Jela na žlicu

Bogatom varivu od leće s kobasicama i povrćem nećete moći odoljeti cijele godine

 Lauripatterson/Getty Images
Bilo da koristite običnu vodu ili temeljac, rezultat će biti za prste polizati
Bilo da koristite običnu vodu ili temeljac, rezultat će biti za prste polizati

Za ovo jela morate se sjetiti na vrijeme staviti leću da se namače u mlakoj vodi, no isplatit će se kada napokon kušate ovo gusto varivo.

Varivo od leće

Priprema: 20 minuta • Kuhanje: 1 sat • Porcije: 3-4

1 luk
2 mrkve
1 komad celera
kobasice prema želji
4 šake leće
čili prema želji
1 žlica koncentrata rajčice
malo timijana
2 lovorova lista
sol i papar
povrtni ili mesni temeljac
maslinovo ulje ili druga masnoća

Leću stavite u posudu i prekrijte je mlakom vodom. Pustite da stoji nekoliko sati ili preko noći. Na masnoći najprije pirjajte luk. Kada poprimi boju, dodajte sitno sjeckanu mrkvu i celer. Pustite da se pirja, a zatim dodajte kolutiće kobasica, ako je koristite. Dodajte leću koju ste prethodno procijedili. Dodajte koncentrat rajčice, lovorov list, timijan. Sve zajedno prelijte temeljcem ili vodom. Pustite da se krčka 40-ak minuta ili dok dio tekućine ne ispari i dobijete gusto varivo. Dodatno začinite prema potrebi i poslužite samostalno ili uz krišku kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 08:38