Festival je zamišljen kao niz javnih kulinarskih zabava s radionicama pod šatorom na Trgu Petra Zoranića, u kojem će poznati zadarski i gostujući chefovi pripravljati jela od plave i bijele ribe. Svaki dan petodnevnog eno-gastro turističkog eventa programi će se odvijati u jutarnjim i večernjim terminima.
Već prvog dana, u utorak, Zadranima i turistima jelo priprema mladi, ali već svima poznati chef svjetske karijere i jedna od zvijezda „Plesa sa zvijezdama“, Mario Mandarić. Mladi chef će zajedno sa zadarskom kiparicom Zvonimirom Karavidom izvesti jutarnji program pod nazivom Primijenjena umjetnost i održivost u gastronomiji. Veliki će Mandarićev raviol od škampa i bijele ribe, šafrana i vlasca, gostima biti serviran na Karavidinoj staklenoj losturi.
I drugi festivalski dani neće biti manje zanimljivi. U srijedu će se zadarski chef prof. Josip Vrsaljko zaigrati sa skušama te pripremiti niz jela od ove plave ribe. Saša Began, chef zadarskog restorana Foša, u četvrtak će pak spojiti gastronomski Istok i Zapad kroz riblji burger u bao (parenom) pecivu u kojeg će umetnuti pljeskavice od XXL brancina ugljanskog uzgajališta MarFish te yakitori, riblju varijantu japanskih ražnjića od mesa i jetrice brancina. Osim što svoje velike brancine tvrtka MarFish uzgaja od tri do pet godina, riba iz njezinih kaveza usmrćuje se i otkrvavljuje isključivo japanskom ike jime metodom čime se postiže izuzetna kvaliteta mesa.
U petak će svoj dan imati učenici i profesori zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole koji će pripremiti veliki riblji Marendin.
Ove se godine timu organizatora TSWF Turističke zajednice grada Zadra priključio već nadaleko poznati Picnic Mingle & Fun tim, koji će na Festivalu biti prisutan i s truckom te svojim sasvim drugačijim jelima. Ekipa Vedrana Božićeva držat će stalni Sushi kantun u festivalskom šatoru te pripremati temaki sushi rolice od Cromarisovih gofa i orade te tune i kozica. Osim toga, Picnic za zadnji dan Festivala priprema gastro show Kamenice i pjenušac od stonskih ostriga ohlađenih dušikom na -80 stupnjeva.
Svoj će kantun u šatoru 7. TSW Festival držati zadarski vinari i točiti svoja vrhunska vina te lokalni OPG-ovi. Svaki festivalski dan će imati svoj zabavni program na kojem će nastupati grupe Ljetno kino i Songkillersi.
Cilj ovog višednevnog eventa je predstaviti Zadar i njegov kraj kroz gastronomsku ponudu i jela od plave i bijele ribe i to u predsezonskom razdoblju. Zadarska županija je najrazvijenija ribarska županija u Hrvatskoj. U njoj se nalazi preko 50 posto hrvatske ribarske flote, preko 80 posto uzgajališta bijele i plave ribe, a većina tvrtki u djelatnosti marikulture u Hrvatskoj nalazi se baš ovdje. Riba je u Zadru glavni gastronomski brand i upravo zbog toga je Tuna, Sushi & Wine Festival osobito značajan.
Program festivala možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://zadar.travel/hr/dogadaji/2023-tuna,-sushi-%26-wine-festival
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....