NARANČASTE DEBELJUCE

DIVNA NARANČA: Tart od naranče i čokolade

Marko Miščević

Na spomen naranče prva misao je čaša puna soka, no ova je voćka odličan dodatak juhama, salatama i slasticama.

Tijesto:

175 g maslaca
100 g šećera
250 g glatkog brašna
30 g mljevenog badema
prstohvat soli
1 jaje

Nadjev:

5 jaja
150 g šećera
sok 5 naranči
150 ml vrhnja za šlag 
150 g tamne čokolade

 

Marko Miščević
 

U veliku zdjelu staviti glatko i bademovo brašno, šećer, prstohvat soli i omekšali maslac te ručno miješati dok smjesa ne počne nalikovati na mrvice. Na kraju dodati razmućeno jedno jaje te umijesiti glatko tijesto. Umotati ga u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na jedan sat. U međuvremenu tamnu čokoladu otopiti na pari. U posudu za miksanje staviti jaja i šećer i dobro ih izmiješati mikserom. Mikser maknuti te nastaviti miješati pjenjačom. Dodati sok od naranče, vrhnje za šlag i sjediniti smjesu. Izvaditi tijesto iz frižidera, kalup s pomičnim dnom premazati maslacem i tanko posipati brašnom. Tijesto razvaljati valjkom za tijesto na debljinu 3 mm i staviti u kalup. Tijesto prekriti papirom za pečenje i kuglicama za pečenje da se tijesto ne diže i peći ga 20 minuta na temperaturi 180ºC. Izvaditi tijesto iz pećnice, maknuti papir za pečenje i kuglice te pustiti da se malo ohladi oko 15 minuta, zatim ga premazati otopljenom tamnom čokoladom. Na kraju kolač preliti nadjevom od naranči, jaja, šećera i vrhnja za šlag. Vratiti u pećnicu i peći 40 minuta na 180 ºC. Kolač dobro ohladiti prije posluživanja.

Izdvajamo

Iz drugih medija