SLATKI JASTUČIĆI

DOMAĆE KRAFNE: Slatke debeljuce koje osvajaju svakoga!

German donuts - berliner with jam and icing sugar in a tray on a dark wooden background. Top view
Getty Images/iStockphoto

Kada je nešto dobro i ukusno obično se kaže da je kao domaće.

E pa ove su krafne onda kao domaće iako je većina tih domaćih krafni, krofni ili pokladnica koje su radile i još rade naše bake, mame ili susjede puno masnije, teže i često bez punjenja. Naravno da se pekmez može naknadno uključiti u tu priču tako da se namaže na krafnu ili se jede uz nju onako na žlicu. No, nije to to, uzbudljivije je, slađe i naposljetku ispravnije kada vas okus marelice, šipka ili šljive iznenadi dok grizete taj meki jastučić. Evo što će vam trebati!

German donuts - berliner with jam and icing sugar in a tray on a wooden background. Top view
Getty Images/iStockphoto
 

Tijesto za 60 krafni:

850 g brašna
111 g germe
7 dl mlijeka
300 g maslaca
150 g šećera
8 žumanjaka
4 jaja
sol
rum
vanilin šećer
limunova korica
pekmez od marelice ili po želji za punjenje

German donuts - berliner with jam and icing sugar in a box on a dark wooden background. Top view
Getty Images/iStockphoto
 

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, možete to učiniti i mikserom sa spiralnim nastavcima. Pustite potom da se diže pa ga isklofajte kuhačom. Time ćete postići da se tijesto bolje diže i da bude rahlije. Kada se tijesto dvostruko digne razvaljajte ga na debljinu od 1 do 1,5 cm i kalupom izrežite krafne. Krafne prije pečenja ostavite da se dižu pokrivene tankom krpom oko petnaestak minuta. Pecite ih u vrućem ulju zagrijanom na temperaturu od 160 do 170 stupnjeva. Ako imate fritezu u njoj ćete ih najlakše ispeći. Krafne se peku sa svake strane minutu i pol do dvije, odnosno dok ne dobiju tamniju zlatnu boju. Slastičarsku vrećicu s metalnom špricom napunite pekmezom od marelica i u savku krafnu istisnite malo pekmeza. Koliko pekemza želite u krafnama prilagodite svom ukusu, no ipak ne pretjerujte. Možete improvizirati i sa slastičarskom špricom, a pekmez možete i malo ugrijati kako bi bolje iscurio iz vrećice ili šprice. Krafne posipajte šećerom u prahu. A ako niste ljubitelj štaub šećera zaobiđite taj postupak. Naravno, krafne možete puniti bilo kojim pekmezom koji volite, ali i čokoladom. Mi ipak glasamo za ove iskonske s pekmezom.

Izdvajamo

Iz drugih medija