Kako se Božić približava, kuhinja se pretvara u najtoplije mjesto u kući. Na radnim površinama smjenjuju se zdjele, limovi i recepti, a prostorom se šire mirisi čokolade, vanilije i oraha. Iz ormarića izvlačimo stare bilježnice i požutjele papire s rukopisima koji su preživjeli desetljeća, jer upravo u njima nalazimo kolače koji su obilježili naše blagdane. One koje ne radimo često, ali im se uvijek vraćamo u ovo doba godine.
Ove smo godine odlučili te recepte ispričati na poseban način. Pripremili smo video specijal božićnih kolača i u njega pozvali osobu čija se kreativnost ne zaustavlja na kuhanju. Ušli smo u topli, pomalo čarobni svijet naše zagrebačke tete Mraz - Tatjane Pisek Verlić. Kuharica, slastičarka, autorica dječjih bajki i slikarica, čiji se svijet mašte pretače u sve što stvara. Ovog puta svoje je blagdanske čarolije prenijela u kuhinju, pretvarajući klasične recepte u trenutke koje ćemo dugo pamtiti.
U blagdanskom serijalu donosi nam šest kolača, a među njima i kremastu Julka pitu, kolač koji mnogi pamte pod različitim imenima: Julka šnite, Juliška (a sigurni smo da su to samo neke od mnogih varijacija...). Bogata bijela krema, sočan biskvit s orasima i čokoladom te hrskavo lisnato tijesto čine je slasticom kojoj je teško odoljeti. To je kolač koji se reže pažljivo, dijeli s dragim ljudima i stvara one male, tihe trenutke zbog kojih volimo blagdane.
JULKA PITA
Trebat će vam:
Za kore:
25 dag maslaca
35 dag oštrog brašna
2 žlice bijelog vina
1 žutanjak
Za kremu:
6 dl mlijeka
4 žlice brašna
2 vanilin šećera
25 dag maslaca
20 dag šećera u prahu
2 dl slatkog tučenog vrhnja
0,03 ruma
Za biskvit:
6 jaja
20 dag šećera
15 dag čokolade
7,5 dag oraha
1 vanilin šećer
Priprema:
Umiješajte sve sastojke za kore i ostavite tijesto da odstoji sat vremena u hladnjaku. Nakon toga tijesto podijelite na dva dijela jer se rade dvije kore.
Jednu koru kratko pecite na poleđini pleha, na 180 stupnjeva, dok ne dobije laganu boju. Drugu koru razvaljajte i stavite u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Nakon vađenja iz pećnice, pečenu koru izrežite na komade po želji (ovisno o veličini šnita koje želite) - slagat ćete ih na kraju.
Za biskvit izmiksajte šest žutanjaka sa šećerom. U dobivenu smjesu dodajte otopljenu čokoladu, orahe i vanilin šećer te nastavite miksati dok se sastojci ne povežu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od preostalih šest bjelanjaka. Smjesu izlijte na sirovu koru u plehu i pecite oko 20 minuta na 200 stupnjeva.
Sada je vrijeme za pripremu osnovne slastičarske kreme, u našem slučaju s malim twistom. Skuhajte mlijeko, brašno i vanilin šećer te smjesu ostavite da se ohladi. Ohlađenu kremu dodajte u prethodno razrađeni maslac sa šećerom u prahu, a na kraju lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje i rum.
Na ohlađeni biskvit ravnomjerno nanesite kremu, zatim pažljivo složite gornju, narezanu koru. Kolač na kraju pospite šećerom u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....