Zapečena tjestenina s kozicama

Sredina tjedna, vremena na bacanje baš i nema, što skuhati? Odgovor se često nameće sam po sebi – tjesteninu. Jednostavna je, brza, fina i svima omiljena. Kako se sve ne bi svelo na tjesteninu s rajčicama – protiv koje nemamo ništa, ali ipak volimo malo promjene u životu – nudimo zanimljiv recept u kojem tjesteninu treba zapeći.

 

  • 250 g tjestenine u obliku školjkica
  • 300 g kozica
  • 1-2 tikvice (ovisno o veličini)
  • 1 poriluk
  • 2 češnja češnjaka
  • peršinov list
  • timijan
  • malo ružmarina
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice mascarponea ili ricotte
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

 
Kozice očistite. Tjesteninu skuhajte al dente. U tavi na maslinovu ulju popecite kozice zajedno s ružmarinom i malo timijana. U drugoj, većoj tavi na maslinovu ulju kratko prodinstajte poriluk, dodajte tikvicu narezanu na manje komadiće i nasjeckan češnjak te peršinov list. Pustite da povrće uvene, posolite i popaprite te ulijte slatko vrhnje i mascarpone ili ricottu pa sve promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. U tu smjesu dodajte i kozice te pospite još malo timijana i sjeckanog ružmarina. Promiješajte i ako je potrebno dodajte još malo soli i papra. Pomiješajte kozice i povrće u umaku s kuhanom tjesteninom (može to biti i kuhani krumpir ili njoki), prebacite sve u posudu za pečenje, pokapajte malo maslinova ulja i pospite ako želite ribanim parmezanom pa zapecite u pećnici na 180-200 stupnjeva dok ne dobije zlatkastu boju.

Izdvajamo