ZA POD ZUB

Brzo, kremasto i jako fino: "Kad zaboravim otići u nabavku, ovo jelo mi je spas, jer sve sastojke uvijek imam kod kuće"

Maslac, tjestenina, limun, dobar sir, sol i papar osnovne su namirnice od kojih ćete napraviti ovu ludilo paštu

Ovotjedni ‘Za pod zub‘ trebali su biti kroketi od špinata, ali smjesa se nije dovoljno stisla, a ja sam bila poprilično neraspoložena za to da se uopće upuštam u proces izrade u takvim uvjetima, pa sam brzinski improvizirala tjesteninu s limunom i ispala je top. Ne kaže se uzalud da su najbolje stvari one koje te iznenade, ili tako nešto.

Dakle, za ovaj ručak trebat će vam četiri sastojka: dva limuna, malo topljivog sira, tjestenina, sol i papar. Ok, dodati možete i sitno sjeckani peršin, ako vam je pri ruci, a vodu ionako ne brojimo. Sve je gotovo u roku od 15 minuta, koliko tjestenini treba da se skuha plus još malo da se sve poveže, a rezultat je kremasto jelo koje zove samo na još jedan zalogaj. I ozbiljno to mislim. Lijepo stisne usta, sir razbija svježinu limuna i sve je toliko kremasto da kad uvlačite zadnji komad pašte, ne možete proći, a da vas umak malo ne poprska po obrazima. Ako pitate mene, to je ono najslađe.

image
Lidija Lončarić/

Sezona agruma već je stigla, pa vam toplo preporučujem da kupite dobre limune (obavezno nešpricane za ovo jelo) i bacite se na kuhanje. Ova pašta je odlična sama, a još bi bolja mogla biti uz dobar, sočan odrezak. E, to ću idući put!

Tjestenina s limunom

Trebat će vam:
3 žličice maslaca
1 šaka ribanog sira (npr. parmezana)
korica dva limuna
sok jednog limuna
sol i papar
tjestenina
peršin po želji
Priprema:
Tjesteninu stavite kuhati i, kada je do pola gotova, u većoj tavi otopite maslac. Pustite da poprimi boju i zamiriše orašasto pa ubacite polovicu ribane korice limuna. Miješajte i kuhajte minutu pa dodajte malo vode u kojoj se kuha tjestenina. Sve dobro pomiješajte i kuhajte na laganoj vatri. Začinite soli i paprom. Zatim prebacite tjesteninu i dodajte još malo vode od kuhanja kako biste stvorili lijep, svilenkast umak. Zagrijte, umiješajte sir i kuhajte dok se sve ne poveže. Na kraju dodajte limunov sok, kuhajte još minutu, pospite ostatkom limunove korice i svježe sjeckanim peršinom i poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 12:31