DOBRA IDEJA

BOLJI RUČAK OD OVOGA TEŠKO DA MOŽEMO I ZAMISLITI! Danas radimo radimo rizi bizi s domaćim pohanim picekom!

Mario Kučera

FOTO: Mario Kučera

Trebat će vam:

400 g carnaroli riže odležane 18 mjeseci
pola luka
1 čaša suhog bijelog vina
1-2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
150 g maslaca
2 šake ribanog parmezana
800 ml povrtnog temeljca
sol i papar
maslinovo ulje
400 g graška
1 domaći picek
jaja
brašno
krušne mrvice
sitno sjeckani češnjak

Mario Kučera
 

Priprema:

Luk nasjeckajte i stavite ga na zagrijano maslinovo ulje. Dodajte rižu pa je lagano miješajte dok se ne ugrije (nemojte je tostirati). Podlijte vinom. Pojačajte vatru da vino počne krčkati, a kad gotovo ispari, podlijte vrućim temeljcem i lagano promiješajte. Bitno je da bude tekućine, ali da ona ne krčka previše. Povremeno energično promiješajte i podlijte temeljcem. Nakon desetak minuta riža će početi bubriti i vidjet će se promjene na strukturi. Sada dodajte malo tekućine i grašak te počnite energično i gotovo bez prestanka miješajte žlicom (drvenom kuhačom). Dodatno, ako ste tome vični, energičnim potezom ruke rižu možete preokrenuti u zraku pa promiješati. Postupak ponavljajte, uz dodavanje temeljca prema potrebi, još nekoliko minuta, odnosno dok riža ne bude skoro gotova. Lonac s rižom stavite na hladnu podlogu (najbolje metalnu) te umiješajte kocku maslaca i parmezan. Miješajte kuhačom dok se sav maslac ne otopi, a kremoznost možete uskladiti s malo temeljca. Lonac s rižom stavite na hladnu podlogu (najbolje metalnu) te umiješajte kocku maslaca i parmezan. Miješajte kuhačom dok se sav maslac ne otopi, a kremoznost možete uskladiti s malo temeljca. Za pohanac koristite klasičnu panadu u koju ste dodali sitno nasjeckan češnjak i peršin (meso prvo u brašno, pa u jaja i na kraju u mrvice) i pecite na 190°C u dubokom ulju 10-15 minuta.

Izdvajamo

Iz drugih medija