BLAGDANSKI SPECIJAL

Danas radimo Londonere, božićni klasik koji miriše na bakinu kuhinju

U našem božićnom video specijalu, Tatjana Pisek Verlić vodi nas ravno u toplu kuhinju djetinjstva uz starinske londonere

Tjedan dana prije Božića sve važno nekako završi u kuhinji. U zraku se miješaju mirisi vanilije i oraha, a iz ladica izlaze stare bakine bilježnice, one s masnim mrljama, zgužvanim rubovima i rukopisima koji čuvaju naše najdraže kolače. Listamo ih u potrazi za baš onima koji mirišu na snijeg, toplu kuhinju i djetinjstvo. Jer, budimo iskreni, što je Božić bez omiljenih kolača?

image
Ivana Grgic/Cropix

Zato smo ove godine odlučili stvari podići na jednu čarobnu razinu više. Pripremili smo video specijal božićnih kolača i nismo ga mogli zamisliti bez prave osobe za takav zadatak. Ušli smo u slatki, pomalo bajkoviti svijet naše zagrebačke tete Mraz - Tatjane Pisek Verlić. Kuharica, slastičarka, autorica dječjih bajki i slikarica, žena čija se mašta ne zaustavlja na tanjuru, već se prelijeva u sve što dotakne. Ovaj put odlučila je svoje čarolije samo za nas preseliti ravno u kuhinju, kako bi Božić bio slađi, topliji i ukusniji.

image
Darko Tomas/Cropix

U ovom blagdanskom serijalu donosi nam šest božićnih kolača. Prvi među njima su Londoneri. Starinski kolač koji ste možda znali pod imenom London ploške ili London šnite. Kako god ih zvali, jedno je sigurno: to je kolač kojem se uvijek vraćamo. Zato, najdraži naši oraholjupci, zavežite pregače, pripremite limove i pustite da vas ova božićna čarolija povede, jer najbolji blagdani uvijek počinju u kuhinji.

LONDONERI

Trebat će vam:

Tijesto:

400 g oštrog brašna

200 g maslaca

80 g šećera

prstohvat soli

1 prašak za pecivo

6 žumanjaka

2 žlice kiselog vrhnja

2 žlice limunovog soka

Nadjev:

6 bijelanjaka

200 g šećera

200 g mljevenih oraha

8 velikih žlica džema od marelice

150 g sjeckanih oraha

korica jednog limuna

2 rebra čokolade

Priprema:

U posudi pomiješajte sastojke za tijesto - brašno, šećer, prašak za pecivo, žumanjke, maslac, kiselo vrhnje i sok od limuna. Rukama dobro zamijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i stavite na hlađenje oko pola sata.

Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte ga na papiru za pečenje. Pećnicu zagrijte na 160-180 stupnjeva i pecite oko 15 minuta, odnosno dok kora ne bude napola pečena.

U međuvremenu pripremite nadjev. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg, zatim umiješajte naribanu koricu jednog limuna i mljevene orahe.

Vrijeme je za slaganje kolača. Na napola pečenu koru obilno namažite džem od marelice, zatim rasporedite nadjev od oraha. Posipajte sjeckanim orasima i ribanom tamnom čokoladom. Vratite u pećnicu i pecite još 15 minuta na 160 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. prosinac 2025 10:37