RECEPT DANA

Svi vole dobru krem juhu od gljiva, napravite je po provjerenom receptu, uspijeva baš uvijek

 Berislava Picek/Cropix
Naša suradnica Nastasja Chiara Petrić odala nam je svoj recept za najkremastiju, pravu jesensku juhu od gljiva
Naša suradnica Nastasja Chiara Petrić odala nam je svoj recept za najkremastiju, pravu jesensku juhu od gljiva

Krem juhu od gljiva malo tko ne voli, a ja sam svoju obogatila cvjetačom koja je dodala još jednu razinu kremoznosti te, naravno, svoje obilje vitamina i minerala. Za ovu juhu ne preporučujem da napravite velike količine unaprijed (za razliku od prva dva recepta, s napomenom da u kremasto varivo ne stavljate špinat ako planirate poslije podgrijavati jelo), jer za djecu, a i većinu odraslih, ne preporuča se podgrijavati jela s gljivama, no svakako vas potičem da isprobate ovaj prefini voljeni recept u svojem novom ruhu. Uživajte u jeseni i otkrijte čime nas sve uveseljava u svojoj prirodnoj paleti boja.

Trebat će vam:

pola glavice cvjetače srednje veličine
oko 300 g smrznutih šumskih gljiva
3 žlice suhih vrganja
1 veći crveni luk
2 češnja češnjaka
1 veliki lovorov list
200 ml mlijeka
svježe gljive (vrsta po izboru)
sol i papar
1 žlica ghee ili običnog maslaca

Priprema:

Na maslacu na laganoj vatri prodinstajte sitno nasjeckani luk. Dodajte mu protisnuti češnjak i lovorov list, kratko zapecite pa ubacite gljive koje ste prethodno otopili na sobnoj temperaturi (zajedno s tekućinom koju su ispustile). Dodajte im i vrganje, opranu cvjetaču narezanu na male komadiće, kratko prokuhajte te zalijte mlijekom i istom količinom vode. Posolite i popaprite. Na laganoj vatri kuhajte sastojke dok cvjetača ne omekša, izvadite lovorov list i izblendajte juhu štapnim mikserom. Servirajte juhu s kvalitetnim maslinovim uljem i sotiranim gljivama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 20:11