Rajčica u obliku džema možda nekima zvuči neobično, ali u kuhinji se odavno zna da upravo takve kombinacije često daju najbolja iznenađenja. Ovaj džem savršeno se uklapa s burgerima i sendvičima, odlično naglašava okuse pečenog mesa, a dovoljno je zavodljiv da ga pojedete i samog, na žlicu ili uz komad kruha. Upravo takvu verziju pripremio je poznati gastro bloger Darko Kontin, čiji nas je recept odmah osvojio.
Kako objašnjava Darko, “glavna razlika između džema i chutneya je u tome što se džem radi od voća uz dodatak sladila (najčešće šećera), a da nešto bude chutney kod pripreme se dodaje i kiselina.”
Dodaje i kako se chutney može raditi od voća ali i od povrća, a obje verzije su odličan dodatak raznim, uglavnom slanim, jelima.
“Prvu teglicu pojeo sam na žlicu, drugu s kruhom, a tek s trećom krenuo eksperimentirati u kuhanju”, otkrio je Darko, koji danas ovaj džem od rajčica koristi umjesto ketchupa u burgerima i sendvičima. Inače, džem se odlično slaže i s umacima na bazi rajčice i paprike, kao i uz pečeno meso.
Džem od rajčica
Trebat će vam:
1400 grama rajčice (sorta volovsko srce je zbog mesnatosti i slatkog okusa idealna za pripremu ovog recepta)
200 grama ljubičastog luka
200 grama šećera (umjesto bijelog kristalnog šećera mogu se koristiti i druge vrste šećera)
100 ml vinskog octa (po ukusu možete dodati i više octa)
200 ml vode (po potrebi ako se džem prebrzo raskuha)
1 čajna žlica mljevenog kumina, češnjaka u granulama, soli, ljutog umaka (ljuti umak je opcija ako volite ljute priloge jelima)
1/4 čajne žlice cimeta
Potreban pribor
1 duboki lonac
Priprema:
Rajčice operite pod mlazom hladne vode. Prerežite ih na pola i nožem izdubite zeleni dio gdje je bila peteljka. Narežite ih na kockice veličine oko 1 cm. Ne morate biti precizni, ali pazite da komadi nisu preveliki. Ljubičasti luk očistite i sitno nasjeckajte.
U velikom loncu pomiješajte rajčice, luk, vinski ocat, šećer i sve začine koje koristite. Stavite lonac na štednjak i pričekajte nekoliko minuta da rajčice omekšaju i puste sok. Kad zavrije, smanjite vatru na najmanju moguću, dovoljno da lagano vrije, ali da se ne kuha prejako. Cilj je polagana redukcija tekućine.
Uz povremeno miješanje kuhajte oko 3 sata. Džem će se reducirati gotovo 10 puta u volumenu. Ako se prebrzo zgusne, smanjite vatru još više i po potrebi dodajte malo vode. Kad je gust i skuhan, ostavite džem kratko da se ohladi pa ga još vrućeg prelijte u sterilizirane staklenke.
Čuvajte u hladnjaku ili u smočnici, a trajat će i nekoliko tjedana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....