12 sojinih medaljona
500 g peršinova korijena
500 g mrkve
100 g celerova korijena
200 g crvenog luka
100 ml maslinova ulja
3 češnja češnjaka
1 žlica klekovih bobica
100 ml bijelog vina
1 žličica soli
pola žličice papra
2-3 žlice sojina vrhnja
1 l temeljca
1 žlica gustina za zgušnjavanje
1. dio: Sojine medaljone prelijte mješavinom od 200 ml tople vode, 1 žličica soli, 1 žličica papra i 1 žlica senfa Stavite na vatru i kuhajte nekoliko minuta. Ostavite da se hladi dok se medaljoni ne natope, odnosno dok ne upiju svu tekućinu. Zatim ih narežite na trakice. 2 dio: Sve povrće operite i ogulite. Luk narežite na kockice. Mrkvu, celer i peršin naribajte na ribežu za jabuke. Na ulju pirjajte luk, kada omekša dodajte naribano povrće. Kratko pirjajte te posolite i dodajte temeljca da prekrije povrće i pustite da krčka pola sata. Dodajte klekove bobice, češnjak, papar, sojine medaljone, vino i temeljac. Ostavite da se krčka oko 45 minuta. Razmutite žlicu gustina s malo vode i dodajte umaku. Kratko prokuhajte. Ako je potrebno, još začinite i još kratko kuhajte. Ugasite vatru i dodajte sojino vrhnje i dobro promiješajte.
ŠTRUCA OD KRUHA:
1 kg starog kruha
2 žlice sitnih zobenih pahuljica
1 manja vezica peršinova lista
1 žlica soli
čajna žlica papra
100 ml ulja
200 ml sojina mlijeka
200 - 300 ml vode
Kruh narežite na kockice. Dodajte zobene pahuljice, sol, papar, sitno narezani peršinov list i češnjak. Promiješajte i dodajte ulje, sojino mlijeko i vodu. Lagano promiješajte i ostavite da odstoji oko 10 minuta, dok se ne upije tekućina. Oblikujte štrucu (valjak) promjera oko 5 cm. Razvucite PVC foliju u obliku pravokutnika u tri sloja. Na foliju stavite štrucu i zarolajte, krajeve zavežite i na nekoliko mjesta foliju zarežite. U kipuću vodu stavite štrucu i kuhajte 10-ak minuta. Izvadite je i ohladite. Skinite foliju i režite na odreske.

PEČENA TIKVA:
1,5 kg butternut tikve
2 žlice maslinova ulja
1 žlica krupne morske soli
1 žlica ružmarina
Tikvu operite, presijecite uzdužno i očistite od sjemenki. Narežite na veće komade. Tepsiju obložite papirom za pečenje. Posložite tikvu. Pecite u pećnici na 180 - 200 °C dok dobije koricu. Zatim prelijte mješavinom soli, ulja i ružmarina. Još pecite 5 - 10 minuta.
SALATA:
1 glavica salate kristalke
500 g ribane kisele repe
120 g brusnica
1 svježa crvena čili papričica
Preljev za salatu:
50 ml maslinova ulja
pola žlice soli
1 žličica papra
2 žlice jabučnog octa
Salatu očistite, operite i narežite na trakice. Ako je kisela repa prejaka, isperite pod mlazom hladne vode. Brusnice namočite. Kada nabubre, ocijedite ih. Čili papričicu narežite. Pomiješajte kiselu repu, brusnice i papričicu. Napravite preljev. Na dnu zdjelice stavite narezanu salatu, prelijte i na vrh stavite mješavinu s kiselom repom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....