ČESTITKE LAUREATIMA

VELIKO PRIZNANJE ZA NAŠU GASTRONOMIJU: NOVE MICHELINOVE ZVJEZDICE STIGLE U HRVATSKU! Monte ponovio lanjski uspjeh, još dva restorana ušla među elitu

Restorani 360º u Dubrovniku i Pelegrini u Šibeniku
 www.360dubrovnik.com/HANZA MEDIA
Michelin je ponovno u Hrvatskoj! Ovog puta su se ovjenčali zvjezdicama šibenski Pelegrini, dubrovački Restoran 360 te ponovno istarski Monte!

“Za nju je potreban perfekcionizam, trud, rad, upornost i što je najvažnije strast i ljubav prema kuhanju.” jednom je prilikom izjavio Niko Romito, chef restorana Reale i ponosni nositelj tri Michelinove zvjezdice pa nastavio:

"Ne možete pokušati dohvatiti zvjezdice, niti raditi na način samo da ih dobijete, morate voljeti to što radite, truditi se biti najbolji, prezentirati nešto drugačije pa će zvjezdice same doći. Jednom su me pitali zašto sam se odlučio prezentirati kelj kao jelo za dobivanje Michelinovih zvjezdica. Odgovor je bio jednostavan, on je naša lokalna namirnica i obrađivali smo ga vrlo specifičnih procesima gotovo sedam dana i taj kelj je na samom kraju doista bio nešto posebno."

U slučaju Restorana 360 Dubrovnik dobivanje zvjezdice je rezultat desetogodišnjeg kontinuiranog rada, tima koji broji nešto više od četrdeset zaposlenika, a koji svoj posao obavljaju precizno poput švicarskog sata i uigrano poput dobro uvježbane plesne koreografije.

Fotografija sa službene stranice restorana

Stalna edukacija, odricanje, ulaganje i ljubav prema namirnici pretvorili su ruševnu palaču u najbolji restoran u Hrvatskoj - Pelegrini i to nekoliko puta zaredom po izboru Dobrih restorana, a sad je to prepoznao i Michelin! Ovo je priča o čovjeku i njegovu snu koji je oko sebe okupio tim koji s njim dijele njegovu strast te ljubav prema hrani i danas kuhaju najbolje. Trebalo je dugo. Trudili se, educirali, žrtvovali i ulagali. Posao još nije gotov jer smatraju da se stalno treba nadograđivati i biti bolji.

Sibenik, 170415.
Konoba Pelegrini. 
Na fotografiji:  interijer konobe Pelegrini
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Konoba Pelegrini

– Dobar restoran po meni je onaj čije jelo izgleda isto i u podne i u ponoć – rekao nam je Rudolf za jedan editorijal koji smo radili zajedno davnih dana!

Sibenik, 170615.
Restoran Pelegrini.
Na fotografiji: Chef Rudof Stefan.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / Hanza Media
Chef Rudolf Štefan

Sibenik, 170909.
Konoba Pelegrini u Sibeniku.
Na slici: orzot (jecam) s ciklom,pomidorama i kozicama.
Foto:Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Konoba Pelegrini

Restorani Pelegrini (Šibenik) i 360º (Dubrovnik) dobili su jednu MICHELINOVU zvjezdicu, dok je lista restorana s MICHELINOVOM preporukom (s oznakom žlice i vilice) obogaćena s 24 nova restorana. Rezultat je to vrlo tajnog obilaska hrvatskih restorana od strane profesionalnih MICHELINOVIH inspektora, koji su tijekom 2017. godine obilazili restorane diljem zemlje. Novi vodič za Hrvatsku je objavljen na stranicama MICHELINA, globalno najznačajnijeg i najpriznatijeg vodiča za restorane.

„Hrvatska se nalazi na gastronomskoj karti svijeta što svakako i zaslužujemo. Nove MICHELINOVE zvjezdice i preporuka hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete. MICHELIN je svjetski sinonim za izvrsnost u gastronomiji, a MICHELINOVE oznake daju odlične promotivne potencijale koje će destinacije, u kojima se nalaze izabrani restorani koji su time ušli u ekskluzivni krug najboljih restorana svijeta, znati valorizirati. Hrvatska turistička zajednica i dalje će provoditi brojne aktivnosti s ciljem pozicioniranja naše zemlje kao atraktivne turističke destinacije bogate gastronomske ponude“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Sibenik, 170415.
Konoba Pelegrini. 
Na fotografiji: konoba Pelegrini nalazi se uz sibensku katedralu sv. Jakova.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Konoba Pelegrini

„Iskrene čestitke upućujem svim izdvojenim restoranima, a posebno vlasnicima i djelatnicima restorana Pelegrini, 360º i Monte, čiji su trud i kreativnost prepoznali MICHELINOVI inspektori“, nadodao je Staničić.

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX

Čestitka ministra turizma

- Čestitam restoranu Pelegrini iz Šibenika i dubrovačkom restoranu 360º na dobivenim Michelinovim zvjezdicama te rovinjskom Monteu na potvrdi prošlogodišnjeg priznanja. Isto tako, čestitam i svim uvrštenima na Michelinovu listu preporuka te dobitnicima oznake Bib Gourmand. Ova priznanja velika su nagrada za sve koji kontinuirano rade na unapređenju kvalitete i stvaranju cjelokupnog gastronomskog doživljaja, a koji je postao jedan od glavnih motiva dolaska gostiju u Hrvatsku. Vjerujem kako će ovo svima biti dodatan poticaj za daljnji razvoj, ulaganje u ljudske resurse i povezivanje ponude s lokalnim proizvođačima. Želja mi je da zajedno nastavimo uspješno graditi image Hrvatske kao prepoznatljive gourmet destinacije, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli reagirajući na prestižno priznanje hrvatskim restoranima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:07