NAJBOLJI JABUČNI SOK

VELIKO TESTIRANJE DOBRE HRANE: Probali smo 17 potpuno prirodnih sokova od jabuke i evo koje treba zaobilaziti, a koje kupiti!

 Marko Miscevic / CROPIX
Slijepo kušanje 17 jabučnih sokova malih proizvođača jasno nam je pokazalo da nije dovoljno samo ubrati jabuke i ubaciti ih u prešu. Valja znati koje, kada i kako

Jabučni sok dobiven isključivo mehaničkim postupkom tiještenja odnosno cijeđenja zrelog voća jedno je od najzdravijih široko dostupnih domaćih bezalkoholnih pića. Kako raste svijest o važnosti zdrave prehrane, tako su i sokovi na kojima piše “100% jabuka, bez dodanog šećera” sve popularniji. Pritom, jako su ukusni, ugodno osvježavajući pa ih svi volimo, za razliku od nekih drugih preporučenih tekućih izvora zdravlja. Znanstveno je dokazano da redovno konzumiranje prirodnog pasteriziranog jabučnog soka može pridonijeti dobrom zdravlju, odnosno spriječiti razne kancerogene bolesti, aterosklerozu, dijabetes, sniziti tlak i loš kolesterol, potaknuti rad mozga, ubrzati metabolizam itd.

Zagreb, 241019.
Test sokova od jabuke.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miscevic / CROPIX

No, mi smo se ovdje ponajprije usredotočili na uživanje u čaši dobrog, mirisnog, prirodnog soka od svježe tiještenih jabuka, pokušavajući ustanoviti koji je najfiniji. Potražili smo ih u zagrebačkim trgovinama zdrave hrane, u supermarketu i na tržnici, a svi dolaze od malih proizvođača, odnosno OPG-ova. Većinom smo se odlučili za mutne (bocu obavezno protresti prije konzumiranja), jer smo željeli što puniji okus, no jedan primjer bistrog i mutnog soka istog proizvođača na ovom kušanju razbio je i tu predrasudu. Kušanje je provedeno naslijepo, odnosno jedino je poslužitelj znao koji nam sok toči u čaše. Komentari kušača bili su prilično usklađeni - pokazalo se, naime, da smo svi redom skloniji manje slatkim sokovima, odnosno umjereno kiselima. Kao i kod vina, kiseliji sokovi su i trajniji od onih čiji pH naginje na alkalnu stranu.

Zagreb, 241019.
Test sokova od jabuke.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miscevic / CROPIX

Pretpostavlja se da proizvođači prešaju više sorti jabuka (samo su na jednoj ambalaži navedene sorte) u različitim omjerima pa se tako njihovo balansiranje pokazalo pravim umijećem, vrlo važnim za konačni rezultat. Ali, prije svega treba brati jabuke u pravom stadiju zrelosti, kad plodovi imaju harmoničan omjer kiselina i šećera - to je ključno za doživljaj prirodnosti soka.

Upravo je nedostatak te harmoničnosti neke sokove gurnuo u drugi plan i čak naveo neke kušače da posumnjaju u njihovu prirodnost. Od sedamnaest sokova koje smo kušali, tri apsolutno zaslužuju preporuke Dobre hrane.

Marko Miščević

Jabučni sok mutni: Obrt za proizvodnju Jara

Novigrad Podravski
20 kn/1 l, Voćka i točka

Malo presladak. Očito su koristili vrlo slatke jabuke, što ne treba zamjeriti. Malo čak ima okus sirupa, onako kad staviš previše sirupa, a premalo vode, ali jasno je da su unutra samo jabuke bez dodanog šećera. A aftertaste... na čaj, onaj božićni u kojem uvijek ima korice jabuka. Nije naporan, sve u svemu - fino.

Babo, jabuka 100%

Trgovina, ugostiteljstvo i usluge Bobo, Krapina
7,50 kn/200 ml, Greencajg

Bistriji je od ostalih. Odnosno, nije potpuno bistar, ali ni mutan! A, okus: uf, sve je krivo kod njega. Ne kuži se jabuka. Kiseo je, čak i ne ostavlja dojam da se piju čiste jabuke. Više vuče na onaj komercijalni, kad znaš da tu mora biti i umjetnih dodataka. Nije nam fin, ne želimo ga više piti.

Maričin mutni sok od jabuke (tamniji)

OPG Jug, Niza
19,90 kn/1 l, Biovega

Zanimljivo, imamo istog proizvođača, dva mutna soka uočljivo drukčijih boja. Ali, znamo da boja ovisi o sorti jabuka... Ipak, želimo ih probati jedan nakon drugog. Ovaj ugodno miriše. Nježne jabučice, nije preintenzivan. Nije presladak, dapače, pitak je, živahan. Zapravo, jako nam je fin, osvježavajući.

Maričin sok od jabuke (svjetliji)

OPG Jug, Niza
14,48 kn/1 l, Vrutak

Punjen je u bocu mjesec dana prije tamnog, što govori da se po boji ne može suditi o starosti, kao ni o okusu soka. Miriši totalno drukčije od prethodnog, slađe, poput meda. I okusom je slađi, očito od druge sorte jabuka. U ustima nakon pijenja ostavlja pomalo gorkast okus, kao neko vino. Bolji nam je bio tamniji!

Marko Miščević


Ekozona jabučni sok

Biovega, Zagreb
19 kn/1 l, Biovega

Mmm... kao da u čaši imamo livadno cvijeće, kažu neki, a drugima miriše na voćnu kašicu za bebe. Kad se kuša, ostavlja kiselkast, pomalo težak okus, što nije velika zamjerka jer neki vole kiselije sokove. Može proći, popili bismo i čašu više!

Preporuka Dobre hrane: Zeleni Jura

Jurišić d.o.o.,
Donja Zelina
14 kn/1 l, Mrkvica

Malo smo sumnjičavi: ima boju kao sok od naranče ili poput soka od breskve. Ali, miriše po finim jabučicama. Uuu... jako dobar, čista jabuka, ima i kiseline i slatkoće. Fino balansiran. Očito je samo jedna sorta, ili ako je napravljen od više sorata, jako je dobro pogođen omjer. Dobar “blend”. Na kraju kušanja ostao nam je ugodan okus u ustima, po kori jabuke, a malo je čak slankast. Točno, zato i piše na deklaraciji: “Sol je isključivo posljedica prirodnog prisutnog natrija u jabukama”. Izvrstan sok..

Li-Lu

OPG Kešić, Maslenjača
10 kn/1 l, Tržnica Trešnjevka

Fino miriše, po svježim jabukama, po sokiću koji bismo rado pili. Ali, okus mu je pomalo tup, kao da fali kiseline. Ili je možda presladak, pa onda ostavlja dojam kao da je dodano vode, razrijeđen je. Uglavnom, ostavio nas je ravnodušnima, kao da mu nedostaje karaktera. Kao da je umoran pa smo ga brzo prestali piti da se i mi ne umorimo.

Marko Miščević


Jabučni sok

OPG Car Stjepan, Vrbovec
24 kn/ 1 l, Grga Čvarak

Hmmm... izgleda kao gusti sok od marelice. Ovako na prvu, nije nalik na jabučne sokove. U okusu čak vuče na breskvu, nekome na marelice, i to na gusti sok, onaj na koji su nekada u kafićima stavljali šlag! Kao da u njemu nisu samo jabuke, makar je na deklaraciji navedeno da jesu, dapače, ovo je jedina etiketa s detaljnim popisom jabuka: ajdared, topaz, slavonska srčika, božićnica...
Jako fin sok i dokaz da ne treba suditi po izgledu.

Sok od jabuke

OPG Mikulić, Kutina
21 kn/1 l, Grga Čvarak

Izgledom nije tako mutan kao ostali. Okus: ufff, kako je sladak. Valjda najslađi dosad. Čak je malo i tup od tog šećera. Ovaj nam je jedan od najgorih jer očito svi volimo svježije sokove. Ovaj će se svidjeti samo onima koji vole sirupe, i to razrijeđene ne s previše vode. Ne želimo ga više piti!

Prirodni sok jabuka 100%

OPG Pelin, Osijek
45 kn/3 l, Grga Čvarak

Miris nije dobar, kao da je u njega dodano nešto... Na deklaraciji ne piše, ali bez kušanja zaključili bismo da je dodana neka kemija. A vjerojatno nije. No, ne sviđa nam se. Uopće ne miriše na jabuke, prije na malo zagoreni špinani šećer koji nam je mama pripremala kad nas je boljelo grlo.

Marko Miščević

Sok Kraljeva (bistri)

OPG Kralj, Glavnica Gornja
20 kn/1 l, Povrće i voće svemoguće

Iako smo htjeli testirati samo mutne sokove, od ovog proizvođača kupili smo i bistri, pa kad se već našao na stolu, testirali smo ga. Fino miriše na svježe jabuke, dapače, jedni su izjavili: ovo je prava jabučica. Super nam je, slatko i kiselo je lijepo izbalansirano, pili bismo ga u većim količinama.

Sok Kraljeva (mutni)

OPG Kralj, Glavnica gornja
15 kn/1 litra, Mrkvica

Da su bolji mutni sokovi od bistrih, bili smo u uvjerenju sve do ovog kušanja. Naime, ovaj je mirisao po omekšivaču za rublje. Onom žutom... Nekima čak i po osvježivaču za prostorije. Očito, napravljen je od drugih sorta jabuka, ali kao da je u miješanju sorti nešto krenulo u krivom smjeru. Ima okus gustog soka od marelica u koji su upali neki cvjetovi.

Preporuka Dobre hrane: Jabučni sok 100% domaći

Vrtovi voća, Novo Čiče
31,99/3 l, Spar

Lijepe je boje, kao da su jabuke sad cijeđene. Fino miriše, ništa ne iskače. Okus nije naporan, dapače, vrlo je dobro balansiran, niti sladak, niti kiseo. Kao da jedeš sočne, fine, hrskave jabuke. Vrlo je pitak, čak i za utaživanje žeđi. Toliko je osvježavajući da se dobiva dojam kao da je hladan. Kakav je onda kad je dobro ohlađen! Naime, sve smo sokove kušali sobne temperature - da bude pravedno!

Preporuka Dobre hrane: 100% jabučni sok

OPG Ivković
30 kn/5 l, Vrtni centar Ivković,
Zagreb

Boja mu je lijepa, privlačna. Miris: jabuka, čista jabuka. Klasičan jabučni sok koji u ustima ostavlja pomalo trpak okus, što nije loše. Štoviše, svi se slažemo da mu je to vrlina. Mogli bismo popiti i čašu više, a s obzirom na cijenu, zaključili smo kako bi bilo lijepo da se tako dobar sok uvijek nađe pri ruci i u hladnjacima. Jedino je šteta što dolazi isključivo u obiteljskom pakiranju od pet litara.

Marko Miščević

Eko Appy

Eko sucus d.o.o.
22 kn/1 l, Trgovina Fino.hr

Miris? Po moštu, kao da je u čašu natočen fini, slatki, tek pripravljeni mošt od bijelog vina neke slađe sorte. Okus: dobili smo dojam da je s jabukom prešana i kruška, i to ona zelena, koja nije dozrela do kraja, ali deklaracija govori drukčije. Ili možda kao da su jabuke bile prezrele, već pomalo uzavrele kad je prešan. Nije nam baš nešto.

100% sok od jabuke

OPG Bačak, Veliko Trojstvo - Lipovo brdo
18 kn/1 l, Zelena škrinjica

Ako boja može biti neugodna, onda evo izjave: ovaj sok ima neugodnu boju, kao da je oksidirao, “ciknuo” - rekli su neki. Ima jako puno taloga, a miris mu je orašast. Okus: nije dobar! Kao po staroj piti od jabuka, onoj kriški koja je ostala zaboravljena na tanjuru na najgornjoj polici pa je potamnjela i navukla vlagu. Poslije kušanja, pri provjeravanju etiketa ustanovili smo da smo bili na dobrom tragu: proizveden je 2018.

Mutni sok jabuka

OPG Zoran Grbavac,
Petkovac, Petrinja10 kn/1 l, Tržnica Trešnjevka

Slijepo testiranje ne znači da imamo zatvorene oči, samo se ne vidi etiketa. A da smo zatvorili oči, ne bismo na prvu pogodili da je ovo sok od jabuke. Naime, mirisao nam je na krušku. I okus nam je bio problematičan, malo možda čak i na jabučni ocat ili mošt koji je počeo vreti. Nije nam se svidio i ne bismo ga više ni kupili ni pili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 18:38