SLAVLJE NA KVARNERU

Vinari Matošević i Lemut predstavili su 25 godina vinarija neobičnim izborom fantastičnih vina

 Privatna Arhiva/
Poznati vinari obilježili su 25 godina vinarija u restoranu Nobilion koji se nalazi u prelijepom hotelu Ikador nedaleko Opatije

Vinari Ivica Matošević i Matjaž Lemut proslavili su 25 godina stvaranja vinskih priča. Večera se održala u vrlo posebnom hotelu Ikador, u prostoru restorana Nobilion. Ikador je se po mnogočemu može uvrstiti u najljepše boutique hotele u zemlji. Iznimna lokacija, briga za detalje i gostoljubiva atmosfera samo su dio njihovih aduta pa ako si želite dozvoliti dozu luksuza i počastiti se bijegom na Kvarner, ondje ćete imati kraljevski tretman.

image
Privatna Arhiva/

Zašto je ova večera zapravo važna? Krajnji korisnik, konzument vina možda bi u prvi mah mogao staviti članak o ovoj vinskoj večeri u ladicu nevažnih vijesti pod etiketu "bilo i dogodilo se". Ipak, vinari su u nekoliko sati prikazali vrlo širok spektar toliko različitih okusa što je vrlo zanimljivo i edukativno. Tko bi pomislio da se na samo stotinjak kilometara udaljenosti između dvije spomenute vinarije mogu napraviti toliko dijametralno suprotna vina? To se možda najbolje očituje na primjeru sauvignona.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Uz drugi slijed, carpaccio od orade vinari su odlučili pokazati svoje sauvignone iz iste godine, berbe 2021. Kad bi vam netko stavio povez na oči i istovremeno poslužio Matoševićev Neo i Matjaževu Sunčanu Tiliu morali biste biti vješti znalac da pogodite da se radi o vinu iste sorte i godine koliko su različiti.

Matoševićev Neo je suludo mineralan, svjež i prepun "zelenih" aroma poput pokošene trave. Matjažev konj za utrku je pak moćan i konkretan, znalački izbalansiran i mirisan do besvijesti. Dobra vijest - dostupan je i u Hrvatskoj pa ga jednostavno možete nabaviti putem webshopa Mive Galerija vina za više nego prihvatljivih 63,50 kuna (berba 2021. uskoro će biti na tržištu).

Iznimno je zahtjevno prikazati 25 godina rada u nekoliko etiketa pa su se oni odlučili na prezentaciju nekomercijalnim teškašima iz podruma. Primjerice, Matošević je izvukao Albu antiqu iz 2014. godine što je po njegovom mišljenju bila jedna od najtežih godina u karijeri zbog zahtjevnih vremenskih uvjeta. Ipak, htio je pokazati da se i za "loših" godina može napraviti veliko vino. Matjaž je tu parirao bijelom kupažom sivog pinota, sauvignona i chardonnaya pod nazivom Nostra iz berbe 2019. Oba vina lijepo su pratila raviol od rakovice s tartufom, ali ponovno na vrlo različit način. Jela je osmislio i pripremio tim restorana Nobilion, na čelu s mladim i perspektivnim chefom Dinom Kneževićem. Jedan od osobnih favorita večere svakako je bila romanovska janjetina s krumpirom pave (tortica složena od tankih listova krumpira) sljubljena s Matoševićevom Animom iz 2000. te Matjaževim crnim pinotom iz 2017. - White Label. Matoševićeva Anima je briljantni chardonnay iz 2000. koji mu je priskrbilo i internacionalni uspjeh, a danas 22 godine staro vino pokazuje iznimnu stabilnost s dugim aftertasteom zavodljive uljaste teksture boje starog zlata. White Label je pak baršunast, mekan, zaokružen, zagasite boje i okusa koje evocira na ljetno prezrelo šumsko voće.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Mogli bismo tako nabrajati i opisivati karakteristike pojedinog vina gdje bi se možda izgubila poanta koja svakako nadilazi pokazivanje mišića i napuhavanje ega. Ideja vinara je bila odvoziti slalom slobodnim stilom tako da se prikažu neka nekomercijalna vina koja su velika ili imaju to imaju mogućnost postati. Uspješno su prikazali stilsku različitost, a opet kompatibilnost u viziji koja se očituje u zatvaranju terroira u vinsku bocu. Suočeni s nizom loših i negativnih vijesti koje nas svakodnevno zapljuskuju sa svih strana ponijeli smo samo jednu poruku s jučerašnje večere, a to je da je život jedan, nema reprizu i prekratak je da bi pili loša vina. Za slučaj da je to netko zaboravio, Matošević i Lemut još jednom su ukazali da ljepota i sreća mogu biti skrivene i u vinskoj boci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2023 20:49