Cheesecake s kandiranim đumbirom i grejpom

Split, 261214.
Kolaci Pastry chefa Tereze Alabanda.
Na fotografiji: Cheesecake s kandiranim djumbirom i grejpom.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / Hanza Media

Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • Podloga:
  • 250 g digestive keksa
  • 125 g maslaca
  • Za kremu:
  • 500 g krem sira
  • 125 g šećera
  • 70 g vode
  • 30 g soka od limuna
  • 300 g slatkog vrhnja
  • 75 g kandirani đumbir
  • Za žele:
  • 1,5 kg grejpa
  • 150 g soka od grejpa
  • 75 g vode
  • 75 g šećera
  • 5 g želatine

Priprema

1. korak
Kekse samljeti, a maslac otopiti. Pomiješati otopljeni maslac sa samljevenim keksima i utisnuti u dno kalupa promjera 22 cm. Ispeći 10 minuta na 170°C. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se podloga ohladi.

2. korak
Za kremu:
Krem sir pjenasto izraditi. U lonac staviti vodu, sok limuna i šećer i kuhati dok ne uzavre. Skinuti s vatre i umiješati prethodno namočenu želatinu. Ostaviti da se malo prohladi. Postupno umiješati smjesu vode, soka i želatine u izrađeni krem sir. Kada smjesa postane jednolična, u nju umiješati lagano tučeno slatko vrhnje i 75 g kandiranog đumbira. Odmah sve izliti preko ohlađene podloge i staviti na hladno da se stisne.

3. korak
1,5 kg grejpa filetirati (izrezati kriške bez kožica) i složiti preko stisnute kreme. Sok, vodu i šećer zagrijati do vrenja, maknuti s vatre i umiješati prethodno namočenu želatinu. Ohladiti na ledenoj kupki i izliti preko voća. Ostaviti da se stisne.

4. korak
Ledena kupka je hladna voda pomiješana s nekoliko kockica leda. U nju se uroni posuda sa vrućom mješavinom i tako se ravnomjerno hladi. Kada nešto hladimo na ledenoj kupki, potrebno je stalno miješati.

Tip*: Želatinu treba uvijek namočiti u hladnoj vodi. Može se koristiti jednaka količina u gramima želatine u listićima ili želatine u prahu. Ako koristite listiće, nakon što se želatina rehidrira (opusti), treba je iscijediti i onda koristiti. Želatinu u prahu treba namočiti u 4 puta više hladne vode od njene težine. Ona će svu vodu upiti, te je ne treba cijediti.

Izdvajamo