KLASIK IZ FICLEKA

Đuveč je uvijek dobra ideja i spas za brzi ručak usred tjedna, evo kako ga rade u popularnoj zagrebačkoj gostionici

Jedno od onih jela koje smo obožavali kao klinci, posebice kada bi ga skuhala baka, a danas ga pripremamo i sami, i to najčešće za dva dana...

Nakon sataraša, recept za koji smo vam podijelili nedavno, na red je došlo još jedno omiljeno ljetno jelo. Ovog puta recept za najbolji đuveč potražili smo u Ficleku, superpopularnoj modernoj gostionici u centru Zagreba, gdje ga rade tako da patlidžan najprije ispeku, papriku, tikvicu i luk nasjeckaju pa pirjaju, a zatim na kraju sve spajaju s rižom.

image
Gostionica Ficlek

U Ficleku je đuveč inače jedno od popularnijih ljetnih jela, uz punjene paprike i knedle s marelicama. Poslužuju ga kao glavno jelo, ali i kao prilog uz pohani picek ili zagrebački odrezak. U slučaju da vam Ficlek baš i nije blizu, đuveč po njihovom receptu možete skuhati i sami, a zatim ga iskoristiti na isti način. Bit će, dakle, odličan uz zdjelu zelene ili, još bolje, krastavac salatu s jogurtom ili vrhnjem, a želite li ipak pripremiti malo konkretniji ručak, osim uz pohance, dobro će se složiti i uz brzinske šnicle ili čak jetrica. Recept vas čeka u nastavku.

image
Gostionica Ficlek

RECEPT ZA ĐUVEČ IZ FICLEKA

Treba vam (za 4 porcije):
​600 g luka
600 g paprika
600 g tikvica
250 g patlidžana
400 g pasirane rajčice
1 žličica koncentrata rajčice
40 ml suncokretovog ulja
suhi začini (sol, papar, crvena paprika)
400 g riže
Priprema:
Patlidžan operite, narežite ga na kockice i pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Za to vrijeme očistite papriku i narežite je na kockice, narežite na kockice tikvicu i nasjeckajte luk. Prodinstajte luk, dodajte papriku, a zatim i tikvicu. Kad povrće malo omekša, ulijte pasiranu rajčicu, dodajte žličicu koncentrata od rajčice i dobro začinite soli, paprom i crvenom paprikom. Dobro promiješajte pa na kraju ubacite i pečeni patlidžan. Skuhajte rižu u slanoj vodi. Pomiješajte pripremljeni đuveč s rižom i poslužite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 05:01