THE KITCHEN

ZAISTA POSEBNA KUHARICA DANSKOG UMJETNIKA: Hrana koja nije izolirana niti individualizirana, ona je dio cjelokupnog ekosustava!

 Studio Olafur Eliasson Website
I dok se ova kuharica, naravno, vrti oko hrane i recepata, druga temeljna svrha joj je educirati o pripremi hrane, njenom uzgoju, pripremi i zajedničkom objedovanju.

Olafur Eliasson je danski umjetnik poznat po svojim velikim instalacijama koje uključuju priprodne elemente. 1998. godine je obojao berlinsku rijeku u zeleno, 2008. je stvorio četiri slapa u New Yorku. 2014. riječno korito u danskom Muzeju suvremene umjetnosti. Njegove instalacije vas tjeraju na razmišljanje o vašem mjestu u fizičkom svijetu.

Studio Olafur Eliasson Website

Kao i kuhanje. Kao i blagovanje. Postoji li veći podsjetnik naše fizičke postojanosti od gladi? S time na umu, nije neobično da jedan umjetnički studio objavi kuharicu.

Studio Olafur Eliasson Website

U Eliassonovom berlinskom studiju, hrana nije izolirana niti individualizirana, ona je dio cjelokupnog ekosustava. Njihov ručak, koji je izvor više od 100 vegetarijanskih recepata koji se nalaze u kuharici, traje oko sat vremena te se svih 90 zaposlenika okupljaju oko jednog velikog stola kako bi uživali u zapravo obiteljskom objedu.

Ali što su sve ove ostale stvari; dijagrami, crteži, sličice oko recepata? Kako Eliasson objašnjava, kuhinja je mjesto gdje nastaje hrana koja nam daje energiju za cijeli dan. Dok se ostale kuharice fokusiraju na individualce, chefove koji stvara svoja remek djela, u ovoj kuharici je kuhanje dio nečega većega, dio zajednice i okoliša. Provoditi vrijeme u kuhinji znači biti dio nečega puno većega od nas samih.

Studio Olafur Eliasson Website

I dok se ova kuharica, naravno, vrti oko hrane i recepata, druga temeljna svrha joj je educirati o pripremi hrane, njenom uzgoju, pripremi i zajedničkom objedovanju.

Studio Olafur Eliasson Website

Posvuda u kuharici su recepti, a pokraj njih su interpretacije recepata – zašto se nalaze baš tamo, što znače, kakav razgovor potiču.

Drawing Asako Iwama.

A photo posted by Kitchen Studio Olafur Eliasson (@soe_kitchen) on

Recepti su pisano tako da mogu nahraniti od 6 do 60 ljudi. Neke od recepata nećete moći pripremiti u vašem domu, biti ćete primorani izaći u prirodu.

U uvodnoj riječi je Eliasson istaknuo kako mu je veliki izazov bio raditi knjigu o nečemu što svi poznaju. Kuharicu svakako nabavite ako tražite eklektičan spoj kreativnih recepata i fotografije koje oduzimaju dah!

Welcome to our Studio kitchen

A photo posted by Kitchen Studio Olafur Eliasson (@soe_kitchen) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:33