SIPA S BOBOM

Danas kuhamo omiljeno dalmatinsko jelo na žlicu po receptu ekipe iz popularne splitske zalogajnice

Ekipa iz zalogajnice Delištes s nama je podijelila svoje tajne pripreme jednog od omiljenog dalmatinskog jela - sipu s bobom

Zalogajnica Delisteš poznata je po tome da priprema jela kao doma - vrlo tradicijski dalmatinski. Oni su za novi broj magazina Dobre hrane pripremili sipu s bobom, a dok smo ih gledali kako kuhaju, posebno zanimljiva bila nam je količina i način kuhanja - u sjećanju je ostalo dugo šufiganje luka i mrkve dok se ne raspadne.

image

recept su s nama podijelili Mirjana Bilčić i Zdravko Listeš

Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Uostalom, cijeli recept donosimo vam u nastavku pa ga odmah možete iskopirati za današnji ručak. Kada lonac ovog finog, gustog, moćnog jela stavite na stol, svi će biti više nego zadovoljni.

MALO O SIPI...

Kada pogledamo samu sipu kao stanovnika našeg dijela Jadrana, ona je najčešće manja u odnosu na one s otvorenog mora zbog razvedenosti naše obale i mnoštva otoka, pa ne stigne narasti poput onih voluminoznih s otvorenih mora - njih ribari nazivaju šlape, žilavije su i manje okusno podatne. Koža, koja je kod naših sipa puna okusa, gotovo im se uvijek skida, što je nezamislivo u dalmatinskoj kuhinji.

A TEK CRNILO!

Crnilo sipe nam je poput svetinje jer bez njega nema crnog rižota od sipe, naše nacionalne gastronomske ikone. Na području Mediterana na sličan se način priprema samo na nekoliko mjesta - u Valenciji su nam jednom ponudili isto jelo s crnilom, uvjereni da je samo njihovo.

image
Ante Cizmic/Cropix

SIPA S BOBON

Trebat će vam:
1500 g sipe
5 glavica luka
4 srednje mrkve
3 režnja češnjaka
200 - 250 g boba
2 prstohvata sušenog ružmarina, sitno sjeckanog
100 ml bijelog suhog vina
sol, papar
maslinovo ulje
Priprema:
Sipu očistiti i narezati na veće komade (2 x 2 cm). Povrće očistiti, mrkvu naribati na sitno, a luk i češnjak sitno isjeckati. U veću posudu stavite maslinovo ulje, a kada se zagrije, dodajte luk, koji posolite, i mrkvu te lagano pirjajte dulje vrijeme dok se ne raspadne. Povremeno promiješajte. Dodajte češnjak i sipu te pirjajte bez vode dok sipa ne omekša. Potom podlijte vinom i dodajte ružmarin. Kada je sipa skoro gotova, dodajte bob i kuhajte 7-8 minuta dok bob ne omekša. Poslužite uz rukom trgani kruh i čašu dobrog vina.


image
Kreativno Rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/cropix/

U slučaju da ste u potrazi za više ovakvih dobrih, proljetnih recepata, svakako svratite na kiosk po svoj primjerak novog broja magazina Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 08:59