PRVI DIO

VELIKO ISTRAŽIVANJE DOBRE HRANE: Može li se za 30 kuna kupiti pristojno bijelo vino?

 Getty Images
Vina do 30 kuna prodajne cijene na polici spadaju u jednu od najtraženijih kategorija na tržištu. Za svakodnevne prilike, ručkove, izlete i veća druženja uvijek se traži vino s dobrim omjerom cijene i kvalitete. Zapravo, traži se pristojna kvaliteta za što manji novac!

Za 30 kuna ne može se proizvesti vrhunska kvaliteta jer cijeli proces dobivanja ambicioznog vina košta bitno više, a vinaru treba nešto novca i ostati na kraju cijelog procesa, ali jeftinih i pristojnih vina ima. Čak štoviše, ima jeftinih i odličnih vina. Iskustveno, to su vina od onih vinarija koja imaju višak vina pa se snižavanjem cijene rješavaju zalihe. Postoje vinarije kojima su jeftina vina jedini modus operandi, ali oni isporučuju točno takvu kvalitetu kakvu ste platili. Dakle, bitno lošiju od one koju priželjkujete. Pregledali smo trenutačnu ponudu butelja do 30 kuna u četiri velika trgovačka lanca koji posjeduju trgovine u cijeloj zemlji i ustanovili da vina do 30 kuna ima prilično mnogo. Zbog toga smo cijelu akciju razdvojili na dva dijela. Prvi vam donosi pregled bijelih do 30 kuna, zatim ružičastih, a u sljedećim broju Dobre hrane donijeti pregled crnih vina do 30 kuna.

živim.hr - Uživati u vinu možete samo ako ga tretirate kako zaslužuje
Getty Images/iStockphoto

Kategorije vina

60 – 64 izbjegavati po svaku cijenu
65 – 69 izbjegavati
70 – 74 najbazičnije, s ozbiljnim nedostacima
75 – 79 jednostavno vino s manjim nedostacima
80 – 84 jednostavno, čisto i ugodno vino, preporuka
85 – 89 jako dobro vino vrijedno tople preporuke
90 – 94 izvrsno vino u svakom segmentu
95 – 100 vino šampionske kvalitete i kolekcionarske vrijednosti

Ocjena ukupne ponude vina do 30 kuna u supermarketima

A woman's hand reaches out to select a bottle of red wine from the shelf of a wine shop
Getty Images

Ocjene se kreću od 1 za najlošiju ponudu do 5 za najbolju ponudu

Interspar = 4

Uvjerljivo vodeći trgovački lanac po širini i kvaliteti ponude vina. Petica im je izmaknula samo zbog zaista niske kvalitete vlastitih uvoznih robnih marki. Danas na svijetu postoji toliki izbor dobrih i jeftinih vina da nije jasno zašto u kategoriji do 30 kuna imaju većinom ona mediokritetna. Ponuda hrvatskih vina im je jako dobra.

Kaufland = 4

Veliki pozitivni pomak u odnosu na prošlo istraživanje. Imaju neka zaista izvrsna vina u toj kategoriji, poput Kalazićevih iz Baranje. S druge strane, vrlo dobra je cjelokupna ponuda domaće vinske scene, a uvozna je s tržištem uravnotežena. Najjača strana su im cijene. Pregršt povoljnih vina. Za peticu treba još dodatno poraditi na selekciji kako bi se izbacili mediokriteti i tako zaštitilo kupca od lošeg iskustva.

Superkonzum = 3

Posljedice nedavnog burnog razdoblja se vide na smanjenoj ponudi koja je u Superkonzumu u prošlosti bila zaista dobra. Srećom, ono što i dalje imaju zaista je odlične kvalitete. Recimo, vina Agrolagune, Belja i Iločkih podruma. Međutim, skromna širina ostatka ponude u budućnosti bi mogla postati ozbiljan problem.

Lidl = 2

Nevjerojatno je da trgovački lanac koji se u svijetu proslavio odličnom vinskom selekcijom, primjerice u Velikoj Britaniji, u Hrvatskoj ima tako slabu ponudu. Neuspjeli projekt francuskih vina je, srećom, završio, a novi projekt Winemakers of Croatia, koji je na početku izgledao obećavajuće, podbacio je. Naime, jedno do dva vina u toj selekciji su fina, a ostala su osrednja ili razočaravajuća. S druge strane, uvoz iz Južne Afrike i Australije im je više nego dobar, a jeftiniji je za pet kuna od hrvatske selekcije. O skromnosti širine ponude ostalih vina ne treba trošiti riječi.

KATEGORIJA 85 - 89 (jako dobro vino vrijedno tople preporuke)

KALAZIĆ CHARDONNAY 2015., Podunavlje, Hrvatska
Kvaliteta: 88/100 Alkohol: 12%
Cijena: 29,99 (Kaufland)

Prekrasno vino. Fantastičan omjer cijene i kvalitete. Iako je iz 2015., još je uvijek puno voćnosti, okusa i svježine. Izvrsnog balansa, blago alkoholom, a intenzivno okusom. Vino za svakodnevne prilike, ali nećete podbaciti ni ako ga nosite na poklon jer će se zbog umjerenog i sočnog profila svakome sviđati.

IURIS TRAMINAC+GRAŠEVINA 2016., Podunavlje, Hrvatska
Kvaliteta: 87/100 Alkohol: 11,5%
Cijena: 27,99 (Interspar)

Cvjetne arome su glavne, a potom koštunjičavo voće poput breskve. U ustima istodobno slatkasto i kiselkasto. Odličan balans. Jako lijepo, mirisno i slatkasto vino. Vrijedi najmanje dvostruko više nego što košta.

ILOČKI PODRUMI 2016., Podunavlje, Hrvatska
Kvaliteta: 87/100 Alkohol: 12%
Cijena: 29,99 (Superkonzum)

Trenutačno na akciji po ovoj cijeni. Izvrsna prilika jer je riječ o kvaliteti koju inače posjeduju vina iz dvostruko skuplje cjenovne kategorije. Tijelom i trajanjem je bazična graševina, ali bogatstvom arome i intenzitetom okusa spada u one namijenjene ugostiteljstvu. Breskva, jabuka i citrusi su glavne arome. Na retrookusu ostaju svježina i slast koje zazivaju novi gutljaj.

BELJE GRAŠEVINA 2015., Podunavlje, Hrvatska
Kvaliteta: 87/100
Alkohol:
Cijena: 29,99 (Kaufland)

Šampion među bazičnim graševinama u Hrvatskoj. Ovakvu kvalitetu teško je pronaći u ovom cjenovnom razredu. Na nosu bogato, slojevito, mineralno, zrelo, a u ustima slasno, sočno, kremozno i voćno. Jako fino. Po ovoj se cijeni prodaje jer je trenutačno na akciji, ali i inače se zaista radi o pravoj prilici.

ROSECREEK CHARDONNAY 2016., Australija
Kvaliteta: 87/100
Alkohol:
Cijena: (Lidl)

Klasični australski chardonnay iz ranga pouzdanog supermarket vina. Prilično bogat na nosu, nešto elegantniji u ustima. Tropsko voće i vanilija na nosu, a u ustima kremoznost, slast i solidno trajanje. Jako dobar omjer cijene i kvalitete.

HANS GREYL, SAUVIGNON BLANC 2015.,Marlborough, Novi Zeland
Kvaliteta: 86/100
Alkohol: 12,5%
Cijena: 30,00 (Superkonzum)

Lijep i lagan ljetni sauvignon blanc s Novog Zelanda. Pun zelenih herbalnih aroma poput zelene paprike, svježe pokošene trave i ogrozda. Ugodno kiselkast, čist. Nešto kraćeg trajanja, ali pravo ljetno osvježenje. Dobro rashladiti prije konzumacije.

VINA ISTRIA, MALVAZIJA 2016., Istra, Hrvatska
Kvaliteta: 86/100
Alkohol: 12,5%
Cijena: 29,99 (Superkonzum)

Trenutačno na akciji, a redovna cijena je 42 kune. Klasična malvazija krepkog teka i zrelih, ugodnih aroma. Na nosu koštunjičavo voće i mineralnost. U ustima srednje puno tijelo, solidno trajanje i savršeni balans između svježine i zrelosti. Ugodna gorčina na retrookusu. Svakako konzumirati uz hranu.

IURIS SAUVIGNON+ GRAŠEVINA 2016., Podunavlje, Hrvatska
Kvaliteta: 86/100
Alkohol: 10,5%
Cijena: 27,99 (Interspar)

Atraktivna mirisa na cvijet bazge, blago slatkasto i kiselkasto istodobno, ugodno, odlične očuvane svježine, s aromom soka od bazge na retrookusu. Sočno, vrlo lagano i nježno. Čisto, fino. Osobito za obožavatelje aromatičnijih vina.

VREDEBOSCH, CHARDONNAY COLOMBARD 2016., Western Cape, Južna Afrika
Kvaliteta: 86/100
Alkohol: 13%
Cijena: 24,99 (Lidl)

Izvrstan omjer kvalitete i novca. Ugodno vino srednje izraženih aroma, dobrog balansa između punoće, topline i svježine. Solidno dugačkog trajanja te atraktivnih breskvastih aroma na retrookusu.

WINEMAKERS OF CROATIA, MUŠKAT OTTONEL 2016., Međimurje, Hrvatska
Kvaliteta: 85/100
Alkohol: 10,5%
Cijena: 29,99 (Lidl)

Lijepog i intenzivnog muškatnog mirisa na muškatno grožđe i brojne agrume poput mandarine i limete. Jednako ugodnog okusa u kojem se povišene kiseline isprepleću sa solidnom slatkoćom i daju dug i atraktivan finiš retrookusu. Fantastičan omjer cijene i kvalitete za ljubitelje muškatnih vina.

ORAHOVICA GRAŠEVINA 2015., Slavonija, Hrvatska
Kvaliteta: 85/100
Alkohol:
Cijena: 29,99 (Kaufland)

Vrlo lijepo vino koje vrijedi bitno više nego što košta. Svježa voćnost jabuka, potom herbalnost na nosu. U ustima živo, lagano i izrazito voćno, ponovno s asocijacijom na jabuku. Piti dobro ohlađeno.

KATEGORIJA 80 - 84 (jednostavno, čisto i ugodno vino, preporuka)

KALAZIĆ PINOT SIVI 2016., Podunavlje, Hrvatska
Kvaliteta: 84/100
Alkohol: 15,5%
Cijena: 29,99 (Kaufland)

Ružičaste boje s nijansom bakrene. Drugim riječima, macerirani pinot sivi koji češće susrećemo kao bijelo vino. Snažno, bogato, toplo i krepko vino, puno zrele voćnosti i pikantnosti. Isključivo servirati uz hranu, a zbog intenziteta može ponijeti i najkompliciraniju i najzačinjeniju kuhinju. Stilski i ambicijom potpuno izvan kategorije supermarket vina. Cijenom ne.

TRDENIĆ, PINOT BIJELI 2015., Moslavina, Hrvatska
Kvaliteta: 83/100
Alkohol: 12,9%
Cijena: 29,99 (Interspar)

Jednostavan, ali vrlo lijep pinot bijeli s izraženom voćnošću koštunjičavog voća i nešto herbalnosti. Čisti finiš, srednje trajanje, solidno tijelo i fini retrookus. Potpuno razvijeno, nije za čuvanje.

ERDUT GRAŠEVINA 2015., Podunavlje, Hrvatska
Kvaliteta: 83/100
Alkohol: 12%
Cijena: 29,49 (Kaufland)

Vrlo karakteristična graševina bazičnog profila za ljubitelje tipične, laganije graševine s gorkastim retrookusom. Čista, lagana, s dosta cvjetnih i herbalnih nota. Ugodno.

TRDENIĆ GRAŠEVINA 2015., Moslavina, Hrvatska

Kvaliteta: 82/100
Alkohol: 11,2%
Cijena: 29,99 (Interspar)

Iako je vrhunac kvalitete ovog vina prošao prije godinu dana, još je ugodno. Lagano, živo, suho i ugodno kiselkasto. Može samostalno, dobro rashlađeno kao aperitiv, a može i u gemišt.

CHATEAU PIED D'ARGENT BELLEVUE 2016., Bordeaux, Francuska
Kvaliteta: 82/100
Alkohol: 11,5%
Cijena: 29,99 (Interspar)

Slatkasto vino diskretnog mirisa. Nježno i kratko, ali čisto i za one koji vole jednostavna i slatkasta vina dobar omjer cijene i kvalitete.

ERDUT, RAJNSKI RIZLING 2015., Podunavlje, Hrvatska

Kvaliteta: 81/100
Alkohol: 11%
Cijena: 29,99 (Kaufland)

Živo vino s ugodno naglašenom kiselošću te sa za riesling karakterističnim petrolej notama. Osim toga, još se čuju citrusi i zelena jabuka. Jako ohladiti. Može kao gemišt ili samo kao pratnja školjkama poput kamenica i kućica. Može također uz masnu hranu.

MISNO VINO, GRAŠEVINA 2016., Đakovo, Hrvatska

Kvaliteta: 81/100
Alkohol: 12,5%
Cijena: 29,99 (Interspar)

Jednostavno, ali lijepo vino što odiše svježinom i finim aromama jabuke i agruma. Čisto, elegantno i osvježavajuće u ustima. Kraće. Za svakodnevnu potrošnju uz ručak ili gablec.

WINEMAKERS OF CROATIA, CHARDONNAY 2015., Slavonija, Hrvatska
Kvaliteta: 81/100
Alkohol: 12%
Cijena: 29,99 (Lidl)

Nepretenciozno i jednostavno, ali ugodno vino. Diskretnih herbalnih i voćnih aroma na nosu te s uravnote- ženom voćnošću i dodirom slatkoće na okusu. Prošlo vrhunac, trošiti odmah.

FERAVINO GRAŠEVINA 2015., Slavonija, Hrvatska
Kvaliteta: 80/100
Alkohol: 12,5%
Cijena: 29,99 (Interspar)

Tipična i lijepa bazična graševina, za ljubitelje te sorte. Suha, herbalna, s dosta svježine, s dovoljno tijela, a opet s nužnom elegancijom. Trošiti odmah jer nema potencijala za čuvanje. Ugodno gorkastog finiša. Može sama ili u gemišt.

EL CAMPO, CHARDONNAY 2016., Čile
Kvaliteta: 80/100
Alkohol: 13%
Cijena: 19,99 (Interspar)

Uredno i čisto vino diskretnog mirisa na koštunjičavo voće. Okus ugodan lijepog balansa između voćnosti i punoće. Zreo. Kratkog trajanja. Sad je na vrhuncu, trošiti odmah. Nešto gorčine na retrookusu.

POVARDARJE CHARDONNAY 2016., Makedonija
Kvaliteta: 80/100
Alkohol: 12%
Cijena: 15,99 (Interspar)

Jače žute boje. Vrlo zrelog mirisa, na dinje i jesenske jabuke. Elegantnog okusa, kraćeg trajanja, dobro balansiranih kiselina. Ugodnog mirisa i krećeg, jednostavnog okusa.

KATEGORIJA 75 - 79 (jednostavno vino s manjim nedostacima)

IURIS CHARDONNAY+GRAŠEVINA 2016., Podunavlje, Hrvatska
Kvaliteta: 79/100
Alkohol: 10%
Cijena: 27,99 (Interspar)

Vrlo diskretno na nosu, osim drvenastih bez nekih drugih aroma za izdvajanje. Lagano u ustima, vrlo kratko s ugodno kiselkastim i bademastim finišom. Vrlo jednostavno. Ugodno gorkasto na kraju. Živo.

KOLARIĆ SILVANAC ZELENI 2016., Plešivica, Hrvatska
Kvaliteta: 79/100
Alkohol: 12,5%
Cijena: 19,99 (Interspar)

Blijede, zelenkaste boje. Zatvorenog i reduktivnog mirisa, ali živog i svježeg okusa. Jednostavno i živo vino što odiše svježinom. Dobar kandidat za gemišt.

TERRA VINEA, GRAŠEVINA 2104., Podunavlje, Hrvatska
Kvaliteta: 78/100
Alkohol: 11,5%
Cijena: 24,99 (Superkonzum)

Ugodan miris na zelene jabuke i herbalne note, s primjesama tercijarnih, aroma starenja. Okus je živahan, lagan i ugodno kiselkast. Prilično kratak. Vrhunac je prošao, trošiti hitno.

TIKVEŠ, T'GA ZA JUG RIESLING 2014., Makedonija
Kvaliteta: 78/100
Alkohol: 12%
Cijena: 29,99 (Interspar)

Živahno vino po pitanju kiselina, a zrelo i razvijeno po pitanju ukupnog dojma. Ugodno, ali prošlo vrhunac i u padu je pa ga treba hitno potrošiti.

WINEMAKERS OF CROATIA, GRAŠEVINA 2015., Slavonija, Hrvatska
Kvaliteta: 78/100
Alkohol: 12,5
Cijena: 29,99 (Lidl)

Vrlo lagano vino i vrlo živo. Naglašenih kiselina. Zelenijeg, herbalnog nosa, lepršavo i lagano na nepcu. Dobra baza za gemišt.

HARDY'S BIN 141, CHARDONNAY-COLOMBARD 2015., Australija
Kvaliteta: 77/100
Alkohol: 12,5%
Cijena: 24,99 (Kaufland)

Jednostavno i ugodno vino dobrog balansa između kiselina i tijela. Živo u ustima, ali izrazito kratko, bez karaktera. Nešto tropskih nota. Dobro ohlađen poslužit će kao ljetno osvježenje.

VINO ILOK, QUEEN RAJNSKI RIZLING, Hrvatska
Kvaliteta: 77/100
Alkohol: 12,5%
Cijena: 21,99 (Interspar)

Od tvrtke Geneza iz Zagreba. Nema istaknutu berbu na boci, ali vino djeluje razvijeno, pomalo starikavo. Aromom na prezrele ljetne tepka kruške i agrume. Ugodno kiselkasto. Dobra baza za gemišt.

TERRA VINEA, BIANCO 2015., Podunavlje, Hrvatska
Kvaliteta: 76/100
Alkohol: 11%
Cijena: 19,99 (Superkonzum)

Vrlo lagano i nježno vino, svježih herbalnih aroma pomiješanih s reduktivnošću, to jest težim tipom aroma. Okus je ugodno kiselkast i kratak, ali uredan. Dobra baza za gemišt.

VOSCARINI, SOAVE CLASSICO 2016., Italija
Kvaliteta: 76/100
Alkohol: 12%
Cijena: 29,99 (Kaufland)

Soave je regija s ponekad jako dobrim vinima, ali u drugom cjenovnom razredu. U ovoj klasi su češće razočaravajući poput ovog primjerka. Uredno u smislu mana, ali kratko i bezlično, s oksidativnim tonovima u naznakama.

ERDUT TRAMINAC MIRISAVI 2016., Podunavlje, Hrvatska
Kvaliteta: 76/100
Alkohol: 11,5%
Cijena: 29,99 (Kaufland)

Krasnog i intenzivnog mirisa na ruže s primjesama suhog sijena. Okus je ugodan, ali s nedostatkom svježine. Pomalo ravan.

VIOGNER-VERMENTINO 2015, PAYS D'OC, Francuska
Kvaliteta: 76/100
Alkohol: 12%
Cijena: 24,99 (Lidl)

Uredno, ali izrazito diskretno vino bez ikakva karaktera i daleko od svog najboljeg izdanja. Bojom gotovo providno, mirisom neutralno, a okusom pomalo ravno i kratko.

VINO ILOK, QUEEN TRAMINAC, Hrvatska
Kvaliteta: 75/100
Alkohol: 12%
Cijena: 19,99 (Interspar)

Nema oznaku porijekla, samo sorte. Ugodnog i jakog mirisa na ruže. U ustima je manje atraktivno nego na nosu. Nedostaje mu svježine i trajanja. Djeluje ravno. Na retrookusu ostaje ista aroma koja se osjeća i na mirisu.

FOLONARI, SOAVE 2015., Italija
Kvaliteta: 75/100
Alkohol: 12%
Cijena: 26,99 (Kaufland)

Živahno i vrlo kratko vino. Daleko od svog najboljeg izdanja već sad, dvije godine od berbe. Uredno u smislu mana, ali potpuno bezlično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:12