DANI VINA

Započeli su Dani Vina! Tri radionice održane u Hotelu Esplanade bile su odlične, s razlogom se veselimo događanjima na Plešivici

 /Vinart
Bili smo na prve tri radionice u sklopu Dana Vina - koje su temeljito predstavile bogatstvo Plešivice kao jednu od posebnijih hrvatskih vinskih regija
Bili smo na prve tri radionice u sklopu Dana Vina - koje su temeljito predstavile bogatstvo Plešivice kao jednu od posebnijih hrvatskih vinskih regija

Rujan u Hrvatskoj tradicionalno donosi pregršt eno-gastronomskih događanja, no za brojne vinoljupce kraj mjeseca rezerviran je za jedan od najočekivanijih događaja – Dane Vina u Jastrebarskom. Manifestacija koja će se održati od 26. do 28. rujna u perivoju dvorca Erdödy slavi vinarsku tradiciju i raskoš bogatog, raznolikog i posebnog plešivičkog kraja.

Kao savršena uvertira poslužila je konferencija za medije i serija od tri vinske radionice održane u zagrebačkom hotelu Esplanade. U suradnji Turističke zajednice Jastrebarskog i tvrtke Vinart, radionice su pružile uvid u ono što posjetitelje očekuje na glavnoj manifestaciji, gdje će šesnaest plešivičkih vinara predstaviti svoja vina.

image
/Vinart

Prisustvovali smo radionicama koje su vodili istaknuti stručnjaci. Lucija Matijević predstavila je vintage pjenušce, Manuela Plohl provela nas je kroz svijet plešivičke vinske diplomacije, dok je Kristijan Harjač izložio neka od najboljih crnih vina regije. Nakon ovako sadržajnog uvoda, s nestrpljenjem iščekujemo glavni događaj i sve što su vinari pripremili za Dane vina u Jastrebarskom.

image

Petra Masnec

/Vinart

Prvu radionicu, posvećenu vintage pjenušcima Plešivice, vodila je Lucija Matijević, sommelierka treće razine i predavačica u Hrvatskom sommelier klubu. Na iznenađenje mnogih, ali s dobrim razlogom, radionica je organizirana kao slijepo kušanje. Publika je znala kojih se osam etiketa nalazi pred njima, no ne i kojim redoslijedom. Matijević je od početka suvereno držala pozornost publike, vješto ispreplićući priče o Plešivici kao vodećoj hrvatskoj regiji za pjenušce s tehničkim detaljima o važnosti tla, balansa i specifičnosti pojedinih berbi. Govorila je o posebnom karakteru plešivičkih pjenušaca, njihovoj ulozi u modernoj gastronomiji te povlačila paralele sa Champagneom, ističući jedinstvenost plešivičkog terroira. Samoj radionici uvod je dala Petra Masnec, direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog, koja je elegantno i stručno predstavila regiju.

image

Vintage pjenušci Plešivice

/Privatna Arhiva

Poseban šarm radionici dao je vinar Tomo Tomac iz vinarije Tomac & Bajda, brat pokojnog pionira Plešivice, Zvonimira Tomca. Svojim duhovitim komentarima i kratkim predstavljanjem vinarije, Tomac je bio zvijezda kušanja. Nakon kušanja osam vintage pjenušaca, uslijedilo je glasanje za favorita publike. Pobjedu je odnio Jagunić Blanc de Blancs 2021, vino koje više nije dostupno na tržištu. Prema našem mišljenju, s kojim bi se vjerojatno složila i sama voditeljica, pobjedi je djelomično pridonijela i činjenica da je to bilo prvo vino na kušanju, predstavljeno svježem nepcu. Radionica je zaključena proglašenjem dvoje pobjednika koji su uspješno pogodili najviše vina.

image

Vintage pjenušci

/Privatni Album

Drugu radionicu, pod nazivom Vinska diplomacija Plešivice, vodila je Manuela Plohl, sommelierka i WSET edukatorica. Koncept se temeljio na povijesti Diplomatske berbe, manifestacije koja je ugostila brojne diplomate i promovirala Plešivicu, a održavala se kod vinara kao što su Tomac, Šoškić, Jagunić i Korak. Plohl je radionicu osmislila kao predstavljanje vina koja po njoj najbolje predstavljaju pojedine sorte i stilove Plešivice, od Šemberovog Roséa kao tržišnog mjerila, preko Korakovog Chardonnaya, pa sve do multi-vintage sivog pinota vinarije Kolarić.

image

Diplomatske berbe

/Privatna Arhiva

Kroz svako vino, Plohl je isticala jedinstvenost Plešivice, regije s potencijalom za proizvodnju gotovo svih stilova vina. Vrhunac interakcije s publikom dogodio se prilikom predstavljanja posljednjeg vina, Tomac Pinot crni Dvije zime 2022, nakon čega je Plohl vinariju Tomac proglasila prvim ambasadorom Plešivice, ističući njihovu pionirsku ulogu ne samo u regiji, već i na cjelokupnoj hrvatskoj vinskoj sceni, pogotovo u ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji. U tom se trenutku u raspravu uključio i Martin Tomac, sin vinara Tomislava Tomca. S impresivnom razinom znanja i sigurnosti, Martin je elokventno pričao publici o načinu korištenja biodinamičkih preparata u njihovom vinogradu, pokazavši ne samo da je nova generacija vinarije već duboko uronjena u posao, već i da posjeduje strast i stručnost koja potvrđuje da će Tomislav Tomac jednog dana ostaviti vinariju u dobrim rukama.

Radionica je zaključena glasanjem o tome koje bi vino prisutni poslali kao diplomatskog predstavnika u Bruxelles. Nakon tijesne utrke, izdvojila su se dva favorita: Tomac Pinot crni Dvije zime 2022 i Kurtalj Marl 2021.

image

Tomac Dvije Zime Pinot crni

/Privatna Arhiva

Završnu radionicu, posvećenu crnim sortama Plešivice, vodio je sommelier Kristijan Harjač. Od samog početka postavio je dinamičan i neformalan ton, savjetujući publici da zanemari prezentaciju i prati njegovu priču. Kao i prethodni predavači, Harjač je naglasio posebnost plešivičkog terroira, objasnivši na primjeru kako zbog različitih ekspozicija zimi možete vidjeti zaleđen vinograd nasuprot onog potpuno zelenog, što izravno utječe na stilistiku vina. Upravo se ova radionica pokazala najdinamičnijom i najinteraktivnijom od sve tri.

image

Pinoti crni i druga crna vina Plešivice

/Privatna Arhiva

Kroz devet vina, Harjač je publiku proveo svijetom plešivičkih crnjaka, počevši s dva potpuno različita stila portugisca - poluslatkim i voćnim Josipa Braje te devet godina starim, od kojih dvije godine u moru, odležanim portugiscem vinarije Griffin. Glavni fokus ipak je bio na crnom pinotu, a prilikom predstavljanja vina vinarije Sirovica, Harjač je riječ prepustio samom vinaru, Marku Sirovici, da predstavi svoje vino.

Uslijedio je niz crnih pinota vinarija Ivančić, Kolarić i Šember, što je potaknulo živu raspravu o stilovima, utjecaju terroira i sljubljivanju s hranom – od patke do kozjeg sira. Harjač je istaknuo Šemberov crni pinot kao stilski najbliži baznoj Burgundiji zbog whole bunch fermentacije i herbalnih nota, ali je naglasio i važnost razvijanja autentičnog plešivičkog stila.

Pred sam kraj niza crnih pinota, Korak Crni pinot Cimbuščak, sudeći po reakcijama, pokazao se kao favorit publike, dok je Harjačev osobni favorit bio Kurtaljev. Nama je, pak, najviše odgovarao Šemberov; budući da smo prije samo nekoliko dana kušali njihov pinot iz 2013. godine, bilo je posebno zanimljivo usporediti ga s mlađom berbom i promatrati razvoj vina. Radionica je pak zaključena drugom sortom; Cabernet Sauvignonom vinarije R&J Jalšovec, kojim je Harjač publici jasno pokazao razliku u taninskoj strukturi u odnosu na eleganciju pinota.

image

Pinoti crni i druga crna vina Plešivice

Sve tri radionice, od vintage pjenušaca preko vinske diplomacije do crnih sorti, iscrtale su sliku iznimne raznolikosti i potencijala plešivičkog terroira, posluživši kao fantastična uvertira za Dane vina. Završnu riječ dala je Petra Masnec, koja je zahvalila svima na sudjelovanju i još jednom pozvala sve da se od 26. do 28. rujna pridruže velikoj proslavi u perivoju dvorca Erdödy. S obzirom na to da posjetitelje tamo čeka šesnaest vinara i bogat glazbeni program, pozivu je, nakon ovako sjajnog uvoda, zaista teško odoljeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2025 23:49