UKUSNO I JEDNOSTAVNO

Dagnje s rajčicom i bijelim vinom mediteranski su klasik za ljubitelje morskih plodova

Sočne dagnje u bogatom umaku od rajčice i vina gotove su za manje od pola sata

Dagnje s rajčicom

Trebat će vam:

1 kg svježih dagnji

4 režnja češnjaka

1 konzerva pelata

dvije šake svježeg peršina

0,5 dl maslinova ulja

1 dl bijelog suhog vina

Priprema:

Očistite dagnje pa ih stavite u veću posudu s malo maslinova ulja koju ste stavili na srednju vatru. Podlijte s malo vode, poklopite i držite na vatri dok se sve školjke ne otvore. Izvadite ih iz posude i stavite sa strane, a tekućinu sačuvajte u šalici. U zdjelu dodajte maslinovo ulje, dobro ga zagrijte pa pirjajte najprije sitno nasjeckani češnjak, potom začinsko bilje, a zatim i pelate. Dodajte vino, pustite da kratko prokuha i ispari. Dodajte i tekućinu od dagnji. Pirjajte 10-ak minuta. Vratite školjke u posudu pa pirjajte još nekoliko minuta dok tekućina lagano ne ispari. Poslužite uz tostirani kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 09:46