ZABORAVITE NA MESO

Evo kako od tri glavice luka i malo sira napraviti jelo koje izgleda i miriše kao da je izašlo iz talijanskog restorana

Penne s karameliziranim lukom i sirom dokaz su da i bez mesa možete pripremiti ukusan i zasitan obrok koji će spasiti svaki ručak

PENNE S LUKOM I SIROM

Trebat će vam:

400 g penne tjestenine

3 velike glavice luka (narežite ga na trakice)

3 žlice maslaca

1 žlica maslinova ulja

3 češnja češnjaka (sitno sjeckana)

1 grančica svježeg timijana (ili 1⁄2 žličice suhog)

100 ml bijelog vina (prema želji)

200 ml povrtnog temeljca

150 g ribanog sira

sol i svježe mljeveni crni papar, prema ukusu

svježi peršin za dekoraciju (prema želji)

Priprema:
U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje laganoj vatri. Dodajte tanko narezani luk i prstohvat soli. Kuhajte polako 25-30 minuta, povremeno miješajući, dok luk ne postane duboko zlatno-smeđi i slatkast. Ako se počne lijepiti, dodajte malo vode ili temeljca. Kad je luk karameliziran, dodajte nasjeckani češnjak i timijan. Pirjajte još 1-2 minute dok ne zamiriše. Ulijte bijelo vino i pustite da kuha 2-3 minute dok većina tekućine ne ispari. Dodajte povrtni temeljac i pustite da krčka 5 minuta. To će stvoriti aromatični umak. U međuvremenu, skuhajte penne prema uputama na pakiranju, al dente. Ocijedite i sačuvajte šalicu vode od kuhanja. Dodajte ocijeđenu tjesteninu u tavu s lukom i umakom. Dobro promiješajte. Ako je umak pregust, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine. Maknite s vatre i odmah dodajte većinu ribanog sira (ostavite malo za posipanje). Miješajte dok se sir ne otopi i obloži tjesteninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 19:26