Kako se Božić polako približava, kuhinja bez puno najave postaje najtoplije i najživlje mjesto u kući. Na radnim se površinama izmjenjuju zdjele, limovi i rukom zapisani recepti, dok se zrak puni neodoljivim mirisima čokolade, vanilije, cimeta i oraha. To su oni posebni dani u godini kada vrijeme uspori, a mali rituali postanu najljepše uspomene.
Najviše se tim trenucima, priznat ćete, raduju oni najmlađi. S rado umočenim prstićima u tijestu i osmijehom od uha do uha, s veseljem se uključuju u pripremu slastica. Zaviruju u stare bilježnice s požutjelim stranicama, postavljaju bezbroj pitanja i s velikom znatiželjom sudjeluju u svakom koraku, jer božićni kolači nisu samo slatki zalogaji, oni su mali komadi obiteljske priče.
Recepti koje vam ove godine donosimo prava su blagdanska čarolija u kuhinji. No odlučili smo ih ispričati na malo posebniji način. Pripremili smo video specijal božićnih kolača i u njega pozvali osobu čija se kreativnost ne zaustavlja samo na kuhanju. Ušli smo u topli, pomalo čarobni svijet naše zagrebačke tete Mraz, Tatjane Pisek Verlić. Kuharica, slastičarka, autorica dječjih bajki i slikarica, Tatjana svoj bogati svijet mašte pretače u sve što stvara. Ovog je puta svoje blagdanske čarolije prenijela u kuhinju, pretvarajući klasične recepte u trenutke koje ćemo još dugo pamtiti.
Danas je, uz malo čarolije i puno ljubavi, pripremila ukusne prhke čokoladne tortice - jednostavne, brze i savršene za blagdanski stol. Moći ćete ih napraviti u tren oka već ovog vikenda, a sigurni smo da će postati pravi favorit ovog Božića.
Zato, zavežite pregačice, pripremite plehove i dopustite da Božić započne upravo tamo gdje je najljepše - u toplini doma i mirisima koji griju srce.
PRHKE ČOKOLADNE TORTICE
Trebat će vam:
Za tijesto:
350 g glatkog brašna
250 g maslaca
150 g šećera u prahu
2 žutanjka
1 vanilin šećer
korica limuna i naranče
2-3 žlice kakaa
Za kremu:
3 dl mlijeka
2 žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer
20 dag maslaca
20 dag šećera u prahu
Za glazuru:
15 dag maslaca
15 dag čokolade
Priprema:
Zamijesite sastojke za tijesto i ostavite ga da se ohladi u hladnjaku oko pola sata. Tijesto podijelite na dva dijela pa ga razvaljajte na debljinu od oko 5 mm. Okruglim kalupom izrežite tortice. Pecite ih na papiru za pečenje na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Zatim krenite na izradu kreme. Skuhajte 3 dl mlijeka s 2 žlice oštrog brašna i 1 vanilin šećerom. U ohlađenu smjesu dodajte 20 dag maslaca i 20 dag šećera u prahu te dobro izmiksajte. Ohlađene tortice punite pripremljenom kremom.
Za glazuru otopite 15 dag maslaca s 15 dag čokolade, a zatim jednu stranu svake tortice umočite u glazuru, koju po želji možete dodatno ukrasiti posipom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....