GASTRO PONUDA NA ADVENTU

VELIKI VODIČ DOBRE HRANE Saznajte što ne smijete propustiti na Zrinjevcu i Europskom trgu!

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zrinjevac i ove godine osvaja tisućama upaljenih lampica te bogatom gastro ponudom koja je na ovom "potezu" ipak nešto smanjena u odnosu na lani. Cijene su ovdje u globalu nešto niže nego na Fuliranju, ali je i ponuda bitno manje atraktivna te se bazira na ponudi kobasica i fritula. Atmosfera i ponuda je ipak nešto življa na Europskom trgu, ako ćemo je uspoređivati sa Zrinjevcem.

Na početku vodiča napominjemo kako se radi o osobnom ukusu redakcije i suradnika Dobre hrane što je vidljivo iz opisa i kako se ovdje ne donosi generalni sud.

Zagreb, 021217. Zrinjevac
Tradicionalno paljenje lampica na Zrinjevcu u okviru otvorenja dana Adventa u Zagrebu.
Na fotografiji: Guzva na Zrinjevcu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Zagreb, 021217. Zrinjevac
Tradicionalno paljenje lampica na Zrinjevcu u okviru otvorenja dana Adventa u Zagrebu.
Na fotografiji: Guzva na Zrinjevcu.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX
 

Zrinjevac

Štruklica by Okrugljak

Iako u Štruklici dobijete dvije debrecinke u pecivu po cijeni od 18 kuna, okusom nisu najsretnije rješenje. Pecivo nam također nije odgovaralo jer je bilo presuho. U svakom slučaju ako ste limitirani budžetom, a gladni ste, znajte da ćete ovdje dobiti količinu za relativno malo novca. Prošle i pretprošle godine smo ovdje jeli jako dobre zagorske štrukle, ove godine ih nismo uspjeli kušati, ali se nadamo da su ostali jednako dobri, a prodaju ih po cijeni od 22 kune. Ugrijati se možete božićnim čajem za 10 kuna.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

Lefty's

Na ovoj kućici su nam rekli kako obitelj vlasnika radi soparnik pa smo ga odlučili uzeti. Platili smo ga 14 kuna što nam se učinilo ipak previše s obzirom na to da se radi o prilično malom komadu soparnika koji je uz to bio hladan. Ono što pohvaljujemo je gulaš u kruhu kojeg smo vidjeli da imaju u ponudi i sudeći po porcijama koje su kružile okolo, dovoljno su obilne, a jedna će vas doći 35 kuna. Uzeli smo kuhano rose vino i možda će se svidjeti nekome tko voli malo slađe okuse, a doći će vas 14 kuna.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

Bar 45

U Baru 45 smo se odlučili na nešto slatko i kupili fritule. Moramo pohvaliti simpatičnu uslugu, ali nažalost ona neće biti dovoljna da se vratimo ovdje. Najveća zamjerka ide dosta lošem preljevu od čokolade. Ovdje još možete kupiti i ušećerene bademe za 20 kuna, koliko su nas koštale i fritule, a kuhano vino će vas ovdje doći 14 kuna.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

Plavi škarnicl

Plavi škarnicl pamtimo po zanimljivo uređenoj kućici s klizaljkama i kod njih smo prethodnih godina znali uzeti kobase i to rolanu roštiljku. Ove godine kod njih smo kušali samo bijelo vino koje je po našem ukusu imalo ipak malo previše začina, ali se nadamo da su im roštiljke i dalje tako dobre. Ako ih kušate, javite nam dojmove!

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Submarine

U Submarineu smo probali njihov Xmas burger sa sočnom junećom pljeskom, umakom od senfa i meda, crvenog kupusa, pancete i suhih šljiva. Nama je bio odličan. Cijena od 48 kuna može se doimati visokom, ali uspoređujući s cijenama ostalih burgera i sendviča zapravo spada čak i u nešto niže. Kako bilo, ovaj burger nam je jedna od boljih stvari koje smo kušali na Adventu.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

...I četveronožna prijateljica Oxa se osladila malim komadićem :)

Fritulica

Iako sam naziv asocira na mjesto gdje rade dobre fritule, nas su razočarale. Bile su gotovo hladne, a čokoladni preljev nimalo nije doprinio boljem dojmu.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Koliba

Ovdje smo uzeli blagu domaću kobasicu iako nam je muški dio zamjerao zbog našeg izbora jer su htjeli "šarf" varijantu. Kako bilo, ovdje je ta domaća kobasica ukusna, radilo se o blagoj ili ljutoj varijanti. Možda najbolja kobasica koju smo kušali na Zrinjevcu za koju ćete izdvojiti 18 kuna, a zasladiti se možete štrudlom za 16 kuna.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

Stara preša

U Staroj preši smo uzeli sarmu i ako ste gladni porcija neće razočarati. Cijena je 28 kuna, okusom je korektna i ničim nije posebno odskakala. Ovdje još možete kušati i štrudlu od jabuke po cijeni od 16 kuna te "deci" frankovke za 9 kuna.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA
 

Vivat fina vina

U Vivatu imaju kuhanog portugisca po cijeni od 14 kuna i moramo vam reći da nam je baš prijalo. Taman začina koliko treba i nije preslatko.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Europski trg

Degrassi Enoteca

Degrassijevo kuhano vino, jedno od boljih koje smo kušali na Adventu. Rečeno nam je da se radi o kupaži refoška i terana, a možete ga kupiti po cijeni od 15 kuna. Degrassi još nudi istarski sendvič po cijeni od 35 kuna i fritaju s tartufima po cijeni od 60 kuna.

Zagreb, 051217.
Gastronomska ponuda na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Na fotografiji: Zrinjevac.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Curry bowl

Kotu, kothu ili koththu tipično je street food jelo Šri Lanke. Radi se o komadićima tjestenine ili kruha s povrćem, jajem, mesom i začinima. Naš izbor pao je na varijantu s piletinom i to srednje zaljućenu (iako smo se možda malo preračunale i trebali smo uzeti manje ljutu varijantu). Dojmovi? Pristojna porcija za 45 kuna i možda više za fanove egzotičnih i intenzivnijih okusa.

-Dobra hrana-
Zagreb, 061217. Ponuda jela i pica na Europskom trgu u sklopu Adventa.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX
 

Papavero

U Papaveru smo uzeli buncek sa zeljem i palentom te slavonsku domaću kobasicu. Zelje i palenta su bili dobri, ali buncek je bio možda malo preslan, iako ovdje dobijete stvarno izdašnu porciju i to za 25 kuna što je više nego vrijednost za novac. Slavonska kobasica je bila stvarno jako dobra, vidi se da je domaće proizvodnje, a služe je sa dinstanim zeljem i košta 28 kuna. Činila nam se zanimljiva i juhica od cikle i đumbira, ali su nam rekli da su je rasprodali pa ako ćete vi imati više sreće javite nam dojmove, a moći ćete se okrijepiti za 15 kuna.

-Dobra hrana-
Zagreb, 061217. Ponuda jela i pica na Europskom trgu u sklopu Adventa.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

-Dobra hrana-
Zagreb, 061217. Ponuda jela i pica na Europskom trgu u sklopu Adventa.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX
 

Cantina

Ovdje smo kušali njihovu porchettu koju služe u raznobojnim pecivima, a mi smo se odlučili za zeleno i koštalo nas je 38 kuna. Nama je cijela priča bila možda malo presuha i voljeli bismo kad bi ipak stavljali mali više umaka. Ovdje još možete popiti i čašu Freixeneta za 35 kuna te kuhano vino za 14 kuna.

-Dobra hrana-
Zagreb, 061217. Ponuda jela i pica na Europskom trgu u sklopu Adventa.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX
 

Baba Yaga

Vesela ekipa Baba Yage osvaja simpatijama. Dok vam se priprema jelo nerijetko će vam prikratiti vrijeme nečim "kratkim". Kušali smo njihov juneći burger Yaga koji je bio odlično začinjen i jako lijepo prezentiran. Kao priloge smo uzeli umak od pečene paprike, sir, salatu, kajmak i pancetu. Svidjelo nam se sočno meso i umaci koji se doimaju domaćima. Uz burger, kušali smo i Gramma's Spicy Punch koji je također zanimljivo prezentiran, a složen sa sirupom od agave i limunovim sokom. Zasigurno jedna od boljih kućica koje smo obišli.

-Dobra hrana-
Zagreb, 061217. Ponuda jela i pica na Europskom trgu u sklopu Adventa.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

-Dobra hrana-
Zagreb, 061217. Ponuda jela i pica na Europskom trgu u sklopu Adventa.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX
 

Sutra čitajte 3. dio našeg vodiča i kako nam je bilo na Strossmayerovom šetalištu, Trgu bana Jelačića, Cvjetnom trgu i Caffe de Matošu!

Kako nam je bilo na Fuliranju pročitajte ovdje!

Izdvajamo

Iz drugih medija