SALATA IZ BAJKE

VIBRANTNI MATOVILAC VLADA TRŽNICAMA U VELJAČI: Ta nježna biljka ima i svoje izdržljivo robusno naličje!

 Getty Images/iStockphoto
U veljači se na tržnicama već osjeti čežnja za proljećem. Traži se svježe zeleno povrće, čak i gotovo instinktivno kao podsvjesna fiziološka potvrda. Ove su godine siječanjske hladnoće vladale čak i Dalmacijom pa je samoniklo jestivo bilje s juga još uvijek rijetkost. U prvoj polovici veljače na našim tržnicama neosporni vladar svježine je matovilac.

Izdržljivost

Uostalom, ta nježna biljka ima i svoje izdržljivo robusno naličje. Izdržat će i mraz do minus 15 stupnjeva Celzijevih. S druge strane, može se gusto zasaditi, čak i više od 600 biljaka na četvorni metar, pa je unosna poljoprivredna kultura. U toj računici dodatni je poticaj plodored: ako se želi brati krajem zime, sadi se krajem ljeta ili početkom jeseni, nakon berbe neke druge kulture, recimo kasnog krumpira. Unatoč svim ovim pogodnostima, matovilac je skup, a najskuplji je baš sada kad za njim najviše žudimo. Prošli mu je tjedan na Dolcu cijena prelazila čak i 80 kuna za kilogram.

Green corn salad in a small bowl with egg and tomatoes
Getty Images/iStockphoto

Srećom, ne treba ga puno, osobito ako ga kumice nisu pretjerano poškropile vodom. Naputak za kupnju je jednostavan: mlad, lijep, zdrav matovilac ujedno je i jamstvo za dobar okus. Matovilac je prekrasna biljka, ukras sam po sebi, pa je privlačan već i kao ures na nekoj šarenoj salati. Narodi koji uživaju u njemu odreda mu tepaju već i imenom. Kod nas se Matovilka pojavljuje u pričama i bajkama. Rapunzel je u germanskim jezicima također bajkovita pojava. Lamb salad je najčešći engleski naziv za matovilac. Ime je dobila jer su listići matovilca sićušni i nježni kao jezik janjeta. Ovaj lirski uvod svojevrsni je naputak u priči o receptima. Matovilac traži obzirno postupanje u svakoj vrsti posluživanja. Kada je sam u salati, isplati se dobro promisliti kakvim će se dresingom preliti.

Feld salad (cornsalad, lambâs-lettuce) growing field fresh green salad leaves with drops of water.
Getty Images/iStockphoto

Manje soli

Za početak, ni slučajno se ne smije pretjerano posoliti i zakiseliti, pa niti pouljiti. U konačnici se uz svježinu treba osjetiti i onaj delikatni orašasti izvorni okus te biljke. No, zato u tragovima preljeva može biti raznih aroma. Evo konkretnog primjera za savršen matovilčev preljev: jabučni ocat se pomiješa s nekoliko kapi limunova soka. Ako je limun domaći, nariba se i vrlo malo kore. Uz prstohvat soli ide i prstohvat šećera ili, još bolje, nekog laganog cvjetnog meda. U limunov sok se, pak, može naribati malo đumbira, ne toliko da bi peckao koliko da pojača opći dojam svježine. Alternativa za đumbir je, naravno, hren u istim minimalnim količinama. Ako vas ova dvojba čini neodlučnim, upotrijebite oba ova sastojka. Od ulja predlažem obično suncokretovo, blagoslovljeno s malo bučina. U cijeloj priči o dresingu za matovilac termin koji se s razlogom stalno ponavlja jest “malo”. Dobro odmjereni dresing pomiješa se s matovilcem neposredno uoči posluživanja, a matovilac mora biti suh. Šarenih salata u kojima se pojavljuje matovilac je bezbroj, osobito onih koje se poslužuju kao samostalno, odnosno glavno jelo.

Field salad in a bowl on the old wooden table
Getty Images/iStockphoto

Skladan par

U nas se često poslužuju dvije salate kao skladan par: nježni matovilac i zasitni kuhani grah. Bučino ulje, jabučni ocat i ljubičasti luk temelj su dobrog preljeva za ovaj dvojac. Na putu od matovilca prema izdašnoj salati kuhana su jaja odličan suputnik. Ako je prigoda svečana, onda će kuhar kokošja jaja zamijeniti prepeličjima. U varijanti salate kao glavnog jela tanko narezana riba ili meso važni su sastojci. Dimljena pastrva izvrstan je par matovilcu. Meso se može poslužiti i kada se priprema toplo-hladna salata. Gordon Ramsey, primjerice, u toplo-hladnim mesnim salatama rado koristi janjetinu i govedinu. No, i piletina je zgodan par matovilcu, uz majonezu s koprom i kockicama preprženog kruha.

Matovilac s jetricama

100 g matovilca
200 g pilećih (pačjih, gusjih ili miješanih) jetrica
100 g masti (najbolje gusje, ali i kokošja, pačja, pa i dobra domaća svinjska mast neće zakazati)
vezica mladog luka
100 g starog kruha
limunov sok
5 cl jabučnog octa
10 g naribanog hrena

Chicken liver salad.
Getty Images/iStockphoto

Nasjeckani luk i naribani hren blago posolite i prelijte limunovim sokom i octom. Jetrica očistite od žilica, stavite u mast i u vrlo lagano ugrijanoj pećnici, na oko 70 stupnjeva, temperirajte između 45 minuta i jednog sata, ovisno o veličini jetrica. Jetrica odvojite, a na masti kratko prepržite grubo smrvljeni stari kruh. Sve sastojke pomiješajte i odmah poslužite. Traminac je u ovom slučaju vinski odabir kojemu nitko normalan ne može prigovoriti.

Matovilac i voće

vrećica matovilca
7-8 datulja
šaka oraha
kriška parmezana
sol i papar
žlica balzamičnog octa
žličica maslinova ulja
žličica meda

Salad with baby carrots, peas, onions and potatoes in glass bowl on wooden background
Getty Images/iStockphoto

Matovilac operite i dobro osušite. Orahe nasjeckajte na veće komade, a datulje prerežite uzdužno, izvadite koštice i nasjeckajte na manje komadiće. Parmezan naribajte na veće komade. U posudici pomiješajte ocat, ulje, med, sol i papar. U zdjelu poslažite sve sastojke i prelijte dobivenom marinadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:05