LIJEPO OKUPLJANJE

Vinarija Zlatno Brdo premijerno predstavila pet novih etiketa

 Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/
Degustacijska večera, održana u ovom šarmantnom restoranu uz obalu Biljskog jezera, bila je lijep spoj enologije i gastronomije...
Degustacijska večera, održana u ovom šarmantnom restoranu uz obalu Biljskog jezera, bila je lijep spoj enologije i gastronomije...

Vinarija Zlatno Brdo, koja je u gotovo pet godina postojanja postala prepoznatljiv brend na hrvatskoj vinskoj sceni, premijerno je predstavila pet novih vinskih etiketa. Tijekom proteklih godina, ova vinarija iz Baranje osvaja zlatne i srebrne medalje. Do sada ih je osvojila ukupno sedam na međunarodnim natjecanjima poput Decanter World Wine Awards, potvrđujući svoj premium status i jedinstvenu stilistiku vina.

Pet novih etiketa koje su predstavljene uključuju Graševinu Zlatno Brdo 2024, Čingi Lingi Cuvée, Merlot 2021, Cabernet Sauvignon 2021, Cuvée Prestige (Cabernet Sauvignon, Syrah i Merlot).

image
Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/
image
Drazen Stojcic Www.stojcic.com D/

Vinarija Zlatno Brdo uspjela je tijekom ovih godina izgraditi prepoznatljiv stil koji se temelji, kako sami kažu, na precizno definiranoj filozofiji vinifikacije i pristupu odležavanju, s naglaskom na autorski potpis i kvalitetu. Graševine ove vinarije ističu se kao premium proizvodi s jasno izraženom svježinom i karakterom, dok crne sorte, uzgojene i obrađene u podrumu u Baranji, zauzimaju značajno mjesto na prestižnim vinskim listama.

Posebnu pažnju privuklo je predstavljanje vina Čingi Lingi Cuvée, nastalog u suradnji s poznatim restoranom Čingi Lingi čarda iz Bilja. Riječ je o elegantnom i kompleksnom crnom vinu koje predstavlja spoj četiri sorte; Merlot, Cabernet Sauvignon, Zweigelt te Pinot Crni (kasna berba).

image
Vedran Culjak Baco/
image
Ustupljena fotografija

Ovaj blend karakterizira bogatstvo aroma tamnog voća poput šljive i borovnice, uz suptilne note čokolade i začina koje donosi Merlot, dok Cabernet Sauvignon unosi dubinu i snažne tanine s aromama crnog ribiza i cedra. Zweigelt doprinosi svježinu i voćnost s aromama crvene trešnje, a Pinot Crni donosi profinjene cvjetne nijanse i diskretnu slatkoću. Čingi Lingi Cuvée idealan je pratitelj jela baranjske i slavonske kuhinje, posebno one koju njeguju u restoranu Čingi Lingi čarda.

image
Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/
image
Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/
image
Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/

Čingi Lingi čarda poznati je restoran u kojem se spaja tradicija, izvrsna hrana, glazba i predivna priroda. Čarda reinterpretira definiciju luksuza koji pruža vrijeme za sebe i svoje najdraže te uživanje u malim trenucima, koji su u konačnici najvažniji. Upravo se tim načelom vodilo prilikom uređenja prostora i kreiranja jelovnika, koji je inspiriran bogatom prirodom Baranje, u čijem je srcu restoran smješten. Većinu namirnica nabavlja se od lokalnih proizvođača, čime se dodatno njeguje povezanost s lokalnom zajednicom. Čingi Lingi čarda mjesto je gdje dobra hrana i opuštena atmosfera hrane prijateljstvo i ljubav te oplemenjuju život i svakodnevicu. Ukratko, to je mjesto dobre energije.

image
Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/
image
Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/
image
Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/

Degustacijska večera, održana u ovom šarmantnom restoranu uz obalu Biljskog jezera, bila je lijep spoj enologije i gastronomije. Mlad i ambiciozan tim restorana pripremio je poseban degustacijski meni s nekoliko sljedova koji su dobro pratili vina Zlatnog Brda. Večer je otvorena domaćom focacciom s mirodijama, paštetom od divljači i fritiranom rukolom, uz premijerno predstavljenu Graševinu Zlatno Brdo 2024. Ovo vino s bijelom minimalističkom etiketom osvaja svojom svježinom i jedinstvenim stilskim zaokretom unutar dosadašnje ponude vinarije. Nakon toga, uslijedio je citrusni rižoto s poširanim filetima smuđa i pjenicom od mente, a zatim predjelo od žabljeg kraka u tempuri na kremi od graška s kroketima od svježeg sira. Glavni dio večere činila je sous vide teleća koljenica s pireom od pečene paprike i umakom, kojoj je dobro pristajao Crni Cuvée Čingi Lingi – rezultat suradnje vinarije i restorana.

image
Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/
image
Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/
image
Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/
image
Studio Kadar/Ustupljena Fotografija/

Za kraj, desert "Juliškine šljive", muffin punjen kremom od mascarponea i krem sira u umaku od Merlota, poslužen je uz već poznati Rosé Zlatno Brdo, čije voćne note i elegantna struktura osvajaju publiku. Restoran Čingi Lingi čarda poznat je i kao mjesto za organizaciju druženja svih vrsta pa je tako terasa restorana s pogledom na Dravu bila ispunjena glazbom, ali i zamamnim mirisima steakova za koje se pobrinuo mladi Marko Gazić, osnivač brenda Slavonian Beef.

Vinarija Zlatno Brdo kontinuirano gradi premium brend s jasno definiranim stilom vina ali i pozicioniranjem u kontekstu najkvalitetnijih restorana i vinoteka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 13:56