CHEFOVSKA POSLA

RECEPT CHEFA: Međimurska gibanica Hrvoja Kroflina!

Naš poznati chef je, povodom 150. obljetnice kanadske konfederacije, sudjelovao na velikoj gala večeri na kojoj je predstavio našu domovinu, pripremio prezentacijska jela te se vratio s brojnim dojmovima i pun emocija.

Jedno od njih je i međimurska gibanica. Imamo recept za vas!

Trebat će vam:

35 listova tijesta za savijače

Baza od maka:

1 kg maka
7 dcl vrućeg mlijeka
8 žlica meda
1 žlica cimeta
40 g šećera
snijeg od dva bjelanjka
5 žlica vanilin šećera
180 g maslaca sobne temperature

 

Mak ''pofurite'' vrućim mlijekom. Istucite bjelanjke sa šećerom dook smjesa ne postane čvrsta. Sve sastojke pomiješajte.

Baza od sira:

800 g svježeg kravljeg sira
ribana korica tri limuna
70 g šećera
3 žlice vanilin šećera
4 žlice brašna
2 dcl vrhnja

 

Sve sastojke jednostavno pomiješajte.

 

Baza od oraha:

1 kg mljevenih oraha
5 dcl vrućeg mlijeka
40 g šećera
snijeg od dva bjelanjka
5 žlica vanilin šećera
160 g maslaca sobne temperature
3 žlice meda
2 dcl ruma

 

Orahe ''pofurite'' vrućim mlijekom. Istucite bjelanjke sa šećerom dook smjesa ne postane čvrsta. Sve sastojke pomiješajte.

Baza od jabuka:

2,5 kg ribanih jabuka
1 žličica mljevenog cimeta
sok i korica dva limuna
4 žličice vanilin šećera
70 g šećera
snijeg od dva bjelanjka
malo krušnih mrvica
300 g grožđica

 

Sve sastojke jednostavno pomiješajte.

Slaganje:

Protvan namastite maslacem i počnite sa slaganjem. Prvo stavite dvije kore koje ćete premazati s rastopljenim maslacem. Svaki sloj mora sadržavati dvije kore tijesta. Dakle, na dno idu dvije kore tijesta, sloj baze od maka, opet kore, zatim baza od sira, opet kore, zatim, baza od oraha, ponovno kore, zatim baza od jabuka i na koncu zadnje dvije kore. Naizmjence redajte baze i kore dok ne potrošite sve sastojke. Kad ste gotovi, sve zalijte sa slatkim vrhnjem i pustite 15 minuta da se upija. Pecite u pećnici 1 sat na 180 stupnjeva.

Izdvajamo

Iz drugih medija