PROVJERENI RECEPT

Zamijesite tijesto i palite pećnice, danas radimo najmekše buhtle i punimo ih s 3 vrste nadjeva

 Lidija Lončarić
Napravite mekane buhtle po provjerenom receptu i napunite ih pekmezom, čokoladnim nadjevom ili svježim sirom

Slastice od dizanog tijesta poput makovnjače i orahnjače u mojoj su obitelji uglavnom rezervirane za blagdane. Kroz ostatak godine, kada se ekipa zaželi bogatog slatkog tijesta, što je najčešće slučaj u vrijeme hladnih zimskih dana kada je topla kuhinja više nego poželjno mjesto za druženje, pripremaju se mekane, lagane i prozračne buhtle. Za one najmlađe uglavnom se pune čokoladnim nadjevima, dok odrasli najviše uživaju u domaćim džemovima i bogatim voćnim punjenjima.

Klasično tijesto za buhtle uvijek radim po istom receptu, veliko mi je otkriće i onaj Petre Jelenić iz Hrvatske kuharice pa onda, kombinacijom njezine i svoje metode, dobivam mekano, aromatično tijesto, savršeno za slatke i slane nadjeve.

image

buhtle s tri vrste punjenja

Lidija Lončarić

Ovog sam se puta odlučila, osim obaveznog klasičnog, taman koliko treba kiselkastog domaćeg džema od marelice, u buhtle upakirati domaći namaz od lješnjaka i čokolade i punjenje od slatkog sira. Postupak pripreme nije zahtjevan, neće vam oduzeti previše vremena pa dok čekate da se tijesto digne, vrlo jednostavno možete pripremiti nadjeve. Domaći namaz od lješnjaka i čokolade pripremite u zdravijoj varijanti, s datuljama i kakaom u prahu, a nadjev od sira možete napraviti i u slanoj varijanti, uz dodatak vlasca ili drugog začinskog bilja.

image

buhtle s tri vrste punjenja

Lidija Lončarić

Trebat će vam:

500 g brašna
250 g mlakog mlijeka
130 g maslaca
1 vrećica suhog ili 20 g svježeg kvasca
50 g šećera
2 jaja
1 žumanjak
prstohvat soli

Za nadjev od lješnjaka:

100 g lješnjaka
3 datulje
2 žlice kokosova ulja
2 žlice kakaa u prahu

Za nadjev od sira:

200 g svježeg sira
1 žlica šećera za sir
2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte žlicu šećera i kvasac pa pustite na toplom mjestu oko 10 minuta. U većoj posudi pomiješajte brašno, jaja, žumanjak i šećer. Dodajte kvasac s mlijekom i zamijesite tijesto. Kada tijesto poprimi oblik, dodajte 100 g na kockice nasjeckanog omekšalog maslaca pa zamijesite do kraja. Trebali biste dobiti mekano, ali kompaktno tijesto. U slučaju da je tijesto premekano, dodajte još brašna. Dobiveno tijesto prekrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite na toplom da se diže, a za to vrijeme pripremite nadjeve.

Za domaći čokoladni namaz s lješnjacima najprije ubacite lješnjake u pećnicu na 180 stupnjeva na 10 minuta. Kada su gotovi, očistite ih od opni pa ubacite u blender i blendajte dok ne dobijete sitno brašno. U posebnoj posudi pomiješajte kokosovo ulje, prstohvat soli i kakao u prahu pa ubacite u blender. Dodajte i datulje, med ili javorov sirup, po želji. Blendajte dok ne dobijete kremasti namaz.

Za nadjev od slatkog sira, dobro pomiješajte sir, šećer i žličicu ekstrakta vanilije. Možete dodati i suho voće ili čak džem po želji.

Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na radnu površinu i premijesite. Pustite da odstoji još 15 minuta, a zatim ga razvaljajte na veliki pravokutnik debljine oko 1 centimetra. Režite ga na manje pravokutnike koje ćete zatim puniti. Na svaki dodajte žličicu nadjeva, uhvatite za krajeve, spojite i oblikujte čvrstu kuglicu. Kuglice posložite u posudu za pečenje i premažite otopljenim maslacem. Pecite na 200 stupnjeva Celzijevih oko 30 minuta ili dok buhtle ne poprime zlatnu boju. Poslužite ih tople, takve su najbolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:04