RECENZIJA RESTORANA

WAVES DENIM BAR & RESTORAN: Odlučite jeste li restoran, bar, klub ili, možda, shop!

 Neja Markičević / Hanza Media
Osim woka kojeg je uništio preslani umak od soje, jela su bila korektno pripremljena, ali u restoranu očito trenutno ne znaju kome se obraćaju.

WAVES DENIM BAR & RESTORAN
Mesnička 5, 10000 Zagreb
Vlasnik: Pavliaha d.o.o. (Sandra Barulović)
Chef: Vedran Vukadinović
Tel. 01/4833380
www.wavesdenimbar.com
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otvoren od 8 do 23 (petkom i subotom do 01). Zatvoren u nedjelju

Teško je shvatiti pravi identitet ovog lokala. Tu sve pršti od htijenja. Oni su i bar i restoran, a onda su, prema onom što piše na njihovoj web stranci i računu, i klub, pa još i shop. Bar su sigurno jer u prvoj prostoriji dominiraju veliki šank, barski stolci i visoki stolovi. U drugom dijelu, odvojenom staklenim vratima, dio je za blagovanje, no po stilu hrane i načinu serviranja nikako nisu restoran, nego najviše bistro. Sa shopom nisam načisto iako sam vidio da su u vitrini posložene neke bočice s etiketama, pa su one, vjerujem, na prodaju. Toliko što se tiče nomenklature. Sve ovdje hoće biti glamurozno i ekskluzivno, počevši od imena prostora, iako bi upečatljivo bilo i Valovi. Ono “Denim” koje se nadovezuje na valove vjerojatno je podsjećanje na prijašnju namjenu ovog prostora, u kojem je bio butik, odnosno na vrstu tekstila.

U uređenju ima toliko kreacija i različitog dizajna da ne stigneš sve ni shvatiti. Tapiserija, veliko ogledao, fototapete, prazne vinske boce, francuske grafike i posteri na vinsku temu, fotografije motiva s mora, velike zlatne vaze, luster od kišobana i vinskih čaša... U toj želji za posebnošću, najupečatljiviji su sa stolovima. Gornja staklena ploha nevelikih stolova prekriva mozaik od sedefa, dakle komadića školjaka. Kako sedef reflektira tako jedete na bliještećoj podlozi. Ali nije to sve. Kako je to i bar, onda dva rasvjetna tijela na stropu neprekidno mijenjaju boju, pa stol svako malo bliješti tirkizno pa crveno, pa opet svjetlo. Ali nije ni to sve. Kad vam vrlo ljubazni konobar servira jelo bez noža i vilice, onda vam otkrije usku ladicu ispod spomenutog školjkastog mozaika, u kojoj je sve što vam je potrebno za blagovanje, i pribor za jelo i papirnate servijete.

Kako nisam ovamo došao zbog ovog zbunjujućeg uređenja interijera, nego na objed, evo što sam jeo i kako. Domaća pašteta s mesom koju sam odabrao za predjelo zapravo je jetrena pašteta. Vrlo dobra, malo neodređenijeg karaktera, pa bi joj dodatak bilo kojeg začina dobro došao. Doduše, kako je serviraju ravno iz hladnjaka i ne možeš joj dokučiti sve okuse dok se ne stopi. Jako me zanimalo što je to “Dublin gulaš”, no trenutno ga ne kuhaju, pa me konobar nagovorio da probam najnoviju kreaciju njihova chefa - pulled pork gulaš koju pripremaju za nadolazeći Tjedan restorana.

Vrlo ukusno jelo, samo ne znam što mu treba prethodno dugo pečeno pa vučeno ili raskomadano svinjeće meso kad je, uz smeđe šampinjone, ovo običan lovački gulaš. No, ovdje i ostala jela na uskom jelovniku već po nazivima žele ostaviti snažan dojam (“Saint Tropez rižoto”, “Monaco pečena piletina”...). S wokom to nije bio slučaj. Lijepo piše - wok rump steak. Ovo treće jelo izgledom je bilo obećavajuće. Puno raznog povrća, rezanci i ramstek rezan na trake.

Zagreb, 041017. 
Kafic i restoran Waves u Mesnickoj ulici.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / Hanza Media

Baš sam mu se razveselio, no veselje je trajalo vrlo kratko. Očito sve vrlo kvalitetne namirnice, pripremljenje kako valja, uništio je sojin umak loše kvalitete. Jelo je bilo toliko slano da se nije dalo jesti. Prava šteta jer bi im ovo jelo, da su sojin umak barem malo razrijedili vodom ili kupili kvalitetniji i ne toliko slan, moglo biti perjanica kuhinje. Koliko se dalo zaključiti iz šarolikog jelovnika i onoga što sam jeo, nisam siguran da znaju kome se obraćaju. To što nude barem nije preskupo, jedino im dizajn vodi nad kulinarstvom barem 3:0.

Odabir vina

Vrlo konvencionalan odabir hrvatskih vina. Osam butelja bijelih vina (120 kn do 230 kn) i osam butelja crnih vina (120 do 350 kn). Po jedna butelja rosea i desertnog vina (230 i 200 kn). Sva vina osim najskupljeg istaču u čaše. Dvije etikete pjenušaca (Italija), po 180 (22 kn 1 dl) i 160 kn l (20 kn 1 dl) te jedna etiketa šampanjca po 570 kn.

Cijene

Domaća pašteta s mesom 25 kn, pulled pork gulaš 40, wok rump steak 60 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:42