PROVJERENI RECEPTI

BATAT S PET ZVJEZDICA: Hrskave srdele, čips od batata i marmelada od rajčice

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
U kuhinji hotela Esplanade jako dobro znaju što s njim.

HRSKAVE SRDELE

srdele
krušne mrvice
bjelanjak

Srdele očistiti od glave i kosti te ih posušiti na papiru. Bjelanjak razmutiti, umočiti srdele u bjelanjke, a zatim u krušne mrvice te ih pržiti u dubokoj masnoći dok ne postanu hrskave. Kada su gotove, izvaditi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće.

ČIPS OD BATATA

žuti batat
ulje za prženje
sol

Batat oguliti i narezati ga na najtanje moguće kriške. Zagrijati ulje i pržiti kriške batata dok ne postanu hrskave, pazeći da ulje ne bude prevruće kako čips ne bi zagorio. Izvaditi iz masnoće, posušiti na papiru i posoliti po želji.

Zagreb, 010218. 
Tvrtka Velebit Agro snabdijeva hotel Esplanade batatom. Zamjenik sefa kuhinje Miro Juric pripremio je 6 jela od batata.
Na fotografiji: hrskave sardine, cips od batata, marmelada od rajcice.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

MARMELADA OD RAJČICA

1 kg rajčica
1 luk srednje veličine, nasjeckan
4 češnja češnjaka, protisnuta
prst svježeg đumbira, nariban
200 g šećera
žlica soli
cimet
klinčić
piment
žlice balzamičnog octa

Rajčice operite i usitnite u blenderu ili nasjeckajte na što sitnije kockice. Pomiješajte sa svim sastojcima osim balzamičnog octa i kuhajte povremeno miješajući otprilike 40 minuta. Provjerite gustoću uz pomoć tanjurića ohlađenog u zamrzivaču. Kad je marmelada kuhana, dodajte balzamični ocat i vrući džem spremite u sterilizirane staklenke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:02