Gratinirani kelj pupčar

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 1 kg kelja pupčara
  • 20 dag graška
  • 1 čajna žlica gustina ili nekog drugog krumpirova škroba
  • 1 jušna žlica parmezana
  • 1 jušna žlica tvrdog ribanog sira
  • 3 dl slatkog vrhnja
  • sol, svježe mljeveni papar
  • 1 ljutika ili glavica malog luka
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina
  • malo ribane korice limuna
  • 2 čajne žlice otopljenog maslaca
  • 1 čajna žlica maslinova ulja

Priprema

1. korak
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kelj pupčar i grašak prokuhajte u vrućoj posoljenoj vodi dok lagano ne omekšaju, procijedite ih i stavite na stranu. U posudi pomiješajte ribani sir, sitno ribani parmezan, sol i papar, dodajte slatko vrhnje, gustin i sitno sjeckanu ljutiku ili luk.

2. korak
U posudu, u kojoj ćete peći povrće u pećnici, stavite prokuhano povrće, preko njega prelijte smjesu sa slatkim vrhnjem. Na kraju pomiješajte krušne mrvice, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, sol i papar (prema ukusu) i sjeckani peršin. Smjesu posipajte po povrću i zapecite oko 30 minuta dok mrvice ne dobiju zlatnosmeđu boju. Prije serviranja povrće treba odstajati desetak minuta.

Izdvajamo