BLAGDANSKI SPECIJAL

Donosimo najdetaljniji recept za Julka pitu, starinski kremasti kolač koji ne izlazi iz mode

U našem božićnom video specijalu, Tatjana Pisek Verlić vodi nas ravno u toplinu kuhinje djetinjstva, uz bezvremenski kolač koji se skriva iza mnogih imena

Kako se Božić približava, kuhinja se pretvara u najtoplije mjesto u kući. Na radnim površinama smjenjuju se zdjele, limovi i recepti, a prostorom se šire mirisi čokolade, vanilije i oraha. Iz ormarića izvlačimo stare bilježnice i požutjele papire s rukopisima koji su preživjeli desetljeća, jer upravo u njima nalazimo kolače koji su obilježili naše blagdane. One koje ne radimo često, ali im se uvijek vraćamo u ovo doba godine.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

Ove smo godine odlučili te recepte ispričati na poseban način. Pripremili smo video specijal božićnih kolača i u njega pozvali osobu čija se kreativnost ne zaustavlja na kuhanju. Ušli smo u topli, pomalo čarobni svijet naše zagrebačke tete Mraz - Tatjane Pisek Verlić. Kuharica, slastičarka, autorica dječjih bajki i slikarica, čiji se svijet mašte pretače u sve što stvara. Ovog puta svoje je blagdanske čarolije prenijela u kuhinju, pretvarajući klasične recepte u trenutke koje ćemo dugo pamtiti.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

U blagdanskom serijalu donosi nam šest kolača, a među njima i kremastu Julka pitu, kolač koji mnogi pamte pod različitim imenima: Julka šnite, Juliška (a sigurni smo da su to samo neke od mnogih varijacija...). Bogata bijela krema, sočan biskvit s orasima i čokoladom te hrskavo lisnato tijesto čine je slasticom kojoj je teško odoljeti. To je kolač koji se reže pažljivo, dijeli s dragim ljudima i stvara one male, tihe trenutke zbog kojih volimo blagdane.

JULKA PITA

Trebat će vam:

Za kore:

25 dag maslaca

35 dag oštrog brašna

2 žlice bijelog vina

1 žutanjak

Za kremu:

6 dl mlijeka

4 žlice brašna

2 vanilin šećera

25 dag maslaca

20 dag šećera u prahu

2 dl slatkog tučenog vrhnja

0,03 ruma

Za biskvit:

6 jaja

20 dag šećera

15 dag čokolade

7,5 dag oraha

1 vanilin šećer

Priprema:

Umiješajte sve sastojke za kore i ostavite tijesto da odstoji sat vremena u hladnjaku. Nakon toga tijesto podijelite na dva dijela jer se rade dvije kore.

Jednu koru kratko pecite na poleđini pleha, na 180 stupnjeva, dok ne dobije laganu boju. Drugu koru razvaljajte i stavite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Nakon vađenja iz pećnice, pečenu koru izrežite na komade po želji (ovisno o veličini šnita koje želite) - slagat ćete ih na kraju.

Za biskvit izmiksajte šest žutanjaka sa šećerom. U dobivenu smjesu dodajte otopljenu čokoladu, orahe i vanilin šećer te nastavite miksati dok se sastojci ne povežu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od preostalih šest bjelanjaka. Smjesu izlijte na sirovu koru u plehu i pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva.

Sada je vrijeme za pripremu osnovne slastičarske kreme, u našem slučaju s malim twistom. Skuhajte mlijeko, brašno i vanilin šećer te smjesu ostavite da se ohladi. Ohlađenu kremu dodajte u prethodno razrađeni maslac sa šećerom u prahu, a na kraju lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje i rum.

Na ohlađeni biskvit ravnomjerno nanesite kremu, zatim pažljivo složite gornju, narezanu koru. Kolač na kraju pospite šećerom u prahu.

image
Ivana Grgic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 18:45