posebno uzbuđeni probati THE sarmice. Uglavnom, kratko i jasno - vrijednost za novac. Za 28 kuna dobit ćete fino istostirano pecivo koje nije suho, dvije sarme, sa zeljem, a možete birati između dva umaka, senfa te kiselog vrhnja s vlascem. Meso je "podebljano" s malo pancete što nam se isto svidjelo. Navečer se znaju rasprodati pa svakako razmislite i o rezervnoj opciji, a što se tiče kuhanog vina nama je odgovaralo. Ne volimo prezaslađeno vino pretrpano začinima što ovdje nije slučaj, a platili smo ga 14 kuna.

dav

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Casa Blanca

Kao što smo prethodno naveli, ne volimo previše zaslađeno vino tako da je Casa Blanca jedan od naših "vinskih" favorita barem što se tiče "crnjaka", a služe merlot. Manje sretna opcija bilo nam je bijelo vino koje nas nije oborilo s nogu i činilo se dosta razrijeđeno, ali možda je stvar ukusa jer su u našim redovima baš svi fanovi crvenog kuhanog vina. Cijena je 14 kuna, a ovdje možete pojesti još brownie sa sladoledom po cijeni od 25 kuna.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Time

Pri samom dolasku na Fuliranje dočekao nas je natpis kako su nažalost prodali sve fritule, a razveselili se poput male djece kad smo ubrzo nakon toga doznali da su ipak stigle. Dakle, ova fritula je zaista prava poslastica, a punjena je umakom od vanilije i jabukama. Ipak, mnogi će se možda iznenaditi cijenom od 25 kuna po frituli. Osim toga, kušali smo i ramen koji nam je bio izvrstan! Prilično velika porcija, koja će vas okrijepiti čak i ako dođete gladni s posla! Pileći temeljac je izvrstan, punog okusa, nisu štedjeli na mesu, noodlima i mladom luku, a cijena porcije je 50 kuna. Možda će se činiti visokom, ali budući da se radi o zaista ukusnoj i normativno pristojnoj porciji ovo je zaista vrijednost za novac.

via GIPHY

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Mason

Budući da otpije poznajemo rad istarskog Masona, oduševljenje je ipak izostalo. Naručili smo njihov SSG burger s istarskom kobasicom, radičem i acetom balsamicom po cijeni od 58 kuna. Bio nam je dosta suh i radič je bio gorči no što je trebao biti, ali nam je pažnju zaokupio njihov ZGB burger s buncekom, hrenom i jabukom koji bi možda vrijedilo probati. Meso je pak bilo lijepo ružičasto u sredini.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

RougeMarin

Uzeli smo njihovu merguez (janjeću kobasicu) s tapenadom i tzatziki umakom i bila je odlična! Brioche pecivo jako dobro funkcionira uz kobasu i umake i cijela priča je jako sočna i svježa. Germknedla također nije bila preteška (što se tijesta tiče), umaka je bilo dovoljno kao i pekmeza tako da nam se RougeMarinova ponuda jako svidjela. Merguez se prodaje po cijeni od 42 kune što se isto može doimati visokom cijenom, ali ako uzmemo u obzir da se radi o domaćoj janjećoj kobasi i brioche pecivu tada se čini opravdanom.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Meat The King

Kućica koju nismo mogli zaobići je svakako ona Meat The Kinga, koja meso za svoje burgere priprema u handmade smokeru Mojmira Žuvele. Naručili smo Nasty Black Pig koji smo platili 59 kuna. Burger je izrađen od mesa crne slavonske svinje, a služe ga s cole slaw salatom, cheddar sirom i BBQ umakom.

dav

Kvaliteta mesa je bila na zavidnoj razini, veličina burgera je taman koliko treba, a cole slaw iznimno lagan. Pecivo je bilo savršeno mekano, a BBQ umak odličan. Svakako vrijednost za novac. Ako ste u prilici izdvojiti 60-ak kuna za burger ovo je kućica koju svakako trebate posjetiti na Fuliranju, nećete ostati razočarani.

via GIPHY

Lumperaj

Šljokice, šljokice, šljokice! Ovaj put na dvije mini germknedle s bademima. Kad ti netko kaže da na Fuliranju postoji kućica sa ''svjetlećim germknedlama'', želiš ih isprobati. Platiš ih 25 kuna i očekuješ ipak malo posebniji okus. Ove su bile prilično neutralne, bademi nisu dolazili do izražaja, a punjenja nije bilo. Bile su samo posute listićima badema čija se tekstura jednostavno ne uklapa u cijelu priču. Umak od vanilije je bio solidan, zapravo, jedino nam se on svidio. Šljokice ipak nisu uspjele izvući ovu priču. Savjet: Umjesto šljokica, konkretno punjenje!

dav

Nonina tajna

Vjerojatno najsimpatičnija ekipa na kućicama. Naručili smo jednu mjericu fritula s Nutellom i, nažalost nisu bile među najboljima koje smo jeli. Bile su prilično hladne i dosta masne. I premalene, ako pitate neke iz naših redova. Zapravo, najveći problem svih kućica koje prodaju fritule: SLOJEVI! Dakle, red fritula, red Nutelle, red fritula, red Nutelle i završetak s još malo Nutelle (čitaj: ''Zgrabi žlicu Nutelle i natankaj to gore!''). Generalno nam je na cijelom Fuliranju bio problem pronaći dobre fritule, zapravo nismo ih pronašli.

dav

Pod zidom

Osim Bubom koju su prenamijenili u roštilj, kućica bistroa Pod zidom nas je privukla motanim burekom koji rade od sporo pečene svinjske potrbušine, piva i aromatiziranog krumpira te leteći kebap. Naručili smo i jedno i drugo. Smotani burek smo platili 34 kune, a leteći kebap 42 kn.

Leteći kebap od spicy piletine sa tzatziki umakom, slanim sirom, mesnatom salatom i rajčicom nam se svidio više od bureka. Piletina je bila savršeno meka, tzatziki genijalno začinjen, a salata prekrasno svježa. Svakako vrijednost za novac i porcija od koje se možete dobro najesti, a treba pohvaliti i zanimljivo osmišljene kombinacije jela.

Vrata Kornata

Ovdje smo probali brudet od suhog morskog psa koji smo platili 40 kuna. Okusom je prilično intenzivan, možda malo masnjikav, ali budući da su večeri hladne dobro će vas okrijepiti. Osim toga nude i maništrun od sipe po istoj cijeni, a "deci" pjenušca platit ćete 25 kuna te domaće kuhano vino s ginom i borovnicom 20 kuna.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Fuliranje na Strossmayerovom trgu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Sutra čitajte kako nam je bilo na Zrinjevcu i Europskom trgu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:48