IZ KUHINJE DOBRE HRANE

BAKLAVA S PISTACIJAMA, KARDAMOMOM I RUŽINOM VODICOM: Zaželjeli smo se jako slatkog i zato odlučili isprobati ovaj recept!

Zagreb, 021019.
Jesenski kolaci koje je pripremila novinarka Anita Saric.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

SAVJET: Prije pečenja, na baklavu položite jedan list kore za savijače kako baklava ne bi izgorjela.

500 grama listova za savijače
200 grama maslaca

Za nadjev:

400 grama pistacija
100 grama badema
pola žličice mljevenih sjemenki kardamoma

Za agdu/sirup:

300 grama šećera
700 ml vode
1 neprskani limun
pola žličice ružine vodice

Zagreb, 021019.
Jesenski kolaci koje je pripremila novinarka Anita Saric.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Postupak:

Protvan dimenzija 30 x 20 centimetara namastite s malo rastopljenog maslaca. Položite u njega dvije kore za savijače i premažite ih rastopljenim maslacem. Za nadjev jednostavno pomiješajte mljevene pistacije, bademe i kardamom. Po listovima rasporedite dvije šake nadjeva i prekrijte s još dvije kore. Kore ponovno premažite maslacem. Tako slažite kore i nadjev sve dok ne potrošite sve sastojke, s time da vam zadnji sloj moraju biti kore. Premažite i zadnje kore maslacem i baklavu izrežite na rombove. Pecite na 180 stupnjeva Celzijevih oko 35 minuta te pojačajte na 200 stupnjeva i pecite još 10 minuta. Dok se baklava peče, pripremite sirup. Šećer, vodu i na ploške narezan limun rastopite na laganoj vatri. Miješajte povremeno sve dok se tekućina ne reducira za jednu trećinu. Maknite s vatre i pustite da se lagano ohladi. Zatim dodajte ružinu vodicu. Kad je baklava pečena i dok je još uvijek vruća, prelijte ju ohlađenim sirupom.

Izdvajamo

Iz drugih medija