Isto tako, okolo kruže brojni mitovi o pivu, a mi smo ih olučili razotkriti!
MIT: Pivo se mora služiti jako dobro ohlađeno
Pivo je najbolje služiti na temperaturi između 8 i 10 stupnjeva, ovisno o stilu samog piva. Velike pivovare su odgovoren za naše uvriježeno mišljenje da pivo moramo piti što hladnije. Jako hladno pivo umrtvljuje nepce, smanjuje okus piva...
MIT: Tamno pivo uvijek ima veći postotak alkohola
Samo zato što je pivo tamnije ne znači da ima veći udio alkohola. Postoji vrlo velika vjerojatnost da IPA koju ste nedavno naručili ima veći udio alkohola od stouta koji se ''non šalantno'' iz upravo tog razloga odbili.
MIT: Pivo u boci je bolje od piva u limenci
Desetljećima su staklene boce bile rezervirane za privilegirane, dok su proleteri pili svoje pivo iz limenki. Sukladno s rastom craft piva, povećeva se i broj onih koji svoje pivo piju iz limenke. Ovo se može objasniti vrlo jednostavnom matematičkom jednadžbom: pivo+svjetlost=loše pivo! Dakle, pijte pivo iz limenke!
MIT: Pivo je bolje što je starije
Dobro napravljeno pivo se može konzumirati čim je uliveno u boce. Skladištenje piva ga zapravo ne čini boljim već mijenja njegov okus. Gubi na temperaturi, kvasac postaje intenzivniji... Sukladno tome, jednostavno možete preferirati ili skladišteno ili tek punjeno pivo.
MIT: Tamna piva su sva ista
Tamna boja piva ne definira njegov okus. Ona je samo pokazatelj korištenja prženog slada. Ona ne otkriva okus piva, koji je hmelj korišten, gorčinu, slatkoću, alkohol... Iz tog razloga se ne može tvrditi da su sva tamna piva istog okusa, jer nisu.