PENNE S LUKOM I SIROM
Trebat će vam:
400 g penne tjestenine
3 velike glavice luka (narežite ga na trakice)
3 žlice maslaca
1 žlica maslinova ulja
3 češnja češnjaka (sitno sjeckana)
1 grančica svježeg timijana (ili 1⁄2 žličice suhog)
100 ml bijelog vina (prema želji)
200 ml povrtnog temeljca
150 g ribanog sira
sol i svježe mljeveni crni papar, prema ukusu
svježi peršin za dekoraciju (prema želji)
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte maslac i maslinovo ulje na srednje laganoj vatri. Dodajte tanko narezani luk i prstohvat soli. Kuhajte polako 25-30 minuta, povremeno miješajući, dok luk ne postane duboko zlatno-smeđi i slatkast. Ako se počne lijepiti, dodajte malo vode ili temeljca. Kad je luk karameliziran, dodajte nasjeckani češnjak i timijan. Pirjajte još 1-2 minute dok ne zamiriše. Ulijte bijelo vino i pustite da kuha 2-3 minute dok većina tekućine ne ispari. Dodajte povrtni temeljac i pustite da krčka 5 minuta. To će stvoriti aromatični umak. U međuvremenu, skuhajte penne prema uputama na pakiranju, al dente. Ocijedite i sačuvajte šalicu vode od kuhanja. Dodajte ocijeđenu tjesteninu u tavu s lukom i umakom. Dobro promiješajte. Ako je umak pregust, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine. Maknite s vatre i odmah dodajte većinu ribanog sira (ostavite malo za posipanje). Miješajte dok se sir ne otopi i obloži tjesteninu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....