U ALPSKOM STILU

Domaće špacle u kremastom umaku od šampinjona i svinjetine

Ako voliš rustikalna jela koja podsjećaju na alpsku kuhinju, špacle sa šampinjonima i svinjetinom bit će pun pogodak

Špacle sa šampinjonima i svinjetinom

Trebat će vam:

Za špacle:

270 g brašna

4 jaja

160 ml mlijeka

1 žličica soli

Ostalo:

1 luk

300 g svinjetine (lungić ili kotleti narezani na trakice)

200 g šampinjona

100 ml bijelog vina

sol i papar

timijan

temeljac ili voda

crvena mljevena paprika

1 žlica kiselog vrhnja

svježi peršin ili drugo začinsko bilje po želji

ulje ili mast

Priprema:

U zdjeli pomiješajte jaja, mlijeko i sol, dodajte brašno i miješajte dok se svi sastojci ne povežu. U slučaju da je tijesto previše rijetko, dodajte još brašna. U velikoj zdjeli zagrijte posoljenu vodu i kuhajte špacle tako da tijesto stavite na dasku pa nožem odvajajte komadiće i ubacujte ih u vrelu vodu. Kada su gotove, stavite ih sa strane. Dok se špacle kuhaju, na tavi zagrijte ulje ili mast, dodajte nasjeckani luk i pustite da poprimi boju. Dodajte zatim komadiće svinjetine i zapecite ih sa svih strana. Dodajte šampinjone pa ih također zapecite, a zatim dodajte sol, papar, timijan i vino. Pustite da alkohol ispari. Dodajte temeljac ili vodu, crvenu papriku i pustite da se pirja 20-ak minuta. Na kraju dodajte poštenu žlicu kiselog vrhnja, pomiješajte i umiješajte kuhane špacle. Maknite s vatre, dodajte začinsko bilje po želji i poslužite toplo uz salatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 01:14