VIDEO SERIJAL: DANAS NE KUHAMO!

Bez kuhanja i kompliciranja, ova salata s omiljenim sirom totalno je slavlje ljeta i odličan brzi ručak

Postoje namirnice koje same po sebi ne traže mnogo, dovoljno im je pravo društvo da zablistaju. Burrata je upravo takva, zbog čega ju obožavamo koristiti u ljetnim receptima

U svijetu sireva, burrata zauzima posebno mjesto. S vanjske strane jednostavna, a iznutra prava eksplozija kremaste raskoši - spoj stracciatelle i vrhnja zatvoren u nježnu ovojnicu mozzarelle. Taj njezin kontrast tekstura i profinjen, mliječno svježi okus čine je neizostavnim sastojkom ljetnih salata.

Osim toga, burrata je najbolja kad je poslužena hladna, netom izvađena iz frižidera, gdje njezina svilenkasta tekstura i blagi mliječni okus dolaze do punog izražaja.

image
Berislava Picek/Cropix

Najjednostavnije ju je poškropiti s nekoliko kapi vrhunskog maslinovog ulja, balzamičnog octa te s prstohvatom morske soli. Ipak, prava čarolija nastaje kad tu bazu nadopunimo svježim listovima salate, tanko rezanim pršutom, koji u Italiji štuju gotovo kao i burratu, sočnim bobicama grožđa koje donose nježnu kiselost, crnim maslinama i bučinim sjemenkama koje unose hrskavost i orašastu notu.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Ono što ovu salatu čini neodoljivom nije samo njezin okus, već i vizualna privlačnost. Burrata se razlijeva poput kreme kad je zarežete, dok pršut leprša preko tanjura poput čipke. Uz čašu ohlađenog bijelog vina, ovaj obrok postaje pravo malo slavlje ljeta.

image
Berislava Picek/Cropix

Za sve one koji traže inspiraciju za ljetni ručak ili laganu večeru, salata s burratom i pršutom savršen je primjer kako nekoliko izvanrednih sastojaka može stvoriti jelo za pamćenje. Bez kuhanja, bez komplikacija, samo čista mediteranska uživancija.

SALATA BURATA

Trebat će vam:
radič
matovilac
crne masline
grožđe
bučine sjemenke
burrata
pršut
maslinovo ulje
češnjak
sol
papar
balzamični ocat
pola limuna

Priprema:
U manjoj zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, limunov sok, sitno sjeckani češnjak, prstohvat soli i svježe mljeveni papar. Dobro promiješajte dok se sastojci ne povežu u aromatičan preljev. Operite i osušite listove radiča i matovilca. Na veliki tanjur ili plitku zdjelu najprije rasporedite radič, a preko njega dodajte matovilac. Na lisnatu podlogu rasporedite prepolovljene bobice grožđa i crne masline. Pospite bučinim sjemenkama, ostavljajući dio sa strane za završno dekoriranje. Burratu pažljivo stavite u središte tanjura. Oko nje lagano zarolajte kriške pršuta. Prelijte sve pripremljenim dresingom, pazeći da zahvati i listove salate i samu burratu. Završite s još malo bučinih sjemenki za dodatnu teksturu. Salatu poslužite odmah, uz svježe pečeni kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 09:54