RECEPT DANA

Trnovečka prosta makovnjača po ovom tradicionalnom receptu na sjeveru se radi već dva stoljeća

 Berislava Picek/Cropix/
Branka Makšan, Verica Špoljarić, Božica Vincek i Danica Skupnjak iz Udruge žena Trnovečko srce pripremile su tradicionalnu slasticu

Udruga žena Trnovečko srce sprema sigurno najbolju makovnjaču u Hrvatskoj, nazivaju je "prosta trnovečka makovnjača", ali je i prilagođavaju novim trendovima i intolerantnim organizmima. Zaštićeni je poljoprivredno-prehrambeni proizvod Varaždinske županije, a pripremaju se i za više razine zaštite.

"U suradnji s Bezglutenskom hižicom iz Varaždina, pokušat ćemo napraviti našu makovnjaču bez glutena", ispričala nam Branka Makšan, predsjednica udruge koju smo posjetili početkom prošle godine. Prava je seoska žena, savršena domaćica. Istodobno radi kao zaštitarka, pa je danas jednako vična baratanju kuhačom i pištoljem.

image
Berislava Picek/Cropix/

Svoju makovnjaču, drugačiju od drugih, trnovečke žene peku već dva stoljeća. Jedinstvena je to slastica, tijesta tankog poput najfinijeg papira. Razvlače ga njih četiri. Vučeno je kao za savijaču, umiješeno samo od pšeničnog brašna, jaja, ulja i soli. Koliko je puta makovnjača savijena, teško je prebrojati, ali svaki se sloj savršeno ocrtava, unatoč bogatom i sočnom nadjevu. Sjedinjeni su mljeveni mak, kiselo vrhnje, maslac i šećer. Prosta trnovečka makovnjača peče se u keramičkom protvanu.

"Stalo nam je da makovnjača ostane dio naše tradicije, pa često odlazimo u škole i vrtiće i s djecom pripremamo makovnjaču za obrok. Kolač je dio sadržaja zavičajnog priručnika za učenike", govori Branka Makšan. Priručnik koji spominje knjiga je Silvane Fišter “Varaždinska županija”, izdala ju je Školska knjiga, a u nju je uvršteno 13 zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te županije.

Recept za prostu trnovečku makovnjaču ostavljamo vam u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix/

Za tijesto:

600 g glatkog brašna
5 žlica ulja
prstohvat soli
mlake vode po potrebi

Za nadjev:

500 g mljevenog maka
250 g šećera
400 ml mlijeka
400 ml kiselog vrhnja
50 g maslaca
100 g margarina

Za posipanje:

50 ml vrhnja
šećer u prahu

Priprema:

Od brašna, ulja, soli i mlake vode zamijesite glatko tijesto pa ga stavite na toplo da se odmara jedan sat. Skuhajte mlijeko i poparite mljeveni mak pomiješan sa šećerom. Kad se ohladi, dodajte vrhnje. Veliki stol prekrijte stolnjakom i tijesto razvlačite da bude što tanje. Premažite ga rastopljenim maslacem i margarinom te nadjevom od maka. Razvučeno tijesto zamotajte u savijaču i razrežite na dužinu lima za pečenje koji ste prethodno dobro premazali maslacem. Premažite savijače sa 50 ml vrhnja. Pecite na 180 do 200 °C 45 minuta, a kad se zažari i ispeče, posipajte šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:55