TRADICIONALNI KOLAČ

Danas radimo trnovečku prostu makovnjaču, slasticu koja se na sjeveru priprema već dva stoljeća

 Berislava Picek/Cropix/
Branka Makšan, Verica Špoljarić, Božica Vincek i Danica Skupnjak iz Udruge žena Trnovečko srce pripremile su ovu tradicionalnu slasticu

Za tijesto:

600 g glatkog brašna
5 žlica ulja
prstohvat soli
mlake vode po potrebi

Za nadjev:

500 g mljevenog maka
250 g šećera
400 ml mlijeka
400 ml kiselog vrhnja
50 g maslaca
100 g margarina

Za posipanje:

50 ml vrhnja
šećer u prahu

Priprema:

Od brašna, ulja, soli i mlake vode zamijesite glatko tijesto pa ga stavite na toplo da se odmara jedan sat. Skuhajte mlijeko i poparite mljeveni mak pomiješan sa šećerom. Kad se ohladi, dodajte vrhnje. Veliki stol prekrijte stolnjakom i tijesto razvlačite da bude što tanje. Premažite ga rastopljenim maslacem i margarinom te nadjevom od maka. Razvučeno tijesto zamotajte u savijaču i razrežite na dužinu lima za pečenje koji ste prethodno dobro premazali maslacem. Premažite savijače sa 50 ml vrhnja. Pecite na 180 do 200 °C 45 minuta, a kad se zažari i ispeče, posipajte šećerom u prahu.

image
tradicijski kolači makovnjača
Berislava Picek/Cropix/
image
tradicijski kolači makovnjača
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2021 09:46