ŠTO KAŽETE NA DŽEM?

Svake godine radimo šalšu, ali ove je hit malo drugačija zimnica od rajčice! Svi je rade, a mi imamo provjereni recept

Poznati food bloger Darko Kontin podijelio je s nama detaljan recept za džem od rajčica, ali i otkrio kako ga najviše voli kombinirati

Rajčica u obliku džema možda nekima zvuči neobično, ali u kuhinji se odavno zna da upravo takve kombinacije često daju najbolja iznenađenja. Ovaj džem savršeno se uklapa s burgerima i sendvičima, odlično naglašava okuse pečenog mesa, a dovoljno je zavodljiv da ga pojedete i samog, na žlicu ili uz komad kruha. Upravo takvu verziju pripremio je poznati gastro bloger Darko Kontin, čiji nas je recept odmah osvojio.

Kako objašnjava Darko, “glavna razlika između džema i chutneya je u tome što se džem radi od voća uz dodatak sladila (najčešće šećera), a da nešto bude chutney kod pripreme se dodaje i kiselina.”

image
Darko Kontin

Dodaje i kako se chutney može raditi od voća ali i od povrća, a obje verzije su odličan dodatak raznim, uglavnom slanim, jelima.

“Prvu teglicu pojeo sam na žlicu, drugu s kruhom, a tek s trećom krenuo eksperimentirati u kuhanju”, otkrio je Darko, koji danas ovaj džem od rajčica koristi umjesto ketchupa u burgerima i sendvičima. Inače, džem se odlično slaže i s umacima na bazi rajčice i paprike, kao i uz pečeno meso.

Džem od rajčica

Trebat će vam:

1400 grama rajčice (sorta volovsko srce je zbog mesnatosti i slatkog okusa idealna za pripremu ovog recepta)

200 grama ljubičastog luka

200 grama šećera (umjesto bijelog kristalnog šećera mogu se koristiti i druge vrste šećera)

100 ml vinskog octa (po ukusu možete dodati i više octa)

200 ml vode (po potrebi ako se džem prebrzo raskuha)

1 čajna žlica mljevenog kumina, češnjaka u granulama, soli, ljutog umaka (ljuti umak je opcija ako volite ljute priloge jelima)

1/4 čajne žlice cimeta

Potreban pribor

1 duboki lonac

Priprema:

Rajčice operite pod mlazom hladne vode. Prerežite ih na pola i nožem izdubite zeleni dio gdje je bila peteljka. Narežite ih na kockice veličine oko 1 cm. Ne morate biti precizni, ali pazite da komadi nisu preveliki. Ljubičasti luk očistite i sitno nasjeckajte.

image
Darko Kontin

U velikom loncu pomiješajte rajčice, luk, vinski ocat, šećer i sve začine koje koristite. Stavite lonac na štednjak i pričekajte nekoliko minuta da rajčice omekšaju i puste sok. Kad zavrije, smanjite vatru na najmanju moguću, dovoljno da lagano vrije, ali da se ne kuha prejako. Cilj je polagana redukcija tekućine.

image
Darko Kontin

Uz povremeno miješanje kuhajte oko 3 sata. Džem će se reducirati gotovo 10 puta u volumenu. Ako se prebrzo zgusne, smanjite vatru još više i po potrebi dodajte malo vode. Kad je gust i skuhan, ostavite džem kratko da se ohladi pa ga još vrućeg prelijte u sterilizirane staklenke.

image
/Darko Kontin

Čuvajte u hladnjaku ili u smočnici, a trajat će i nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 10:05