Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 210 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 500 g goveđe vratine
- 150 g svinjetine
- 100 g suhe slanine
- 1 veći crveni luk (150 g)
- 3 češnja češnjaka
- neprskani limun
- morska sol, svježe mljeveni crni papar
- žličica muškatnog oraščića
- prstohvat cimeta
- 3 klinčića
- jaje
- 4 žlice suncokretovog ulja
- glavica kiselog kupusa (1 kg)
- 500 g suhe svinjetine
- 2 lista lovora
Priprema
1. korak
Operite i ocijedite meso. Govedinu, svinjetinu i slaninu sitno nasjeckajte. Nasjeckajte i luk, češnjak, a limunovu koricu operite i naribajte pa dodajte sve mesu.
2. korak
Posolite, popaprite, dodajte cimeta u prahu. Klinčiće izdrobite, oraščić nastružite pa dodajte i jaje da se sve bolje poveže.
3. korak
Dobro izmiješajte rukama. Rastavite glavicu kupusa u listove. Izrežite središnju debelu žilu, ali samo pri vrhu. Na svaki list stavljajte po žlicu nadjeva. Savijte arambašiće, počevši sa strane gdje je korijen.
4. korak
Savijte ih čvrsto da se ne odmotaju. Ako se odlučite pripremiti arambašiće s listovima vinove loze, listove poparite kipućom vodom da omekšaju. Potom dno duboke pusude, najbolje zemljane, pouljite i obložite preostalim listovima kupusa. Na listove tijesno posložite arambašiće, a između njih umetnite komade suhe svinjetine.
5. korak
Dodajte lovor. Potom arambašiće prelijte mlakom vodom tako da budu pokriveni. Kuhajte oko tri sata na laganoj vatri.
6. korak
Umjesto miješanja, posudu povremeno protrestite da se sadržaj ne pripeče za dno. Poslužite uz pire krumpir ili palentu.
7. korak
Savjet: Arambašići su sinjski specijalitet koji korijene vuče iz vremena turskih osvajanja. Umjesto kiselog kupusa, može se upotrijebiti i svježi kupus ili listovi vinove loze.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....