I za ručak i za večeru

Ako volite slasna jela koja se mogu jesti i hladna, pripremite slane palačinke sa špinatom i gljivama

 Bhofack2/Getty Images
Počela je sezona proljetnica pa je šteta ne iskoristiti je za pripremu jela koja sa svakom novom namirnicom poprimaju neku novu dimenziju
Počela je sezona proljetnica pa je šteta ne iskoristiti je za pripremu jela koja sa svakom novom namirnicom poprimaju neku novu dimenziju

Priprema: 2 sata • Pečenje: 30 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

240 ml hladne vode
240 ml hladnog mlijeka
4 jaja
½ žličice soli
170 g brašna
4 žlice otopljena maslaca
1 žlica maslaca
2 žlice luka u prahu
1 režanj češnjaka
1 žličica mediteranske začinske mješavine
½ žličice timijana
sol
170 g gljiva
450 g mladog špinata
parmezan

Priprema:

Pomiješajte vodu, mlijeko, jaja, sol, brašno i otopljeni maslac dok ne dobijete glatku smjesu. Pokrijte i ostavite u hladnjaku dva sata.

Zagrijte tavu za palačinke ili malu neprianjajuću tavu na srednje jakoj vatri. Izvadite smjesu iz hladnjaka i promiješajte da se sjedini. Pomoću mjerice ulijte dio smjese u tavu. Okrećite tavu tako da smjesa prekrije dno. Pecite 1-2 minute dok se palačinka ne počne mjehuriti na vrhu, a rubovi ne izgledaju čipkasto. Okrenite palačinku i lagano zapržite drugu stranu. Slažite ih na tanjur dok ne budete spremni za punjenje.

U srednje velikoj tavi, na srednjoj vatri, otopite žlicu maslaca. Dodajte luk u prahu, protisnuti češnjak, začine i prstohvat soli. Pirjajte dok češnjak ne omekša pa dodajte narezane gljive. Pirjajte ih dok ne omekšaju. Dodajte špinat i pirjajte ga dok ne uvene. Maknite s vatre i tim nadjevom punite palačinke.

Prije nego što palačinke zamotate, prema želji nadjev pospite s malo parmezana. Poslužite tople ili hladne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 05:34