PROVJERENI RECEPTI

FINA JELA ZA BADNJU VEČER: Bakalar na juhu s krumpirom

 Marko Miščević
Iako volimo pripremati aromatični bakalar na sto različitih načina, za ovaj Badnjak osmislili smo jelovnik koji s lakoćom možete prilagoditi ukusu i željama čak i svojih najzahtjevnijih ukućana
600 bakalara
1500 g krumpira
papar u zrnu
sol
200 ml maslinovog ulja
šaka sjeckanog peršina
lovorov list
200 ml bijelog vina
4 češnja češnjaka

Marko Miščević

Suhi bakalar najprije narežite na manje komade. Prije kuhanja namočite ga u vodu minimalno 24 sata, mijenjajući vodu svaka 4 sata. Tako pripremljen bakalar skuhajte u slanoj vodi s dodatkom lovorovog lista. Kuhajte ga oko 30 minuta. Skuhani bakalar očistite od kože i kostiju i natrgajte meso na manje komade. Meso bakalara se lista, stoga iskoristite tu njegovu prednost. Na dno veće posude za kuhanje stavite na tanke listiće narezano pola količine krumpira. Krumpir malo posolite, polijte maslinovim uljem, dodajte malo češnjaka, par zrna papra i sitno nasjeckanog peršina. Zatim dodajte usitnjeni bakalar i na vrh poslažite preostali krumpir. Dodajte preostalo maslinovo ulje, malo soli, koje zrno papra, lovorov list i nasjeckan peršin. Sve zalijte vodom, dovoljno da se prekriju svi sastojci. Možete odmah dodati i vino i stavite juhu kuhati. Kuha se oko 45 minuta, dok se krumpir ne skuha. Dok se sastojci kuhaju, svakih 10 minuta malo protresite posudu, ali nikako ne miješajte. Kada je jelo kuhano, prije posluživanja možete na vrh dodati još svježe nasjeckanog peršina i češnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:46