AKO NISTE ZNALI

ZA SVE PIVOPIJE: Pet mitova o pivu u koje trebate prestati vjerovati sada!

 Getty Images/iStockphoto
Pokret craft pivi kod nas je došao dobrih deset godina kasnije nego u zemlje zapadne Europe, ali od samog početka objeručke smo ga prihvatili i sad već neko vrijeme ne želimo čuti ni za jedno drugo pivo koje nije craft. Ekplozija pivskih craftera dogodila se i u Hrvatskoj pa se njihovi proizvodi sve češće traže na druženjima, roštiljanjima i feštama na balkonu ili terasi.

Isto tako, okolo kruže brojni mitovi o pivu, a mi smo ih olučili razotkriti!

MIT: Pivo se mora služiti jako dobro ohlađeno

A view from behind an typical English pub bar
Getty Images/iStockphoto

Pivo je najbolje služiti na temperaturi između 8 i 10 stupnjeva, ovisno o stilu samog piva. Velike pivovare su odgovoren za naše uvriježeno mišljenje da pivo moramo piti što hladnije. Jako hladno pivo umrtvljuje nepce, smanjuje okus piva...

MIT: Tamno pivo uvijek ima veći postotak alkohola

Glass of bitter ale beer on the table in the microbrewery. Copper vat in the background. No people.
Getty Images/iStockphoto

Samo zato što je pivo tamnije ne znači da ima veći udio alkohola. Postoji vrlo velika vjerojatnost da IPA koju ste nedavno naručili ima veći udio alkohola od stouta koji se ''non šalantno'' iz upravo tog razloga odbili.

MIT: Pivo u boci je bolje od piva u limenci

Cans of soft drink. Cooling frozen and with water drops
Getty Images/iStockphoto

Desetljećima su staklene boce bile rezervirane za privilegirane, dok su proleteri pili svoje pivo iz limenki. Sukladno s rastom craft piva, povećeva se i broj onih koji svoje pivo piju iz limenke. Ovo se može objasniti vrlo jednostavnom matematičkom jednadžbom: pivo+svjetlost=loše pivo! Dakle, pijte pivo iz limenke!

MIT: Pivo je bolje što je starije

Snifter glass full of dark ale standing on a wooden barrel in a cellar
Getty Images/iStockphoto

Dobro napravljeno pivo se može konzumirati čim je uliveno u boce. Skladištenje piva ga zapravo ne čini boljim već mijenja njegov okus. Gubi na temperaturi, kvasac postaje intenzivniji... Sukladno tome, jednostavno možete preferirati ili skladišteno ili tek punjeno pivo.

MIT: Tamna piva su sva ista

Craft beer being poured.
Getty Images/iStockphoto

Tamna boja piva ne definira njegov okus. Ona je samo pokazatelj korištenja prženog slada. Ona ne otkriva okus piva, koji je hmelj korišten, gorčinu, slatkoću, alkohol... Iz tog razloga se ne može tvrditi da su sva tamna piva istog okusa, jer nisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:50