BOŽIĆNI KEKSI

Gingerbread man

Zagreb, 161215.
Jarun.
Pecenje bozicnih kolaca.
Kuhaju Vana Babic i Anita Saric.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Zagreb, 161215. Jarun. Pecenje bozicnih kolaca. Kuhaju Vana Babic i Anita Saric. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Recept redakcije Dobre hrane

125 g maslaca
100 g smeđeg (muscovado) šećera
1 jaje
375 g brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice meda
žlica mješavine začina (mljeveni klinčić, cimet, đumbir, piment, zvjezdasti anis)

Maslac pjenasto umutite mikerom zajedno sa smeđim šećerom. Dodajte dvije velike žlice meda i jedno jaje. Nastavite miksati. U posebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i mješavinu začina). Spojite suhe i mokre sastojke i zamijesite tijesto. Tijesto rukom formirajte u disk i ostavite u hladnjaku da se hladi minimalno sat vremena. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na dabljinu od oko pola centimetra. Kalupom za čovječuljke izrezujte keksiće i pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta.

Zagreb, 161215.
Jarun.
Pecenje bozicnih kolaca.
Kuhaju Vana Babic i Anita Saric.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Zagreb, 161215. Jarun. Pecenje bozicnih kolaca. Kuhaju Vana Babic i Anita Saric. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

 

Čovječuljke ukrasite royal icingom i prehrambenim bojama. Mi smo uzele gotovi royal icing, ali ako ga želite sami napraviti, recept je sljedeći:

200 g šećera u prahu
1 bjelanjak
5 kapi limunovog soka
3 kapi arome vanilije malo boje za hranu

U manjoj posudi lagano umutiti bjelanjak te postupno dodavati šećer u prahu. Dodati limunov sok i aromu vanilije. Masu obojati u boje koje želite!

Izdvajamo

Iz drugih medija