LOVAČKE LAZANJE
Sastojci za 4 osobe:
Za ragu:
1 žlica svinjske masti
1 velika mrkva
1 stabljika celera
1 glavica luka
3 režnja češnjaka
500 g mljevenog mesa jelena lopatara
500 g mljevenog mesa divlje svinje
300 ml Kutjevo De Gotho Pinot crni
3 žlice paste od rajčice
1,5 l temeljca od divljači
2 lista lovora
1 žličica soli i papra
1 žličica dimljene ljute paprika
100 g domaće marmelade od brusnica
Bešamel umak:
70 g maslaca
70 g brašna
1 l mlijeka
1/2 žličice muškatnog oraščića
70 g naribanog parmezana
sol, papar
I još:
500 g listova tjestenine za lazanje
250 g sira Grana Padano
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk, celer i mrkvu pa ih popržite u velikoj tavi na svinjskoj masti. Kad povrće omekša, dodajte meso divljači i kratko pržite. Ako u tavi ima viška masnoće, izvadite je žlicom. Ulijte vino i pirjajte dok se ne reducira za polovicu. Zatim dodajte pastu od rajčice, listove lovora, marmeladu od brusnica, litru temeljca od divljači te prstohvat soli i papra. Promiješajte i ostavite da krčka na laganoj vatri 2,5-3 sata bez poklopca. Na polovici kuhanja dodajte ostatak temeljca. Za bešamel dodajte maslac u lonac i kuhajte dok se ne rastopi i pojave se mjehurići. Dodajte brašno žustro miješajući jednu minutu. U tankom mlazu, miješajući, dodajte polovicu mlijeka. Kad se počne zgušnjavati, ulijte ostatak mlijeka, muškatni oraščić, parmezan te malo soli i papra. Kuhajte uz miješanje dok se umak ne zgusne. Maknite ga s vatre i ostavite sa strane. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Dodajte malo ragua na dno posude za pečenje pa razmažite i prekrijte ravnomjernim slojem listova tjestenine za lazanje. Dodajte još nekoliko žlica ragua da tjestenina bude potpuno pokrivena, a zatim 2 grabilice bijelog umaka. Ponavljajte slojeve tjestenine, ragua i bešamela dok sve ne potrošite pazeći da ostane dovoljno bešamel umaka za sam gornji sloj. Pokrijte gornji sloj ribanim grana padanom i pecite u pećnici 45 minuta ili dok se ne pojave mjehurići i potamne. Ostavite da se malo ohladi 5- 10 minuta prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....