BLAGDANSKI SPECIJAL

Danas donosimo provjereni recept za prhke božićne tortice u kojem će uživati kako mali pomagači tako i svi ljubitelji čokolade

U današnjoj blagdanskoj kuhinjskoj čaroliji Tatjana nam donosi recept za prhke čokoladne tortice kojima je teško odoljeti, a koje će posebno obožavati mali slatkoljupci

Kako se Božić polako približava, kuhinja bez puno najave postaje najtoplije i najživlje mjesto u kući. Na radnim se površinama izmjenjuju zdjele, limovi i rukom zapisani recepti, dok se zrak puni neodoljivim mirisima čokolade, vanilije, cimeta i oraha. To su oni posebni dani u godini kada vrijeme uspori, a mali rituali postanu najljepše uspomene.

Najviše se tim trenucima, priznat ćete, raduju oni najmlađi. S rado umočenim prstićima u tijestu i osmijehom od uha do uha, s veseljem se uključuju u pripremu slastica. Zaviruju u stare bilježnice s požutjelim stranicama, postavljaju bezbroj pitanja i s velikom znatiželjom sudjeluju u svakom koraku, jer božićni kolači nisu samo slatki zalogaji, oni su mali komadi obiteljske priče.

image
Ivana Grgic/Cropix

Recepti koje vam ove godine donosimo prava su blagdanska čarolija u kuhinji. No odlučili smo ih ispričati na malo posebniji način. Pripremili smo video specijal božićnih kolača i u njega pozvali osobu čija se kreativnost ne zaustavlja samo na kuhanju. Ušli smo u topli, pomalo čarobni svijet naše zagrebačke tete Mraz, Tatjane Pisek Verlić. Kuharica, slastičarka, autorica dječjih bajki i slikarica, Tatjana svoj bogati svijet mašte pretače u sve što stvara. Ovog je puta svoje blagdanske čarolije prenijela u kuhinju, pretvarajući klasične recepte u trenutke koje ćemo još dugo pamtiti.

image
Darko Tomas/Cropix

Danas je, uz malo čarolije i puno ljubavi, pripremila ukusne prhke čokoladne tortice - jednostavne, brze i savršene za blagdanski stol. Moći ćete ih napraviti u tren oka već ovog vikenda, a sigurni smo da će postati pravi favorit ovog Božića.

Zato, zavežite pregačice, pripremite plehove i dopustite da Božić započne upravo tamo gdje je najljepše - u toplini doma i mirisima koji griju srce.

PRHKE ČOKOLADNE TORTICE

Trebat će vam:

Za tijesto:

350 g glatkog brašna

250 g maslaca

150 g šećera u prahu

2 žutanjka

1 vanilin šećer

korica limuna i naranče

2-3 žlice kakaa

Za kremu:

3 dl mlijeka

2 žlice oštrog brašna

1 vanilin šećer

20 dag maslaca

20 dag šećera u prahu

Za glazuru:

15 dag maslaca

15 dag čokolade

Priprema:

Zamijesite sastojke za tijesto i ostavite ga da se ohladi u hladnjaku oko pola sata. Tijesto podijelite na dva dijela pa ga razvaljajte na debljinu od oko 5 mm. Okruglim kalupom izrežite tortice. Pecite ih na papiru za pečenje na 180 stupnjeva oko 20 minuta.

Zatim krenite na izradu kreme. Skuhajte 3 dl mlijeka s 2 žlice oštrog brašna i 1 vanilin šećerom. U ohlađenu smjesu dodajte 20 dag maslaca i 20 dag šećera u prahu te dobro izmiksajte. Ohlađene tortice punite pripremljenom kremom.

Za glazuru otopite 15 dag maslaca s 15 dag čokolade, a zatim jednu stranu svake tortice umočite u glazuru, koju po želji možete dodatno ukrasiti posipom.

image
Ivana Grgic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2025 07:02