RECEPT I SAVJETI

Danas napravite poderane gaće, budite pažljivi s tijestom i pripazite na temperaturu ulja

 Marko Miscevic/Cropix
Zadnje dane prvog mjeseca u godini odlučili smo zaključiti slasnim zalogajima, donosimo recept i savjete

Ususret mjesecu pokladnih zalogaja, zasukali smo rukave i zamijesili tijesto te vam donosimo recept za svima omiljene poderane gaće, lepinjice ili langošice, a tu je i nekoliko stvarno dobrih savjeta koji bi vam mogli olakšati pripremu.

Što morate znati prije pripreme

Poderane gaće najčešće se pripremaju od klasičnog dizanog tijesta kojem je potrebna toplina da bi se diglo. Jednom kada ga zamijesite, tijesto držite u dobro zagrijanoj prostoriji i pobrinite se da su svi prozori zatvoreni kako bi ono moglo neometano rasti.

Osim klasičnog recepta koji donosimo u nastavku, u tijesto za poderane gaće po želji se može dodati i jogurt ili krumpir. Koristite li krumpir, najprije ga skuhajte, a zatim naribajte i dodajte ostatku sastojaka prije miješenja. Na taj ćete način dobiti nešto teža, zasitinija, ali i mekša pržena peciva. Koristite li pak jogurt, jednostavno ga dodajte tijestu zajedno s ostalim mokrim sastojcima. Na 500 grama brašna, bit će dovoljna jedna čašica. Dodatak jogurta trebao bi vam pomoći da tijesto ne popije previše ulja.

Kada je pak u pitanju pečenje, uvijek koristite dublju posudu s debljim dnom kako biste pravovremeno spriječili prskanje masnoće. Kada poderane gaće vadite iz posude, koristite se alatom koji ima rupice kako biste odmah odstranili višak masnoće, a zatim ih odložite na papirnate ručnike.

image
Branislav Bokun

Pripazite na ulje

Ulje za pečenje poderanih gaća nikako ne bi trebalo biti previše vruće. U slučaju da niste sigurni, u zdjelu možete staviti drvenu kuhaču i ako se oko nje stvore mjehurići, ono je spremno za pečenje. Ostane li ulje premalo zagrijano kada u njega ubacite tijesto, vaše poderane gaće mogle bi biti previše masne, a u slučaju previše zagrijanog ulja, postoji mogućnost da ono zagori ili pak da se pržena peciva ispeku samo izvana te ostanu sirova iznutra.

Dobro je spomenuti i kako se poderane gaće u vrućem ulju peku prilično brzo pa je važno čitavo vrijeme provesti uz posudu u kojem ih pečete kako ne bi zagorjele. Svaka sekunda je bitna!

Zaigrajte se oblicima

Kada je u pitanju oblikovanje poderanih gaća, najbolje će biti pustiti mašti na volju. Najjednostavnija opcija bit će tijesto razvaljati na debljinu otprilike 1-2 centimetra, a zatim ga rezati u željene oblike. Nađete li se pak u iznenadnoj žurbi, tijesto možete oblikovati direktno iz zdjele tako da otkidate komade i rukama ih pretvorite u tanke diskove.

image
Gmvozd

Slani i slatki dodaci

Poderane gaće ili langoši, kako ih nazivaju u Međimurju, posebno su nam draga poslastica upravo zbog mogućnosti kombiniranja sa slatkim i slanim dodacima. Neki će ih tako tek posipati šećerom ili soli, dok će im drugi dodati omiljene čokoladne namaze ili marmelade za slatku varijantu ili pak tartar, vrhnje s češnjakom ili ribani sir za slanu varijantu. Posljednjih godina popularne su i punjene poderane gaće koje se pripremaju tako da se, prilikom formiranja željenog oblika, u tijesto dodaju sir i šunka.

Za pripremu poderanih gaća trebat će vam:

1 kocka svježeg kvasca

1 žličica šećera

200 ml mlijeka

500 g glatkog brašna

2 žličice soli

150 ml vode

500 ml ulja za prženje

Postupak pripreme:

U manjoj posudi zagrijte oko 100 ml mlijeka, dodajte kvasac, malo šećera, pomiješajte i pustite da se kvas zapjeni. U veću posudu stavite brašno, sol, preostalo mlijeko, mlaku vodu i zapjenjen kvasac te umijesite tijesto od svih sastojaka. Posudu stavite na toplo mjesto i pustite da se volumen udvostruči. Neka stoji minimalno sat vremena. Udvostručeno tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na 1 cm debljine. Izrežite na pravokutnike koje nožem prerežite po sredini. Prekrijte sve pravokutnike kuhinjskom krpom i ostavite da se volumen opet udvostruči. Trebat će mu još oko 30 minuta. Masnoću stavite u dublju posudu i zagrijte. Na zagrijano ulje stavite tijesto u obliku pravokutnika koje prije pečenja možete malo rastegnuti prstima. Pržite nekoliko minuta dok tijesto ne porumeni. Pržene poderane gaće stavite na papirnati ručnik da upije višak masnoće.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:45