DOBRA IDEJA

Danas napravite rižot od dagnji na crveno pa ga poslužite uz hrskave krumpiriće

 Sasa Buric/Cropix/Cropix
U malostonskom smo zaljevu kuhali sa školjkama, a jedno od jela bio je i ovaj hodiljski rižot od mušula na crveno s holi patata

Trebat će vam:

600 g mušula (dagnji)
200 g riže za rižoto
600 ml temeljca, povrtnog ili ribljeg
1 mala glavica luka
60 ml bijelog vina
400 g krumpira
200 ml maslinova ulja
1 jušna žlica domaće konšerve (koncentrata od rajčice)
sol, papar

Priprema:

Na malo maslinova ulja zažutite luk i potom rižu. Nakon što se ugrije, dodajte vino, a kad ono ispari, podlijevajte toplim temeljcem ili vodom. U međuvremenu otvorite u posebnom loncu školjke i meso očistite - ako ne želite koristiti sol, koristite temeljac jer će biti pun mora. Dodajte žlicu konšerve i nju kratko zapecite, pa dodajte žlicu-dvije šalše - rizot mora biti crvenkaste boje i okusa od pomedora (ako nemate konšervu, slobodno dodajte svu šalšu). Rižu podlijevajte po potrebi, a pred kraj kuhanja poklopite i ostavite da odstoji 5-6 minuta. Dok se riža kuha, u dubljoj tavici zagrijte oko prst maslinova ulja i na njemu isfrigajte krumpire izrezane na julienne - kada su hrskavi, stavite na ubrus da se ocijede. Poslužite rizot u dubljem tanjuru, s holi patata sa strane.

VINSKI PAR

GRK, RADOVANOVIĆ 2020.

Suho vino od autohtone korčulanske sorte grk, položaj Smokvica, berba 2020. Slamnatožute do zlatne boje, izraženog intenziteta mirisa s aromama zrelih citrusa, bijele breskve, dinje i mediteranskog bilja. Srednjeg tijela, blago uljate strukture, jako dobre svježine i mineralnosti, uravnoteženo, slasno, dugotrajno. Okusom bogat rižot na crveno koji su pratili prženi krumpirići zahtijevao je strukturiranije vino s izraženim kiselinama, gdje se grk pokazao kao savršen odabir. Uljasta struktura, zaokruženost i slast izvrsno su išli uz rižot, dok su svježina i mineralnost rezale zamašćenost krumpirića i slatkoću škroba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 15:03