Sunčani produženi vikend idealno je vrijeme za izlet u prirodu, a ako i kod vas to podrazumijeva šetnju šumom ili livadom, vrlo vjerojatno ćete naići i na lijepe cvjetove bazge. Pripremite vrećicu, uberite ih pa i ove godine sami napravite sirup. Priprema nije teška ni komplicirana i najviše vremena vjerojatno će vam oduzeti sterilizacija boca, ali jednom kada obavite sav taj tehnički dio i i kuhinjom zamiriše slatkasta bazga, bit ćete itekako ponosni na sebe.
A onda dobiveni sirup možete koristiti na najrazličitije načine. Osim za pripremu soka, koji je na svakom druženju uvijek favorit, sirup od bazge možete dodati kremama za kolače, čak i biskvitima, a posebno je lijep dodatak i sladoledu. Ako sladoled radite sami, uvijek ga možete dodati bazi, a ako koristite kupovni, samo nekoliko kapi sirupa od bazge s malo limunova soka na vrhu kuglice napravit će čuda.
U sirupu od bazge možete marinirati i voće, koje ćete zatim poslužiti na drugim slasticama kao ukras ili ubaciti u smjesu za biskvit kolač. Odlična ideja su jagode marinirane u bazgi, ali ljeti će dobro funkcionirati i breskve ili marelice. Jednostavno pripremite tekućinu od sirupa bazge, začina kao što su timijan i papar, dodajte malo limunova soka i pustite da u toj mješavini voće odstoji barem pola sata.
Sirup od bazge možete dodati i panna cotti i drugim kremastim desertima (cheesecake s bazgom je odličan!) pa ih upariti sa svježim voćem, a odlična ideja uvijek će biti i malo sirupa u omiljenom koktelu.
Osim u slatkim jelima, sirup od bazge možete dodati i dressingu za salatu, a kada sirup pripremate, dio cvjetova možete i odvojiti pa ih potopiti u octu, pustiti da sve zajedno odstoji oko dva tjedna (slobodno isprobajte u međuvremenu) i dobit ćete fini, aromatičan ocat od bazge, koji zatim možete prebaciti u sterilizirane boce i čuvati na tamnom i suhom mjestu do godinu dana.
DOMAĆI SIRUP OD BAZGE
Trebat će vam:
30 kom svježih cvjetova bazge
2 kg šećera
4 domaća nešpricana limuna
2 l prokuhane i ohlađene vode
Priprema:
U veću posudu stavite šećer i prelijte ga vodom. Dodajte na manje komade narezan limun te sve dobro prokuhajte. Bitno je da se šećer dobro rastopi. Maknite s vatre i pustite da se tekućina dobro ohladi. Ohlađenu tekućinu prelijte preko cvjetova bazge. Posudu prekrijte čistom gazom i ostavite tako da stoji minimalno dva dana na sobnoj temperaturi. Nakon dva dana, sirup procijedite u staklene boce i stavite na tamno i hladno mjesto.
Savjet više! Osim za sok, sirup od bazge možete dodati kompotima, ledenom čaju ili pak njime začiniti voćnu salatu. Također, u sam sirup možete dodati i listiće mente, koji će mu dati dodatnu osvježavajuću notu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....