EL TORO STREET FOOD

Ovdje se street food priprema na višoj razini!

El Toro street food
 Darko Tomaš/Cropix

Prije nego što je prije tri godine preuzeo glavnu kuhaču u zagrebačkom restoranu El Toro u Šubićevoj ulici, chef Mario Mihelj, što se tiče street fooda, zanat je ispekao u tada najpopularnijem zagrebačkom restoranu tog tipa, Mundoaki. Nakon što su iz restorana El Toro u Šubićevoj, koji je Zagrepčanima približio latinskoameričku kuhinju, odlučili otvoriti street food restoran u centru grada, bilo je logično da Mihelj preuzme glavnu riječ. Odluka je bila dobra jer El Toro u Petrinjskoj i sada, zahvaljujući i velikoj terasi, vrlo dobro posluje.

image
El Toro street food
Darko Tomaš/Cropix

El Toro Street Food je mjesto na koje se dolazi pojesti pravi street food, ali ne hrana u vrećici ili kutiji. Hrana koju poslužuju, na vrlo lijepim tanjurima, sofisticiranija je i jede se s guštom, onako kako treba - sjedeći uz sok, pivo ili pokoju čašu dobroga vina. Jela su spoj hrvatske kuhinje s latinoameričkim okusima, a meni se nedavno malčice promijenio: na njemu su se pojavila nova jela, u kojima upotrebljavaju puno više povrća, a neka su i bez mesa, što je pogodno za vegetarijance ili jednostavno one koji toga dana ne žele previše opteretiti organizam.

image
El Toro street food
Darko Tomaš/Cropix

Budući da su temperature bile povisoke, u debelom hladu koji poslijepodne zavlada El Torovom terasom kušali smo, za početak, hladnu juhu od krastavaca i mente. Tko nije navikao, bit će mu ispočetka čudno, ali, vjerujte, u ljetnim mjesecima ovakvo jelo itekako prija, pogotovo zbog dodatka metvice, koja se blago širi ustima i usput osvježava. Uostalom, u El Toro street food dolazi se probati nešto novo. Ako vam nije po volji hladna juha, još stignete odabrati, primjerice, hrskavu vege brusketu (kremasti pikantni humus od slanutka, marinirana pečena mrkva i komorač, mlada salata, istarsko domaće maslinovo ulje i coulis od ljubičastog kupusa) ili taco s crvenim argentinskim kozicama (repovi kozica prženi u panco mrvicama, kineski kupus, slatki čili i aij amarilo majoneza, gomashio, umak teryaki).

image
El Toro street food
Darko Tomaš/Cropix
image
El Toro street food
Darko Tomaš/Cropix

Želeći probati još nešto novo s jelovnika, nakon osvježavajuće juhe naručili smo još jedno hladno jelo, također novo na jelovniku: glazirane mlade mrkve, posute začinom baharat, na odličnom pikantnom humusu, u kojem se slatkast okus mrkvi odlično spaja s mješavinom začina i ljutkastom podlogom. U El Toro street food dolazi se, naravno, i na mesne jela. Najpopularnija su El Toro black angus burger (od 150 g mesa, u brioche pecivu s iceberg salatom, rajčicom, lukom, sirom i El toro burger umakom) te njihova čuvena BBQ glazirana rebarca (sporo i lagano kuhana rebarca te grilana i glazirana pa poslužena s hrskavim krumpirićima i coleslaw salatom), a mi smo se odlučili za marinirani svinjski file s hrskavim zelenim povrćem, jer kako nam je vrlo ljubazna konobarica sugerirala, to se mora probati s obzirom na to da je novo na jelovniku.

image
El Toro street food
Darko Tomaš/Cropix
image
El Toro street food
Darko Tomaš/Cropix

Svinjski file odležan u marinadi bio je pečen taman koliko treba, tako da je ostao sočan, a dodatno nas je oduševilo povrće: hrskave mahune, brokula i tušt - samoniklo bilje koje većina smatra korovom, a zapravo je prebogato omega-3 kiselinama. Oku privlačno, u ustima vrlo ukusno jelo. Tko ne voli meso ili mu ljeti bolje prija riba, preporučujemo još jedno novo jelo: marinirani losos s prženim krumpirićima, preliven umakom sriracha s koprom.

image
El Toro street food
Darko Tomaš/Cropix

Pržen, samo slan krumpir koji jelu, zapravo, ne daje nikakav okus, divno se spaja sa slatkastim mariniranim lososom, prelivenim ljutkastim umakom, i povrćem (našao se tu i feferon) kojim je jelo posuto. Divna mješavina okusa u laganom jelu koje za ovih vrućina neće opteretiti organizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:56