PROMO

VINA IZ DAVNINA: Vinska manifestacija se održava 13. i 14. travnja u Art galeriji Lauba!

 Getty Images
Nadasve jedinstvena, ali i zanimljiva manifestacija, posebno vinarima i ljubiteljima dobre kapljice, održat će se 13. i 14. travnja u Art galeriji Lauba, u organizaciji Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, uz Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo kao suorganizatore.

Još jedna vinska manifestacija?

Po čemu je ova manifestacija drukčija od sličnih događanja kakvih je podosta na hrvatskoj vinskoj sceni, koje manje ili više ispunjavaju svoj cilj?

Drukčija, a samim time i posebna je zato što će prvi put na jednom mjestu okupiti i predstaviti velik dio najboljih vina hrvatskih autohtonih sorata, te uz radionice kušanja i stručno vodstvo istaknuti zašto su baš vina od autohtonih hrvatskih sorata ono čemu se treba pridati posebna pozornost u budućnost kad govorimo o Hrvatskoj kao vinskoj zemlji te zašto baš njih izdvojiti kao važnije od svih ostalih.

Inicijativa za ovakvu hvalevrijednu promociju, ali i besplatno ocjenjivanje vina autohtonih hrvatskih sorata potekla je od stručnih savjetnika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe koji već godinama u suradnji s tisućama vinara pridonose razvoju hrvatskog vinarskog i vinogradarskog sektora. Cilj je sustava savjetovanja koji provodi Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba podizanje stručnosti i osposobljenosti poljoprivrednika, šumoposjednika i ribara u primjeni propisanih standarda, modernizaciji i boljem upravljanju gospodarstvima te razvoju konkurentnosti i tržišne orijentacije.

Što proizvoditi i kome prodati?

To je najčešće pitanje s kojim se susreću djelatnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, pa se upravo zbog toga krenulo u smjeru takvih i sličnih aktivnosti. Namjera je i naglasiti važnost domaćih autohtonih proizvoda malih proizvođača i podići svijest javnosti o kvaliteti hrvatskih proizvoda i potrebi povezivanja proizvođača i potrošača putem ovakvih i sličnih manifestacija.

Autohtone sorte vinove loze koje su se od davnina uzgajale u našim vinogradima jedno su od hrvatskih nacionalnih blaga, no s vremenom su se prorijedile, neke su i potpuno nestale, zamjenjivale su se svjetski poznatim sortama zbog nepostojanja dovoljne količine sadnog materijala, ali i zbog želje za nečim novim, boljim. Prema „Zelenoj knjizi : Hrvatske izvorne sorte vinove loze“ prof. dr. Edija Maletića i suradnika, u Hrvatskoj je detektirano 125 izvornih sorata vinove loze, od kojih su samo 42 sorte vinove loze u komercijalnom uzgoju, odnosno od kojih se proizvode vina za tržište, prema podacima Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo. Vina od autohtonih sorata proizvodi 789 proizvođača vina, a najviše njih proizvodi vina od sorata: Malvazija istarska, Plavac mali, Teran, Maraština i Pošip. Kontinuiran rad znanstvenika na očuvanju i gospodarskoj revitalizaciji autohtonih sorata vinove loze posljednjih desetak godina pridonio je i popularizaciji autohtonih sorata. Zanimanje vinogradara i vinara za uzgoj i proizvodnju vina od autohtonih sorata postoji, no često se susreću s brojnim zaprekama, a s druge strane raste interes domaćih potrošača, ali i turista koji dolaze u Hrvatsku zbog vina autohtonih sorata. Namjera je na jednom mjestu spojiti znanost, struku, nadležne institucije, vinare i potrošače kako bi se analiziralo postojeće stanje, detektirali problemi i kontinuirano krenulo raditi na njihovom rješavanju, a sve s ciljem povećanja količine i podizanja kakvoće vina autohtonih sorata, ali i povećanja udjela vina autohtonih sorata na tržištu.

Ocjenjivanje vina

Ocjenjivanje vina autohtonih sorata vinove loze Republike Hrvatske koje je prethodilo Reviji vina hrvatskih autohtonih sorata „Vina od davnina“ održano je 27. ožujka 2018. godine na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu „Jazbina“ Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Organizator ocjenjivanja bila je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Na ocjenjivanje vina prijavila su se 63 proizvođača sa 121 uzorkom vina proizvedenih od 26 autohtonih sorata različitih godina berbe ( 2011.- 2017. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina od čega:

Vinogradarska regija Zapadna kontinentalna Hrvatska - 48 uzoraka

Vinogradarska regija Primorska hrvatska - 83 uzorka

Bijela vina – 86 uzoraka

Rose vina – 6 uzoraka

Crvena vina – 29 uzoraka

Vina su ocjenjivale dvije sedmeročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača (enologa) (2 sveučilišna profesora, 5 doktora znanosti i 7 diplomiranih inžinjera agronomije) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti sukladno „Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina“, a rezultati najbolje ocijenjenih bit će predočeni na konferenciji za novinare 5. travnja.

Okusite vina od davnina

Dođite na čašicu razgovora s vinarima u Art galeriju Lauba i okusite više od 100-tinjak autohtonih hrvatskih vina. Uz radionice kušanja, prezentacije vinara i stručni skup, svaki iskusni vinoljubac odabrat će ponešto za sebe. Revija vina autohtonih sorata prodajnog je karaktera.

Rezervirajte 13. i 14. travnja 2018. i budite dio hrvatske originalne autohtone priče „VINA od DAVNINA“. Živjeli!

OKVIR

PROGRAM

Petak, 13. travnja 2018.

Revija je otvorena za posjetitelje od 13 do 19 sati

14:00 Svečano otvaranje

15:30 Panel-rasprava: Vina autohtonih sorata – budućnost?
voditelj: prof. dr. sc. Edi Maletić / Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo

17:00 Predavanje: Zlatna žutica vinove loze
predavač: Aleksandra Radić, dipl. ing. agr. / Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

17:30 Radionica: Stilski izričaji Malvazije istarske
voditelj: Tomislav Plavša, dipl. ing. agr. / Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Subota, 14. travnja 2018.

Revija je otvorena za posjetitelje od 11 do 18 sati

12:00 Svečana podjela diploma za najbolje ocjenjena vina na ocjenjivanju vina hrvatskih autohtonih sorata

13:00 Svečano otvaranje prve boce vina robne marke vina Zagrebačke županije Kraljevina Zelina
voditelj: Udruga Kraljevina Zelina

14:00 Predavanje: Prve zaštite vinove loze
predavač: Tatjana Radiković Palikuća, dipl. ing. agr. / Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

15:00 Radionica: Vina autohtonih sorata Hrvatskog zagorja
voditelj: doc. dr. sc. Darko Preiner / Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo

16:00 Radionica: Stilistika Škrleta
voditelj: Krešimir Hren, dipl. ing. agr. / Eno expert d.o.o.

17:00 Radionica: Retrospektiva Pošipa – od pjenušca do prošeka
voditelj: dr. sc. Željko Andabaka / Agronomski fakultet, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:05